Ljubljana felhőkarcolója: Neboticnik

Az első szlovén felhőkarcoló az egyik jelképe Ljubljananak és a legszebb kilátást nyújtja a városra. Ez volt a főváros első épülete, mely túlszárnyalta a barokk templomtornyokat, 1933-as átadásakor nem létezett magasabb lakóépület egész Európában. Bár ma már nem tartja rekordjait és csupán egy Ljubljana égbe szökő épületei között, mégis történelmi háttere és érdekes art deco stílusa, no meg a csodás panoráma miatt érdemes ellátogatni ide.

A Vladimir Subic szlovén építész tervei alapján készült Neboticnik átadására 1933. februárjában került sor. A 70,35 m magas, karcsú felhőkarcolót a Nyugdíjintézet építtette 1929-1933. között, benne irodákat és lakásokat alakítottak ki. Az építkezés megindulása nem töltötte el örömmel a lakókat, sőt sokan kifejezetten tiltakoztak ellene. Néhány egyenesen úgy vélték, őrültség tönkretenni a város barokk látképét egy hatalmas felhőkarcolóval. A tervező, Subic elfogadta a modernizmus és a funkcionális építészet elveit és a magas épületek klasszikus hármas felosztásának jegyében megtervezte a Neboticniket, hasonlóan a kor neves amerikai építészeihez.

PanorámaA Neboticniket rendkívül rövid idő alatt építették fel az akkoriban forradalminak számító vasbeton alkalmazásával. Az épület 13 emeletes, benne lakásokkal, irodákkal, a földszintjén és első emeletén üzletekkel, a másodiktól az ötödik emeletig találhatók az irodák, felette pedig a lakások kaptak helyet egészen a kilencedik emeletig. Efölött kávézó, bár és egy kilátó terasz lett kialakítva. A bejárat egy gyönyörű, karsztmárvánnyal borított előszobába vezet, ahonnan a három lift egyikével lehet feljebb jutni. A liftek közül kettő gyorsan halad felfelé egészen a kávézóig, míg a harmadik a lakók számára van fenntartva. Ha mégis gyalog mennénk, egy hatalmas csigalépcső kanyarog egészen a tizedik emeletig.

A technikai újítást nemcsak a liftek jelentették, de az épület közmű hálózata is a legkorszerűbb módszerekkel lett kialakítva. A központi fűtést automatikus olajégőkkel oldották meg, a hatodik emelettől felfelé automatikus szivattyúkkal biztosították a vízellátást, a melegvíz ellátást és a szellőzést pedig központilag a pincéből oldották meg. Ezt a belül korszerű épületet kívül art deco és neoklasszicista elemekkel díszítették. A Neboticniket a legszigorúbb japán anti-szeizmikus építészeti elveknek megfelelően tervezték. 16 tartóoszlopa 18 m mélyen áll a szilárd talajban, ennek köszönhetően a Neboticnik Ljubljana egyik leginkább földrengésbiztos épülete.

NeboticnikAz épület fő utcai homlokzatát, egy monumentális, 4 m magas, nőalakot formázó szobor díszíti, melyet a szlovén szobrász, Lojze Dolinar készített. Ennek fő célja az volt, hogy harmonikusabbá tegye a szomszédos bank és a felhőkarcoló összképét. Az eltelt évtizedek során igyekeztek megőrizni az épület legfőbb jellegzetességeit és megtartották nevét is. A Neboticnik által alkotott art deco stílusban van valami fényűzés, a vastag, kék bársony függönyök, a nagy belmagasság, az aranyozott díszítések és a korabeli világítás mind-mind a luxust és az eleganciát sugározza. Az épületen még ma is az eredeti, tölgyfából készült csigalépcső fut végig, hogy a felhőkarcoló tetejéről páratlan kilátással nyűgözze le a látogatókat. A tetőn lévő bár körteraszáról rá lehet látni a várra és a Tivoli Parkra is. A színvonalas bár mellett a Neboticnik egy legalább ennyire igényes szórakozóhelynek is otthont ad, melynek belsejében a színes bőrök és plüssök dominálnak. Itt feltörekvő művészek adnak koncerteket, ez Ljubljana egyik legnépszerűbb szórakozóhelye. Az étterem az egyik fénypontja a Neboticniknek. A fogásokhoz helyi alapanyagokat használnak és mindent ételt a Michelin útmutatásai szerint készítenek el. Az étterem szezonális különlegességeket kínál, valódi kulináris mennyországgal várja a vendégeket.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here