Bledi-tóHa szlovéniai utazásunk során csupán egyetlen régió felfedezésére jut időnk, kétségkívül a Gorenjska a legjobb választás. Az ország észak-nyugati részén fekvő vidék évszázadokon keresztül Szlovénia legfejlettebb része volt, ahol az idegenforgalomnak régi hagyományai vannak. Miben lehet itt részünk? Láthatjuk az Alpokat, gyönyörű történelmi városokat, tradicionális falvakat, fantasztikus tavakat és a szabadban való kikapcsolódás szinte valamennyi válfaját megtaláljuk itt.

Gorenjska régió egyik szimbóluma a Bledi-tó, a turisták egyik legkedveltebb célpontja. A termál vízű tavat csodás alpesi panoráma, egy rejtélyes sziget, egy mesebeli kastély és egy tóparti sétány emeli felsőfokra. A Habsburg uralom idején a Bledi-tó volt az az impozáns hely, ahova az országok vezetőit, diplomatáit hívták fontos találkozókra. Tito egyik nyaralója is itt állt a tó partján, de a közelmúltban is számos jeles személyiség tett itt látogatást, többek közt Károly herceg és Madeleine Albright is. A tó közepén álló kis sziget maga a béke kiteljesedése, a rajta álló templom pedig a romantika fellegvára. Régi nyarakon a környék lakodalmas menetektől volt hangos, mert a hagyomány szerint a vőlegénynek menyasszonyát fel kell vinnie a templomhoz vezető, 98 fokos lépcsősoron, hogy bizonyítsa, alkalmasak a házasságra. A kommunizmus idején a templomot lezárták és betiltották az esküvői szertartásokat. De a hagyomány újjáéledt, még a rendszerváltás előtt, 1989-ben tartottak itt egy titkos esküvőt. A babonás helyiek úgy tartják, hogy ha meghúzzuk a harangokat, minden álmunk valóra válik. A közelben fürdők, hotelek, teniszpályák, gyalogos ösvények, sportrepülőtér és a természeti szempontból értékes táj teszik teljessé a turisztikai kínálatot. A Bledi-tótól nem messze található Beljski Vintgar, a Radovna-folyó gyönyörű, természetes szurdoka.

BohinjAz érintetlen alpesi tó, a Bohinj Szlovénia legnagyobb glaciális tava, 4,2 km hosszú, 1 km széles és legmélyebb pontján 45 m. A legjobban sétálva fedezhetjük fel, partján körbe fut egy gyalogos ösvény, mely a tó keleti végétől, Ribcev Laz templomától indul. Tavasszal és ősszel a tó környéke nagyon csendes, békés, míg nyáron fürdőzők, strandolók tömegei töltik meg élettel. Ha télen járunk errefelé, akkor se hagyjuk ki, hiszen a befagyott tó a havas táj közepén idilli látványt nyújt. A Bohinj-tó közelében több síközpont is található, mint Vogel, Kobla és Soriska Planina, emellett érdemes felfedezni a vidék gazdag kulturális örökségét és hagyományait is.

A régió méltán büszke arra, hogy itt található Szlovénia egyetlen nemzeti parkja. A Triglav Nemzeti Park szívében fekszik az ország legmagasabb hegye, de a hegyvidéki táj számos más természeti szépséget rejteget: sziklás szakadékok, mély szurdokok, napos alpesi legelők, ritka állat- és növényfajok mellett megismerhetjük a helybeliek hagyományos életmódját, sőt az alpesi tejtermelés tradícióiba is bepillanthatunk.
Nyáron Kranjska Gora örvend óriási népszerűségnek a turisták körében, mivel számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínál. Aki túrázni, lovagolni, horgászni, kerékpározni, siklóernyőzni vagy éppen hegyet mászni szeretne, itt festői környezetben teheti. Télen a síelés mellett kipróbálhatunk olyan nosztalgikus dolgokat is, mint a lovasszános vagy a kutyaszános kirándulások és az éjszakai szánkózás a gyönyörű lejtőkön, amikre csak ritkán nyílik lehetőségünk. Kranjska Gora éjszakai életéről a bárok és a kaszinók gondoskodnak, a teljes ellazulásért pedig látogassunk el a város wellness fürdőjébe. A gyerekeket a szlovén népi mesehős, Kekec világába várja Kekec Land.
A közeli Planica-völgyet a Júlia-Alpok 2000 m-es csúcsai koszorúzzák. Akik jártasak a síelésben, tudják, hogy Planica rendelkezik a világ egyik legnagyobb síugrósáncával, amihez egy világrekord is kapcsolódik: 1938-ban az osztrák Sepp Bradl itt hajtotta végre az első 100 m feletti síugrást.

A régió legfontosabb folyója a Száva. Azon a ponton, ahol a folyó erőre kap a jobbról és balról beleömlő mellékfolyóktól, a völgy fokozatosan kiszélesedik. A partja mentén fekvő városok gazdag tradíciókkal rendelkeznek, körülötte alpesi csúcsok, lágy dombok kínálják magukat, mindez nem messze a fővárostól, Ljubljanatól.
A Gorenjska régió központja Kranj, melynek történelmi távlatokba visszanyúló ipara, kereskedelme és kultúrája meglepően gazdag örökséget teremtett. Kranj óvárosán elsősorban a neves szlovén építész, Joze Plecnik hagyta rajta kéznyomát a helyiek legnagyobb örömére, hiszen neki köszönhetően jött létre az egyik legszebb szlovén belváros.
Skofja Loka az ország egyik legszebb állapotban megőrzött középkori városközpontját tudhatja magáénak, ez már önmagában elég indok ahhoz, hogy ellátogassunk a városba. Látnivalói közé tartozik a Loka vár, ahol több múzeumi gyűjteményt is megnézhetünk, a várkertje pedig szabadtéri múzeumként várja a látogatókat. A Skofja Loka legmagasabb pontja, Blegos alatt a táj szépsége a Poljanska Dolina és a Selska Dolina völgyek lenyűgöző kézműves hagyományaival ötvöződik. Zelezniki, az egykori vasmű központ, csipkéiről, míg Drazgose mézeskalácsairól híres. A Skofja Loka hegyek tele vannak túraösvényekkel, a kirándulók számos tematikus útvonal közül választhatnak, melyek mentén a fogadók hagyományos ételeket kínálnak.

JezerskoA Gorenjska régió északi részén, közel az osztrák határhoz, található Jezersko, ami elsősorban a szlovén turisták kedvence, a külföldiek még nem igazán fedezték fel maguknak. A grandiózus hegyek közt fekvő település kitűnő egy világ zajától távoli pihenéshez. Jezersko őshonos juhairól és Szlovénia legmagasabb vízeséséről, a Cedca-vízesésről egyaránt híres, de láthatunk itt régi parasztházakat, magtárakat és meghódíthatjuk az érintetlen hegyvidéket. A cipőkészítés hagyományos központjának számító Trzic városától nem messze találjuk a világhírű Dovzan-szurdokot, ahol több érdekes geológiai jelenséget is megfigyelhetünk.
A Kamnik-Savinja-Alpokban fekszik az ország egyik legnépszerűbb síközpontja, Krvavec.

Akik szeretnének többet megismerni Szlovénia ősi kultúrájából, látogassanak el Radovljica óvárosába. Ennek a kis településnek különleges értéke az a béke, amit a szomszédos települések nem mondhatnak el magukról. Hihetetlenül nyugodt középkori atmoszféra sugárzik házaiból, utcáiból. Az egész városka olyan, mint egy szabadtéri múzeum, ahol szinte minden látnivalószámba megy.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here