Fatima

0

Portugália középső részén, Lisszabontól 123 km-re északra fekszik a katolikus vallás egyik legfontosabb zarándokhelye. A 7000 lakosú kisváros, Fatima vidéke vad és kietlen, éles ellentétben áll a településsel, amit minden évben hívők és lelki megnyugvásra vágyók milliói keresnek fel. Templomait, szentélyeit azonban nemcsak a zarándokok látogatják, hanem azok az érdeklődő turisták is, akik szeretnének többet megtudni a jelenésekről, amikre nem találtak tudományos magyarázatot.

Május és október 13-án szinte végeláthatatlan tömegek gyűlnek össze Fatima városában, hogy megemlékezzenek a katolikus vallás egyik fontos eseményéről. Három pásztorgyermek állítása szerint 1917-ben összesen ötször jelent meg nekik Szűz Mária, majd októberben ugyanez egy többtízezres tömeg szeme láttára ismétlődött meg. A legutolsó jelenést mindent elvakító fény és egy különös természeti jelenség is kísérte, az ún. napcsoda. A szemtanúk szerint a Nap saját tengelye körül forgott és úgy tűnt, mintha lezuhanni készülne. Az eseményeknek országszerte híre ment és ettől kezdve indultak meg a zarándoklatok, de az egyház csak 13 évvel később foglalt állást hivatalosan a jelenésekkel kapcsolatban.

A Cova da Iria legelőn, ahol a gyerekek kis kunyhót építettek maguknak a jelenés után, ma Fátima legfontosabb látnivalója, a bazilika áll. A neoklasszikus stílusú épület 65 m magas tornya tiszteletet parancsoló, megadja a hely magasztos hangulatát. Ehhez illő öltözetben léphetünk be csak a bazilika kapuján, máskülönben az ott álló őrök parancsolnak megálljt. Rövidnadrágban, rövid szoknyában, ujjatlan felsőben és szandálban nem nézhetjük meg a templomot belülről, pedig hiba lenne kihagyni. A bazilikában 15 oltár a rózsafűzér 15 titkát ábrázolja. Itt láthatjuk a két pásztorgyermek sírját is, akik a jelenéseket követően nem sokkal spanyolnáthában veszítették életüket. Jacinta Marto és Francisco Marto korai halálát állítólag a jelenések megjósolták. A bazilikában helyezték őket nyugalomra azzal a céllal, hogy boldoggá avatják őket, de erre csak 2000-ben került sor.

A Jelenési kápolnát szintén minden zarándok és turista felkeresi. 1919-ben annak a tölgyfának a helyén építették fel, mely fölött a gyermekek Szűz Máriát vélték látni. Az eredeti fa a korai zarándokok áldozatául esett, sokan vittek belőle haza egy-egy darabot emlékbe. Helyette újat ültettek, ami a szentély közelében áll. Itt található a Nagy Berlini Fal Emlékmű, egy kőtömb a Falból, melyet egy portugál emigráns ajánlott fel annak emlékére, hogy a jelenések során ígéretet kaptak a kommunizmus elpusztulására. Az egész évben látogatható, nyitott kápolna virtuális felfedezését webkamerával tették lehetővé azok számára, akik személyesen nem tudnak ellátogatni ide.

Sokan járják végig a Magyar Keresztút állomásait, melyet az 1956-ban kivándorolt magyarok adományaiból építettek meg. A 3 km-es út mentén 14 kápolna vezet a keresztre feszített Jézus márvány szobrához.
A két kisgyermek eredeti sírját is sok zarándok keresi fel. Mielőtt a bazilikába tették volna át végső nyughelyüket, a helyi temetőben feküdtek Fatima mellett. Érdemes ellátogatni a gyermekek egykori otthonába is, mely a várostól csupán 3 km-re fekvő Aljustral faluban található. A házat nagyrészt meghagyták eredeti állapotában, így bepillantást enged abba is, hogy milyen lehetett a kis falu, mielőtt a szentély felépült.

Vallási jelentősége mellett Fatima a turizmus szempontjából is fontos szerepet játszik Portugáliában. A zarándokok tömegeit szakrális és emléktárgyakat árusító üzletek és számtalan szállás- és étkezési lehetőség várja mindenféle árkategóriában. A Fatima városába induló kirándulások a szent helyek meglátogatásán túl a közeli Obidos és Nazare meglátogatására is kiterjednek. A környék egyik legszebb épülete a gótikus Batalha kolostor, mely az UNESCO Világörökségei közé tartozik.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version