CarcassonneRégen egy város és annak lakosságának megvédésére a legjobb módszer volt a település falakkal történő megerősítése. A települést teljes egészében körbefogó, vastag, magas tornyokkal megszakított falakat húztak fel, majd az évszázadok múlásával, ahogyan a veszély fokozatosan elhárult, a városok pedig kinőtték korábbi határaikat, a falak is elvesztették funkcióikat, feleslegessé váltak. Ma már különlegesnek számítanak azok az európai városok, melyeknek falai viszonylag hosszú szakaszon épségben állnak. A történelmi látnivalókat kereső turisták számára készült az alábbi válogatás Franciaország fallal körülvett városainak legszebbjeiből.

Carcassonne

A városfallal védett francia városok közt a legismertebb Carcassonne, ami Európában is párját ritkítóan szép példáját adja az erődített településeknek. Hatalmas, kétsoros várfalaiba 56 impozáns torony volt beépítve. A falakat nézve az embert könnyen magával ragadja a középkori lovagok világa és szinte várja, hogy valahonnan feltűnik egy katona teljes páncélzatban, hogy megmentse a toronyban raboskodó hercegnőt. Ám a falak valódi története sokkal inkább horrorisztikus, mintsem meseszerű. Az egyik tornyot a 13. században a katolikus inkvizíció használta, napjainkban pedig a Kínzómúzeum kiállításai láthatók benne, melyekből megtudhatjuk, milyen válogatott módszerekkel gyötörték az itt raboskodókat. Carcassonne azonban már rég maga mögött hagyta a sötét múltat, ma az UNESCO Világörökségek közé tartozó, történelmi látnivalókban bővelkedő település, az egyik legnépszerűbb úti célja Franciaországnak.

Neuf-Brisach

Neuf-Brisach

Az építészek itt véghez vitt remekművét csak a levegőből lehet látni. XIV. Lajos király hadmérnöke, Vauban márki tervezte a 17. században a város csillag alaprajzú védelmi rendszerét, mely három egymás mögött futó sorban veszi körbe a települést. A fal elsősorban a Habsburg csapatok távol tartását szolgálta, építése 1698-ban indult meg. A munkálatokat 1702-ben fejezték be, az ezt követő 40 évben pedig a falakon belül folytatták a város felépítést. Neuf-Brisach csak sokára szenvedett el támadást, mégpedig 1870-ben a poroszoktól. A falak és a település a II. világháborúban is sok kárt szenvedtek el, de hamar lezajlott az újjáépítés. A szokatlan alakú, gondosan megtervezett védrendszer a legérdekesebb látnivalója a városnak, mely folyamatosan vonzza a történészeket és az építészeket, akik személyesen is szeretnék tanulmányozni Vauban zseniális alkotását.

Saint Malo

Saint Malo, a régi kikötőváros a Rance-folyó torkolatánál, egy szigeten épült ki a 12. században. A szigetet egy csapat kalóz tartotta irányítása alatt, megadóztattak minden hajóst, aki a folyón áthaladt. Hatalmuk csúcsán a kalózok független köztársaságnak kiáltották ki Saint Malot. Ahogyan a település növekedett, nagyobb védelemre volt szüksége, ekkor húzták fel a falakat és építették fel a várat a sziget északi felén a 14. században. Később ezt többször átépítették, tornyokkal, bástyákkal bővítették, Saint Malo megerősítésének csúcspontja pedig a 17. században következett el. Egyre világosabbá vált, hogy a virágzó település már nem csak a kalózok számára kitűnő célpont, de az ellenséges csapatok is mind nagyobb veszélyt jelentenek rá. Az 1690-es években Vauban tervezte meg a védelmi rendszert, hogy az már a bombázásoknak is ellen tudjon állni. Ekkor húzták fel a sziklákon a három erődöt, helyőrségi épület és laktanya is épült. A II. világháborúban Saint Malo gyakorlatilag megsemmisült, azonban erődítményének nagy része fennmaradt és a helyreállítás után szinte eredeti formájában látható. Saint Malo ma Bretagne legnépszerűbb városa.

Domme

Domme

Az erődített francia települések közt valószínűleg a legkisebb a Dordogne-folyó partján fekvő Domme, melynek népessége alig éri el az 1000 főt. A falu egy hegytetőn ül, fantasztikus látképet nyújt. Domme eredeti falainak és bástyáinak egy része még mindig látható, valamint fennmaradt három városkapuja is, közülük a Porte des Tours kerek tornyaival talán a leglátványosabb. A torony egész évben nyitva áll a látogatók előtt, akik megnézhetik benne a börtönt, ahol 1307-ben a templomos lovagokat tartották fogva. A cellák falain még mindig láthatók azok a keresztek, melyeket fogva tartásuk idején a rabok véstek a kövekbe. A Franciaország legszebb települései közé is beválasztott Domme nevezetességei a barlangok, ahol a helyiek a százéves háború idején rejtőztek el.

Langres

A kis hegyi város nem sok turista térképére kerül fel, pedig látnivaló akad bőven. Langres-t 3,5 km hosszan ölelik körbe még ma is a városfalak, tucatnyi toronnyal és hét városkapuval. A falak egyes részei nem a középkorból, hanem jóval régebbről maradtak fenn, becslések szerint koruk a 2000 évet is eléri, ugyanakkor a citadella a 19. században épült, a tornyok többsége pedig 15-16. századi. Langres a falakon belül mesés kis település szépen helyreállított, reneszánsz házakkal, egy 12. századi katedrálissal, de az ínyenc turisták számára mást is tartogat, ugyanis ősi hagyományokkal rendelkezik a sajtkészítés terén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here