Kezdőlap Franciaország Franciaország természeti csodái

Franciaország természeti csodái

0

A természeti szépségek már önmagukban elegendő okot szolgáltatnak arra, hogy ellátogassunk ebbe a csodás – megannyi látnivalóról híres – országba. Nemcsak az ember alkotta remekművekből, mint a Louvre, az Eiffel-torony vagy Versailles, de a természet által létrehozott fenséges gyöngyszemekből is bőven jutott Franciaországnak. Hegyek, homokdűnék, tengerpartok, vulkánok és megannyi szépség, melyet a természet azért alkotott, hogy örömünket leljük bennük és vigyázzunk rájuk.

Rózsaszín Gránitpart

Észak-Franciaországban, a Cote d’Armor partjai mentén több mint 30 km hosszan húzódik a Gránitpart. Világszerte híressé tették a homok és a szokatlan sziklaformációk rózsaszínes árnyalatai. A gránitsziklákat az Atlanti-óceán hullámai és az erős szelek kedvükre alakították, így nyerték el mai, igencsak bizarr formájukat. Ilyen típusú rózsaszín sziklákat a világon csupán három helyen lehet látni Bretagne-on kívül, Korzikán és Kínában. A Rózsaszín Gránitpart az egyik legnépszerűbb kirándulóhely, ahonnan gyönyörű fotókkal térhetünk haza.

Étretat

A normandiai városka életét a mezőgazdaság és a turizmus határozza meg. A külföldieket elsősorban az az érdekes természeti látnivaló vonzza ide, ami már többszáz évvel ezelőtt is neves művészeket ihletett meg. A páratlan sziklaalakzatokról megemlékezett Guy de Maupassant, Monet és Victor Hugo is, akinek egyenesen a kedvenc városa lett az Alabástom-part mentén fekvő Étretat. A látvány már távolról is lenyűgöző, de lélegzetünk biztosan eláll, ha az ösvényen keresztül felmegyünk a szikla tetejére. A puha mészkövet a víz könnyedén formálta, ennek köszönhetően jött létre a ma látható természetes boltív. A homokos tengerpart mögött a sziklák függőlegesen meredeznek, tetejüket puha plédként zöld növényzet borítja. A sziklák látképét a fent épült kis kápolna teszi még varázslatosabbá.

Gavarnie-vízesés

Európa egyik legszebbjeként emlegetik a spanyol határ közelében, a Pirenneusokban található vízesést. A víz 422 m-ről zúdul alá, ez Franciaország legmagasabb vízesése. Télen a víz megfagy, tavasszal pedig turisták ezrei érkeznek, hogy az olvadáskor szemtanúi legyenek a vízesés fenséges ébredésének. Mivel ekkor a gleccserek is olvadásnak indulnak, a vízesés felduzzadva, ereje teljében mutatja legszebb arcát. A Gavarnie-vízesés része a híres Cirque de Gavarnie-nek, mely egy hatalmas, félkör alakú sziklaképződmény, leginkább egy természetes amfiteátrumhoz hasonlít. A sziklákból több helyen vízesések erednek, melyek közt a legjelentősebb a Gavernie.

Dune du Pilat

A pylai homokdűnék Bordeaux-ban, Franciaország déli részén járva a kihagyhatatlan látnivalók közé tartoznak. Évente többmillió turista keresi fel a természetnek ezt a gyönyörű alkotását, mely Európa legmagasabb homokdűnéje. Nagyjából 60 millió m3-t tesznek ki a fél km-es szélességben és 2,7 km-es hosszúságban elterülő dűnék. Megmászni őket kihívás még az edzettek számra is. Akik kevésbé vannak jó formában, azok számára a feljutást lépcsősor könnyíti meg. Tiszta időben a tetejéről még a Pireneus vonalait is láthatjuk kirajzolódni.
2009 januárjában 175 km/h-ás szelet mértek a vidéken, ami komoly károkat okozott a természetes homokképződményben. A dűne egyébként folyamatosan mozgásban van, erre a tengeri szelek adnak magyarázatot. A mérések szerint az elmúlt 57 évben mintegy 280 m-rel költözött odébb az erdő és a település irányába. Többször is előfordult, hogy a homok egész házakat borított el, pl. 1936-ban egy villát teljesen eltüntetett.

Mont Blanc

A Chamonix városa mellett emelkedő Mont Blanc Nyugat-Európa legmagasabb hegye. Mivel a hegy különleges helyen, Olaszország és Franciaország határán fekszik, mindkét ország magáénak mondja. A túrázókat és a hegymászókat az Alpok hófödte csúcsainak látványával kápráztatja el. Télen a síelők paradicsoma, akik a világ tetején érezhetik magukat.

Annecy-tó

Európa legtisztább tavának mondják és az Alpok gyöngyszemének is nevezik. Franciaország második legnagyobb tava rendkívül népszerű kirándulóhely, hiszen gyalogtúrához, kerékpározáshoz, csónakázáshoz, a vízisportokhoz, úszáshoz és egyszerű sétákhoz is tökéletes adottságokkal rendelkezik a táj. Az 1960-as években bevezetett szigorú szabályozásoknak köszönhetően a tó és környéke maximális védettség alatt áll, így valóban méltó arra, hogy a legtisztábbnak nevezzük. A kb. 18 ezer évvel ezelőtt keletkezett tó 14 km hosszú, körülötte panorámás kerékpárútvonal fut.

Levendula mezők

Szorosan hozzátartoznak Franciaország, azon belül is elsősorban Provence látképéhez. Egész hegyek borulnak lilába nyaranta, amikor a régió jelképévé vált virágok szirmot bontanak. Többmillió levendula összetéveszthetetlen aromája lengi be a vidéket, valóságos csodaországot létrehozva Franciaország déli tájain. Nagyon sok turista kifejezetten úgy időzíti az utazását, hogy ne maradjon le a levendulavirágzásról, hiszen Provence egész történelmében óriási hagyománya van ennek a növénynek. A kézműves termékeknek mindig is alapanyagát adta, napjainkban pedig a levendulából készült szuvenírek legkülönfélébb változatait – szappanokat, fűszerőrleményt, lekvárt – vihetjük haza magunkkal, hogy egy kis provence-i hangulatot csempészhessünk otthonunkba.

Écrins Nemzeti Park

Franciaország dél-keleti részén található a park, melyet minden évben kb. 800 ezer turista keres fel. A hegyvidéki terület a Dauphinéi-Alpok része, az egyik legnagyobb kiterjedésű védett területe az országnak. Szárnyaló hegycsúcsok, buja rétek, rohanó patakok, nyugodt tavak jellemzik a gyönyörű tájat, ahol több mint 100 hegycsúcs magasodik 3000 m fölé. A park nevezetes rengeteg gleccseréről is. A turisták azonban nemcsak fantasztikus látképe miatt kedvelik, de számos lehetőség adódik itt az aktív kikapcsolódásra is. A hegymászók és a túrázók számára egy darabka mennyország, több túraösvény halad át a parkon, minden nehézségi fokozatban. A jelzett turista útvonalak hossza összesen nem kevesebb, mint 700 km. Bár nem kifejezetten síparadicsom, Puy-Saint-Vincent és Pelvoux-Vallouise környékén a téli sportokhoz is alkalmas a terep.

Verdon-szoros

Nemcsak Franciaország határain belül, de egész Európában ritka természeti csodának számít. A 25 km hosszú és 700 m mély kanyon a kontinens legmélyebb szurdoka, Európa Grand Canyonjának is nevezik. A Verdon-folyó formálta, mely hihetetlen türkizzöld színéről kapta a nevét, többek közt ez is a szoros egyik jellegzetessége. A sziklák széléről letekintve érezhetjük a hely teljes méltóságát, de az attrakciónak itt még nincs vége. A folyón 5 gát duzzasztja a vizet, partjain 1500 sziklamászási útvonal van különböző magasságokban. A túrázók gyönyörű útvonalakon haladhatnak végig és kedvük szerint választhatnak a nehézségi fokozatok között, hiszen egyes ösvények rövid idő alatt bejárhatók, de van olyan útvonal is, aminek oda-vissza megtételéhez 12-13 óra szükséges. Franciaország egyik leghíresebb turista célpontja, ahol kajakozni és siklóernyőzni is lehet.

Mercantour Nemzeti Park

Az Alpok déli részén, a francia-olasz határon található a Mercantour Nemzeti Park 685 km2-en. Területének nagy része a tengerszint felett 1800 m-es magasságban fekszik. Mély szurdokok és folyóvölgyek, 200 glaciális tó – a legnagyobb a Lac d’Allos – található a parkban, melynek központi zónája lakatlan, többi részén viszont 28 falu fekszik. A nemzeti park legmagasabb pontján, 3143 m-en találjuk a történelmi műemlékek közé sorolt híres és nagyon találó nevet viselő Csodák Völgyét.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version