Kezdőlap Horvátország Etnoland Dalmáciában

Etnoland Dalmáciában

0

Dalmácia szívében, Pakovo Selo falucskában azért hozták létre ezt a különleges parkot, hogy a látogatókkal megismertessék a dalmátok hajdani életmódját, szokásait, hagyományait. A Zadar és Split közti riviérán járva vegyünk egy kanyart és szánjunk egy napot Etnolandre!

Horvátország első ilyen típusú szabadtéri múzeuma 2007 májusában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A kezdeményezés hiánypótló volt, hiszen minden turista szívesen merül el a helyi tradíciókban, legyen szó fesztiválokról vagy a gasztronómia specialitásairól. Etnoland azzal a céllal jött létre, hogy az utazók bepillantást nyerhessenek, Dalmácia belső vidékén, a Zagoran hogyan zajlottak egykor a mindennapok és az ünnepek.

A park tulajdonképp egy kis dalmát falu, annak minden kellékével. Kőházak, kézművesek műhelyei, gondozott veteményesek és háziállatok közt sétálva fedezhetjük fel, hogy a ma a turisták által annyira kedvelt dalmát területek régi életmódja mennyiben különbözött a maitól.

A tárlatvezetés a korabeli, autentikus dalmát ház, a pritorak bemutatásával veszi kezdetét. A hagyományosan berendezett szobák, a füstös konya mellett a padlást is megnézhetjük, ahol a sonkát és húsokat tárolták. A borospince sem maradhat ki. Itt bemutatják, hogyan készültek hajdanán a finom házi borok, milyen eszközök és módszerek kellettek ahhoz, hogy a bor elnyerje és megőrizze zamatát. Vásárolhatunk a helyben termett friss zöldségekből, fűszernövényekből és megismerhetjük az állattartás fortélyait is. A gyerekek legnagyobb örömére tyúkok, kecskék, birkák és szamarak színesítik a skanzent. Az itt készített juh- és kecskesajtokból kóstolót is kaphatunk és persze haza is vihetünk belőlük.

A kézművesek kunyhóiban az egykor minden falu ellátásának alapját jelentő szakmák mestereit, takácsok, kovácsok, favágók és kőfaragók munkáját csodálhatjuk meg, a nyájakat gondos pásztorok őrzik. Hogy az időben valóban visszarepülhessünk, a falu „lakóit” hagyományos népviseletben láthatjuk. Etnoland azonban nemcsak látnivalókkal, hanem programokkal is kedveskedik. Előadásokra kialakított arénájában folklórcsoportok táncoltatják meg a nézelődöket és adnak ízelítőt a tradícionális zenékből és táncokból. A vásárok forgatagában is elmerülhetünk, ahol a helyi specialitásoktól a házilag készített termékeken át a bioélelmiszerekig mindent megtalálhatunk. A hagyományos horvát vendéglők, a konobak az ősi dalmát ételek kavalkádját kínálják a korgó gyomrú turistáknak helyi borokkal és pálinkákkal körítve.

A 15 ezer m2-en létrehozott Etnoland esküvőknek és hétvégi baráti összejöveteleknek is kedvelt helyszíne. A park falusi romantikájával a strandolás és a nagyvárosok látnivalói mellett Dalmáciának egy olyan attrakciója, mely még felejthetetlenebbé teszi a horvátországi utazást. Amellett, hogy sok ismeretet szerezhetünk arról, ezen a sziklás vidéken hogyan boldogultak egykor az itt élők, Etnoland segít közelebb kerülni a horvát kultúrához és ezáltal magukhoz a horvátokhoz is. A barátságos fogadtatás a szeretetteljes vendéglátás pedig már csak hab a tortán.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version