Tullie Ház MúzeumA főként vidékies jellegű megyét Anglia egyik legszebb régiójának tartják. Híres tavairól – magában foglalja az angliai Tóvidék egészét – és hegyeiről, de látnivalói nem merülnek ki ennyiben. Történelmi kúriákat, gyönyörű kerteket, ősi kőköröket, apátságokat és templomokat, valamit a vidék múltját részletesen is elmesélő múzeumokat is tartogat a turistáknak.

Tullie Ház Múzeum és Művészeti Galéria

Több mint 360.000 látogatóval 2014-ben az egyik legkeresettebb attrakciója Cumbriának a Carlisle városában található Tullie Ház volt. A többszörösen díjnyertes múzeumban történelmi gyűjteményeket és kortárs művészeti alkotásokat lehet megnézni, ugyanakkor a családokat is tartalmas programokkal várják. Anglia és Skócia határának közelében a történelem, a kultúra, a hagyományok találkozási pontján hozták létre és ma már Anglia egyik legjobb múzeumaként tartják számon. Nem szimpla kiállításokat kínál, hanem olyan élményt, ami lehetőséget ad arra, hogy valóban beleképzeljük magunkat egyes korszakokba, bemutatott eseményekbe és a lehető legközvetlenebb módon szerezhessünk ismereteket. A vaskor, a római kor, a középkor és a polgárháborúk időszaka is képviselteti itt magát.

Ravenglass-Eskdale vasút

Ravenglass-Eskdale vasút

A történelmi vasút Ravenglass partjaitól indul és halad a völgyön át egészen a Tóvidék Nemzeti Park hegyeinek lábáig. A vasutat 1875-ben avatták fel, akkoriban vasércet szállítottak Boot faluból Ravenglass-ba, de a következő évben már utasok is közlekedtek rajta. 1913-ban a vonalat lezárták, mert folytonos helyreállítása túl sok pénzt emésztett fel. Az 1960-70-es években teljesen felújították, új kocsikat és mozdonyokat helyeztek üzembe. 2007-ben nyitották meg a turisták előtt, ma 11 km-en át viszi a kirándulókat, megállóval többek közt a Muncaster malomnál. A ravenglass-i állomáson kialakított múzeumban még többet meg lehet tudni a vasút történetéről. 2014-ben mintegy 200 ezer turistát vitt hegyen-völgyön ez a nosztalgia vonat.

Carlisle katedrálisa

2014-ben közel 200 ezren voltak kíváncsiak Észak-Nyugat Anglia egyik legszebb templomára, ami több mint 900 éve áll. Talán nem ez Anglia leghíresebb középkori katedrálisa, még csak nem is a legnagyobb, de kétségkívül megbabonázza a látogatókat. I. Henrik alapításában 1102-ben készült el, hivatalosan 1133-ban szentelték katedrálissá. Hosszú és viharos történetet tudhat maga mögött, 1292-ben tűzvész pusztította, 1380-ban tornya dőlt le. Később újjáépítették, tornyának helyiségeit hivatali termekként, raktárként, gyűlésteremként is használták. 1641-ben Cromwell a nyugati végét lerombolta és laktanyát épített a helyén. A katedrális kincstárában ezüstöket és ereklyéket lehet megnézni.

Sizergh vár

Több mint 100 ezer látogató kereste fel 2014-ben a gyönyörű középkori épületet és annak páratlanul szép birtokát. A négy emeletes épület a 14. századból származik, közel 3 méter vastag falai védelmi feladatokat láttak el. A birtok elsőként II. Henrik tulajdona volt, ő ajándékozta tovább az 1170-es években. Belsejében családi portrék, gazdagon faragott tölgyfa bútorok, Erzsébet- és György-korabeli stílusú dekoráció látható. A 5,5 hektáros kertjét először a 18. században rendezték el tervszerűen. Ősi erdők, rózsakert, mészkőből készült sziklakert és tó is található benne.

Tóvidéki Motor Múzeum

Tóvidéki Motor Múzeum

Kötelező látnivaló az automobilok iránt rajongóknak, akikből akad szép számmal, hiszen 2014-ben közülük mintegy 80 ezren keresték fel a múzeumot. A festői Leven-völgyben létrehozott múzeumban a 30.000 kiállítási tárgy között megtalálhatók régi benzinkutak, motorkerékpárok, kerékpárok, traktorok, pedállal hajtott autók és természetesen olyan legendás autómárkák darabjai, mint a Bentley vagy a Buick.

Muncasteri kastély

1208 óta a Pennington család otthona a kastély, mely római erőd alapjain épült fel. Az épület legrégebbi részei 1325-ből származnak, köztük a torony, melyben az évszázadok során kényelmes lakrészt alakítottak ki. A család itt töltött évszázadainak emlékei megtöltik a kastélyt. Portrék, fafarágások díszítik a falakat, a történelmi emlékek egyik legérdekesebb darabja pedig az a kupa, amit VI. Henrik ajándékozott a családnak 1464-ben, azzal, hogy amíg ez a kupa el nem törik, a család Muncesterben fog élni. A kastély könyvtára az egyik legértékesebb helyisége a kastélynak, 6000 kötetet tartalmaz és gyönyörű bútorokkal van berendezve. 2014-ben 78 ezer turista látogatta meg a kastélyt.

Dove Cottage és Wordsworth Múzeum

Az angol romantikus költő egykori otthona a világon az egyetlen hely, ahol személyesebb élményeket szerezhetünk róla. Ez volt az a ház, ahol a legnagyobb művei születtek. Az épület korábban fogadóként működött, később a költő feleségével együtt költözött ide és az ötből három gyermekük e falak között látta meg a napvilágot. A házban nem sok változott azóta, hogy Wordsworth itt élt, ugyanaz a kőpadló, ugyanolyanok a faburkolatok és a család személyes holmija adja a szobák dekorációját. A kertben is érdemes sétát tenni, ahol a költő virágokat, zöldségeket ültetett, figyelte a pillangókat, a madarakat és ami még fontosabb, írta verseit. 2014-ben 77 ezren jöttek el megnézni Wordsworth otthonát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here