Észak- és Dél-Olaszország - két külön világ?

Olaszország északi és déli része között hírhedt a rivalizálás. De vajon melyik tud többet nyújtani a romantikus városnézés, a kirándulások, a gyönyörű strandok és az ínycsiklandó ételek tekintetében?

Ha az utazással nem várjuk meg a nyarat, a Velencei Karnevál minden bizonnyal Olaszország programkínálatának fénypontja az év első hónapjában, de nem kellene kihagyni Palermo védőszentjének, Szent Rozáliának a nagyszabású ünnepét sem. Róma hihetetlen szobrait és műemlékeit ugyan nehéz felülmúlni, de mi a helyzet az UNESCO Világörökségei közé tartozó Pompeii romjaival? Szicília elvarázsol csodásan vad partszakaszaival, de versenyezhet-e Liguria drámai sziklaszirtjeivel? Ember legyen a talpán, aki választani tud!

Városnézés

Északon útunk az Örök Városon át vezet. A ma is lélegzetelállító Colosseum, a Trevi-kút, az ókori Fórum, Diocletianus fürdői és a Pantheton mind fantasztikus emlékei az egykori világhódító civilizációnak. Vessünk egy pillantást a csodálatos Sixtus kápolnára, a freskókra és látogassunk el a pápa lakhelyéhez a Vatikánba. A kimerítő városnézés után megérdemeljük a pihenést! Rómában szerencsére rengeteg olcsó szálláslehetőséget találunk, akár a városközpont közvetlen közelében is.

Dél-Olaszország sem szűkölködik a látnivalókban, érdemes felfedezni Nápolyt, meghódíthatjuk a Vezúvot, majd vegyük az irányt Herculaneum és Pompeii felé. Az egykor virágzó metropoliszt a vulkán utolsó katasztrofális kitörése semmisítette meg. Hajóval gyönyörű kirándulást tehetünk a híresek és gazdagok kedvence helyére, az Ischia-szigetre, ahonnan egy festői úton végigautózhatunk az Amalfi-partokon, egészen Ravelloig. Itt minden kétséget kizáróan meg fogjuk érteni, hogy Wagner miért szeretett bele a káprázatos kertekbe és a kilátásba.

Ételek

Liguriaban a focacciat dicsérik, míg Genova a pestoról híres. Az Emilia-Romagna tartományban fekvő Bologna Olaszország leghíresebb szószának a hazája és az ínyenceknek talán nincs is jobb úti cél ennél a városnál.

Délen a Messina-szoros természetes gyűjtőhelye a kardhalaknak, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb szicíliai étteremben ezt a halat készítik el a legkülönbözőbb módokon. A szicíliaiak nagyon édesszájúak, a kávézókban isteni canellonikat (ricottaval töltött ropogós süteményeket), és egy helyi jellegzetességet, granitát (ízesített, zúzott jég) szolgálnak fel. Nápoly nem hazudtolja meg önmagát és valóban utolérhetetlen pizzákat kínál. Fatüzelésű kemencében sütve az igazi!

Rendezvények

Róma

Olaszország eseménynaptárában az év legelső nagyszabású rendezvénye a Velencei Karnevál. A farsangot azonban több más városban is látványosan ünneplik, így Viareggioban is, melynek hatalmas fesztiválja rengeteg turistát vonz a télutón. A Velencei Filmfesztivál és a Biennálé az év első fontosabb kulturális eseményei. Az északi országrész egyik leghíresebb versenye a júliusban sorra kerülő lóverseny, a Palio di Siena, ősszel pedig élelmiszeripari vásárral egybekötve köszöntik a fehér szarvasgomba szezonját. Ha a karneválok idején érkezünk Olaszországba, nem árt tudnunk, hogy az árak ekkor a főszezonnak megfelelőek.

Dél-Olaszországban talán a legérdekesebb ünnepségek a húsvéthoz kapcsolódnak. Főleg Szicíliában, ahol Enna és Trapani városában is hihetetlen felvonulásokat tartanak. Május-júniusban szintén Trapani környékén rendezik meg a La Mattanza hagyományos ünnepséget a tonhal halászat tiszteletére, míg Palermoban Santa Rosaliat ünneplik júliusban, felvonulások és utcabálok óriási kavalkádjával.

Éjszakai élet

Nápoly nappal is mozgalmas, de éjjel él igazán. Az egyetemtől északra található Via Paladino negyedet leginkább a diákok töltik meg, az Amadeo és a San Pasquale tereken pedig szinte bármikor belefuthatunk egy élőzenés rendezvénybe. A hangyabolyhoz hasonló tömeg akár hajnali ötkor is szívesen áll neki pizzázni. A koranyári hónapoktól kezdve a helyiek Miseno és Bignelo környékére költöznek át, ahol a tengerparti klubok gondoskodnak a mámoros éjszakákról.

Északon ilyesmibe csak ritkán futhatunk bele. Itt sokkal általánosabb, hogy az emberek egy kellemes bárban egy üveg bor mellett ülnek le beszélgetni családjukkal, barátaikkal. A keleti part egyik legnépszerűbb üdülőhelye Rimini, itt több tengerparti bár, klub várja a turistákat. Milánóban remek koktélbárok és mesés éttermek, valamint olcsó hotelek várnak. Velencében az éjszakai élőzenét szigorúan szabályozzák, a Campo Santa Margherita bárjai és éttermei a helyiek kedvenc találkahelyei, akárcsak a firenzeieknek a Piazza di Santo Spirito.

Strandok

Strandok

Az Amalfi-part egyszerűen lenyűgöző, de élvezeti értékéből nem keveset vesz el, hogy nyaranta ezernyi turistával kell megküzdeni a helyért. Puglia szintén nem szenved hiányt a nyaralókból, de strandjai tiszták, akárcsak a tenger vize. Érdemes ellátogatni Salento vidékére, ahol nagyon változatos táj fogad minket a sziklás barlangoktól egészen a nyugodt öblökig. A Szicília melletti Lipari-szigetcsoport tagjai vulkanikus, fekete homokos strandokkal várják nemcsak a fürdőzőket, de a búvárokat is. Cefalú és Mondello homokos partjait és érdemes kipróbálni, de Scolpello és Vito San Capo partjainál jóval kevesebb embert találunk. A túra Lo Zingaro természetvédelmi területen megéri az erőfeszítéseket, mert érintetlen élővilágban gyönyörködhetünk. Amint a nap lassan vörösre vált, a sziget egy trópusi paradicsomhoz kezd hasonlítani.

Mivel Olaszország népességének nagy része az északi régiókban él, nem csoda, hogy augusztusban a tengerpartok zsúfolásig megtelnek, hiszen a családok elmenekülnek a városokból és a strandokat veszik célba. A homokos strandok nagy részét a napozóágyak sorai foglalják el és csak kevés szabad, azaz ingyenes szakaszt találni. Akár 40 eurónkba is kerülhet, ha a családdal az egész napot a parton szeretnénk eltölteni. Viareggio környékén több szép strandot is találunk, melyeknek a hegyek adnak gyönyörű hátteret. Ha kedveljük a kavicsos partszakaszokat, a Ligur-tengerpartba azonnal beleszeretünk, főleg, hogy itt található a Világörökségek közé sorolt Cinque Terre is. A legnagyobb homokos strandot Monterossonál találjuk, mögötte a halászok színesre festett házaival.

Városnéző utak

Az észak elegáns, piros háztetős barokk városai lélegzetelállító helyszínei a néhány napos városnéző utaknak. Mivel az ország gazdaságának és iparának jelentős része az északi régiókból nőtt ki, az itteni nagyvárosok, mint Firenze, Róma, Velence és Milánó büszkélkedhetnek Olaszország néhány vezető kulturális intézményével, éttermével, de igaz ez a vásárlási lehetőségekre és a történelmi emlékekre is. A művészetek szerelmesei el lesznek ragadtatva a firenzei galériáktól, míg Velence vízi labirintusai szinte lángra gyúlnak a romantikától. Bologna egy kissé más hangulatú, fiatalosan lüktető egyetemváros, kötelező úti cél az ínyenceknek és az egy-kétnapos utazásokhoz talán azért is ideálisabb, mint a nagyvárosok, mert sokkal kényelmesebben bejárható.

Délen, Szicíliában Palermo kezd az élre törni, ami a városnéző utak számát illeti. A város a második világháborúban óriási károkat szenvedett a bombázásoktól, a régi épületek számos fontos intézménynek adnak otthont és a galériák, éjszakai klubok nagy része is az ódon, félig-meddig omladozó, egyedi hangulatot árasztó épületekben nyitotta meg kapuit. Ha a hegyek felé indulunk, látogassunk el Monreale 12. századi normann katedrálisához, majd pihenjünk meg a Giardino Garibaldi 150 éves, hatalmas fügefáinak hűst adó árnyékában.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here