Bogensperk várSokak szerint Európa legfenomenálisabb úti céljai a nyugati részen fekszenek. Róma, Párizs és London ledönthetetlennek látszanak a toplisták éléről, de miért ne lehetne a jól ismert látnivalókat megfűszerezni egy kis kalanddal? Aki festői helyeket keres és felejthetetlen kirándulásokra vágyik, nem kell messzire mennie.
Hegyek-völgyek, történelmi nevezetességek sora, de vajon mihez kezdjünk, amint átlépjük Szlovénia határát? Íme, néhány ötlet, amivel izgalmassá és tartalmassá tehetjük a szlovén útunkat:

10.

Szlovénia középső részén, Litija mellett térhetünk rá a Bogensperk várhoz vezető ösvényre. Ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt vára az országnak. Építésének pontos idejét nem tudni, annyi bizonyos, hogy 1533-ban már állt, jellegzetes reneszánsz stílusát a 16. században nyerte el. Nemcsak a vár itt a látnivaló, de felfedezhetjük a Posavje-hegyeket is, akár kerékpárral vagy lóháton is. Ez a legjobb hely a szabadban való kikapcsolódásra, a friss levegőn való feltöltődésre.

9.

Lendva Vegyük az irányt Szlovénia legtermékenyebb vidéke, a muravidéki régió felé! Lélegzetelállító tájakon autózhatunk végig, megállónk pedig az egyik gyógyfürdő lehet, melynek vize több mint 120 éve gyógyítja a stresszt és ivóvízként is sokan fogyasztják. Néhány napot itt eltölteni felér egy kéthetes szabadsággal!

8.

A Kostelsko régióban található Szlovénia második legnagyobb várkomplexuma. A Kostel vár létezését először egy 1336-ban kelt dokumentumban említik. Bár számos hadi útjuk itt vezetett végig, a török a várat csak 1578-ban tudták elfoglalni, akkor is csak úgy, hogy cselhez folyamodtak. A franciák 1809-ben lerombolták és újjáépítése csupán a közelmúltban indult meg. Környéke csordultig van szépséggel. Érdemes néhány órát szentelnünk ennek a vidéknek, melynek egyik fénypontja a Nezica-vízesés, ahol jónéhány fotót készíthetünk.

7.

A muravidéki régióban találjuk Európa legelsőként megnyílt nudista kempingjét, mely közvetlenül a termálforrás mellett fekszik. Itt egyszerre hagyhatjuk magunk mögött a hétköznapok feszített életritmusát, no meg a ruháinkat is!

6.

Ha Szlovénia, akkor Maribor és a közhiedelemmel ellentétben, nemcsak télen. Egyetemvárosként Maribor rendkívül színes kulturális életet él, ezért egész évben kiváló úti cél az ország térképén. Opera vagy színház, múzeumok és galériák – jó adag szlovén kultúra egy helyen, utána irány a sikló és a Pohorje-hegy teteje, ahol káprázatos panoráma vár ránk!

5.

A szlovén vidék feltérképezése után ismerjük meg az ország másik arcát a tengerparton. A karsztvidék mediterrán városai ellenállhatatlanul vonzzák magukhoz az utazókat, kiknek útja olajligeteken, gyümölcsösökön és szőlőültetvényeken át vezet le egészen az Adriáig.Szlovénia kicsi tengerparti sávja gyöngyszemeket rejteget, velencei stílusú házak, macskaköves sikátorok és meseszép terek tárulnak fel előttünk. Már csak ráadás, hogy ezen a vidéken találjuk az izgalmas földalatti világot, a barlangrendszereket, melyeknek a világ távoli pontjairól is csodájára járnak. Több mint 8000 karsztbarlang húzódik a föld alatt Szlovéniának ezen a részén. Utazásunk során legalább egyet keressünk fel, hiszen a misztikus atmoszférát árasztó barlangok Szlovénia jelképei.

4.

Ljubljana nemcsak a fővárosa ennek a barátságos kis országnak, de valójában Szlovénia olvasztótégelye is. Az ország valamennyi régiójából ízelítőt kaphatunk ebben a városban. Ljubljanaban a turistáknak mindig sok a tennivalójuk, a nevezetességek mellett az év valamennyi hónapjában számos kulturális esemény és fesztivál tartja fenn mind a helyiek, mind az utazók érdeklődését. Az évi több mint 10 ezer rendezvény közül már csak választanunk kell.

3.

Ljubljanica folyó

Ha már telítődtünk a kultúrával, lazítsunk egyet a fővárost átszelő Ljubljanica partján vagy nevezzünk be egy romantikus hajóútra. A városban való kanyargás után megérkezünk a Tivoli Parkba, ahol a helybeliek is szívesen töltik szabadidejüket. A közelben található egy botanikus park és az állatkert. Egy ilyen napot a felnőttek és a gyerekek is élvezni fognak.

2.

Idrija a szlovén csipkeverés bölcsője. Ide nemcsak azoknak érdemes eljönni, akik gyűjtik vagy maguk is készítik a csipkéket, de ez a gyönyörű tradíció a laikusokat is magával ragadja. Ha éppen tökéletes asztalterítőt vagy ágytakarót keres, itt garantáltan rábukkan. A világhírű és az UNESCO Világörökségei közé tartozó higanybányák a város kihagyhatatlan látnivalói, de időutazást tehetünk a Gewerkenegg kastélyban, ahol több kiállítást is megnézhetünk.

1.

Szlovéniából nem térhetünk haza anélkül, hogy a Júlia-Alpokat ne láttuk volna. Akik nem érik be kevesebbel, itt meghódíthatják az ország legmagasabb csúcsát a Triglav-hegyen. Itt terül el Szlovénia nemzeti parkja, valódi szentélye a régióban őshonos növény- és állatvilágnak. A festői kilátástól még azoknak is eláll a lélegzete, akiket a természet csak nehezen vesz le a lábukról. A Júlia-Alpok a szabadban való kikapcsolódás paradicsoma, végtelen lehetőség a sportolásra, túrázásra vagy a romantikus sétákhoz.

Ha Szlovéniába utazunk, ne féljünk letérni a megszokott városnézős útvonalakról. A járatlan ösvényeken fedezhetjük fel az ország igazi báját, belekóstolhatunk – akár szó szerint is – a tradíciókba, magunkba szívhatjuk a várak és kastélyok legendás hangulatát és részesülhetünk a természet csodás ajándékaiból – ez együtt egy csomagban Szlovénia, Európa egyik rejtett gyöngyszeme.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here