Azori-szigetekLisszabonhoz vagy Portohoz képest egész más világba érkezünk az Azori-szigeteken. A fővárostól való 1500 km-es távolságuk mintha fényéveket ölelne át, ám az összesen 250.000 lakosú szigeteknek éppen ez a legfőbb vonzerejük. Madeira mellett Portugáliának ez a másik autonóm régiója, a legenda szerint az elsüllyedt kontinens, Atlantisz egyik része. A mítoszoktól függetlenül is csodálatos turisztikai célpont, enyhe klímával, autentikus kultúrával, gyönyörű tájakkal és egy Világörökségi helyszínnel.

Az Azori-szigetek a 15. század közepén népesedtek be, amikor Tengerész Henrik flamand földműveseknek ajánlotta fel a területet. Sok hasznot remélt a jól termő vidékektől, ezért megszervezte a cukornád és a búza termesztését. A szigetlakók egy része még ma is mezőgazdaságból és halászatból él. A 9 Azori-sziget mindegyike egy darabka mennyország, ezért csak idő kérdése volt, hogy előtérbe kerüljön az idegenforgalom. Ma az idelátogató – elsősorban amerikai és európai – turisták számára minden komfort biztosított.

Sao MiguelAz Azori-szigeteket három csoportba sorolják, a Keleti Csoport tagjai Sao Miguel és Santa Maria. Sao Miguelt Zöld-szigetnek is nevezik, ez a legnagyobb és legnépesebb tagja az azori csoportnak, valamint székhelye az autonóm azori-régió elnökségének. Sao Miguel központja Ponta Delgada, ahol a sziget lakosságának egyharmada, 50.000 ember él. Igazi kozmopolita város, mely rengeteg szolgáltatással és lehetőséggel várja az idelátogatókat. Ha arra van igényünk, a luxust sem kell nélkülöznünk, az elsőosztályú éttermek, az elegáns kikötő, a szép üzletek, a tengerparti kávézók és az éjszakai szórakozóhelyek gondoskodnak a kellemes időtöltésről. Ponta Delgada történelmi város, melynek építészeti értékei is figyelemreméltók. Árkádjai, 18. századi városkapui és kecses barokk templomai a legszebb látnivalói. Sao Miguel szívében találjuk nemcsak az Azori-szigetek, de Portugália egyik legjelentősebb természeti csodáját. A Lagoa do Fogo egy krátertó, mely egy vulkánkitörés során jött létre a 16. században. A szigeten a turistáknak életreszóló élményekben lehet részük a bálnales túrákon, de ha még tovább szeretnénk fokozni az izgalmat, delfinekkel is úszhatunk.

Santa Maria szigetén Kolombusz is megállt, van egy templom ott, ahol letérdelve imádkozott és Anjos faluban egy szobor őrzi látogatásának emlékét. Az aranyló búzamezők miatt Sárga-szigetként is emlegetik az Azori-csoport harmadik legkisebb tagját, melynek keleti partjainál Santo Espirito szép barokk templomát érdemes megnézni. A mindössze 5500 lakosú sziget látképét a földműveléshez kialakított zöld teraszok, tarka mezők, aranyhomokos strandok jellemzik. A festői táj bujaságát fehérre meszelt házak szakítják meg a part mentén csoportosulva. Legjelentősebb üdülőhelyei Sao Lourenco, Praia Formosa, Maia és Anjos, ahol a nyaralók a vízisportok szinte valamennyi válfaját kipróbálhatják, a kis vendéglőkben végigkóstolhatják a hagyományos ételeket és részt vehetnek a nyaranta megrendezett fesztiválokon.

Az Azori-szigetek Középső csoportjának tagja Terceira, melynek repülőterére érkeznek a nemzetközi járatok. 58.000 lakójával ez a szigetcsoport második legnépesebb tagja, fővárosa Angra do Heroismo, mely 1986 óta az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik. Az óceánparthoz közel fekvő óvárosát 1980-ban egy heves földrengés szinte teljesen elpusztította. Ezután kapott nagyobb figyelmet a történelmi központ, melynek geometrikus utcahalózata szépen példázza a reneszánsz kori várostervezést és a nagy földrajzi felfedezések korának építészetét. 16. századi katedrálisa a faragott, ezüst oltárral, 17. századi templomai, a város erődje, a Városháza és a paloták meglepően gazdag műemléki örökséget képviselnek. A 400 éves Sao Sebastiao és a Sao Joao Baptista erődök egyedülálló példái az európai hadi építészetnek. A 19. században a városba rengeteg zsidó család költözött be, akik a kereskedelmi élet meghatározó szereplőivé váltak. Nagyrészt nekik köszönhető, hogy Angra do Heroismo Európa és Amerika között az egyik legfontosabb kikötővé tudott fejlődni. A város utcáinak hálózata már önmagában műemléki jellegű. A városra és a kikötőre a legszebb kilátás a Monte Brasilról nyílik, ami egy vulkáni kráter az öböl nyugati felén.

Graciosa a Fehér-sziget, melyet elsősorban a holland stílusú szélmalmai tesznek nevezetessé. Graciosa neve annyit tesz: bájos. Ehhez pedig valóban hű a sziget, hiszen sokak szerint az Azori-szigetcsoport legszebb tagja. Legnagyobb városa Santa Cruz, ahonnan 3 km-re található a repülőtér. Ha Angra do Heroismoból komppal érkezünk, Praia, másnéven Sao Mateus városában fogunk partra szállni. A sziget kihagyhatatlan látnivalója a Furna do Enxofre, a kialudt vulkáni kráter. Egészen a vulkán legaljáig lemehetünk ahol felfedezhetünk egy barlangot és egy mély, melegvízű, kénes tavat. Carapachio partjainál egy világítótorony áll, innen csodálhatjuk meg a Terceira, Sao Jorge, Pico és Faial szigetekre nyíló panorámát. Jó tudni, hogy Graciosa szigetén összesen három szálláshely van, kevesebb, mint 500 férőhellyel. Ezért ha ide tervezzük az nyaralást, jó előre foglaljunk.

Sao JorgeSao Jorge leginkább finom füstölt sajtjáról nevezetes, melyet régóta exportál Európa országaiba. A keskeny, hegyes sziget partjainál meredek sziklák zuhannak az óceánba, tetejükről káprázatos a kilátás a többi szigetre. Sao Jorge a túrázók paradicsoma, az egyik leglátványosabb és legbarátságosabb Azori-sziget. A helyiek többsége a partmenti síkságokon él, a vulkanikus sziklák lábainál. Manadas városában érdemes betérni a Santa Barbara templomba, mely gyönyörű példája az azori egyházi építészetnek mázas cserepeivel, faragott mennyezetével és gazdagon aranyozott oltáraival.

Portugália legmagasabb hegye a Pico, melyről a középső csoport egyik tagját is elnevezték. 2350 m-rel emelkedik ki az Atlanti-óceán hullámaiból, télen csúcsát hó borítja, máskor sűrű felhők takarják. Megmászni nem könnyű, de fantasztikus élmény és végül lélegzetelállító látvány a jutalmunk. Pico-sziget egyik fő attrakciója a bálnales, ehhez kapcsolódóan megnézhetjük a Museo dos Baleeiros, a Bálnavadász múzeum tárlatát, melynek gyűjteménye azt a korszakot mutatja be, amikor a bálnavadászat az azori-szigeteki élet hagyományos része volt. Pico híres borát Európába exportálják, szőlőültetvényei a Világörökségek közé tartoznak.

A kék különböző árnyalatára festett házak adják Faial becenevét. A Kék-sziget a bálnavadászat egyik központja volt, a 18. században már flotta állomásozott Horta partjainál, mely a következő évszázadban fontos kikötővárossá fejlődött. Faial ma kozmopolita hangulatú sziget, kikötőjében yachtok ringnak és sorra kötnek ki a tengerjáró hajók. A nagy tengerészeti múltra visszatekintő Horta városában még Cook kapitány is járt 1775-ben. Faial talán leghíresebb pontja rendhagyó módon egy bár, a Peter Café Sport, amiről a hajósok úgy tartják, aki nem tér be ide, az gyakorlatilag nem is járt Horta városában. Eleinte a világ minden pontjáról érkező hajósok és vitorlázók találkozóhelye volt, de ma már a turisták számára is kihagyhatatlan a hely különleges hangulata. A sziget természeti látnivalói közül a legszebb a Campelinhos vulkán, mely legutóbb 1957-ben tört ki, környékét azóta is megkövült láva borítja.

Flores gyönyörű tájairól híres, központjában hét tó is található. Nevét a rengeteg vadvirágról kapta, ami tavasztól ezerszínűre festi a szigetet. A kristálytiszta patakok, vízesések, barlangok, a régi vulkánok olyan természeti környezetet alkotnak, ami csak a világ legérintetlenebb tájain tapasztalható.

Corvo az Azori-szigetek közt a legkisebb, egyetlen településsel. Elhíresült, hogy a szigeten csupán két taxi és egy rendőr van. Ha álmodtunk már valaha a tökéletes nyugalomról, itt valóra válnak az ezzel kapcsolatos elképzeléseink. A házak a vulkáni hegy oldaláról a tenger végtelenjébe néznek. Az egyszerű, nyugodt élet adja Corvo varázsát, mely nem más, mint egy apró zöld csepp a hatalmas, kék óceánban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here