Milánó

Egyike Olaszország legdivatosabb és Európa leggazdagabb városainak, emellett számos történelmi és művészeti látnivalót tartogat a turistáknak. Milánó Lombardiában fekszik, Olaszország második legnépesebb városa, mely gazdasági és pénzügyi központként is fontos szerepet tölt be. A városnézésre a legjobb időpont a tavasz és az ősz, amikor kellemes napsütésben járhatjuk végig a legszebb és legérdekesebb nevezetességeket.

Milánónak egy egészen kicsi történelmi központja van, a város nagyobb része már a modern fejlődést tükrözi. Mivel egy nagyvárosról van szó, érdemes a 3 órás buszos vagy 2 órás gyalogos városnéző túrákra befizetni, ahol idegenvezető segítségével vághatunk neki a nevezetességeknek.

Milánó egyik leghíresebb látnivalója a dóm, mely Európa legnagyobb gótikus stílusú katedrálisa. Az épület monumentalitását a számadatok is jelzik, hossza 157 m és 40.000 fő befogadására képes. A város jelképévé vált dóm építését 1366-ban kezdték és közel fél évezreden át folytatták. Vétek lenne kizárólag kívülről megcsodálni az épületet, még akkor is, ha nem kifejezetten érdeklődünk az építészet remekei iránt. A dómban, a déli kereszthajó végén található Gian Giacomo Medici sírja, melyet részben Michelangelo tervezett. Külön figyelmet érdemelnek a Bertini-fivérek munkáját dicsérő színes ólómüveg ablakok, melyeket a világ legszebbjeinek tartanak. A dómban láthatók azok a miseruhák, faliszőnyegek, arany és ezüst ajándékok, melyeket az évszázadok során hercegek, nemesek készíttettek és adományoztak a székesegyháznak.

La-Galleria Vittorio Emanuele II.A Piazza Duomo, a Dóm tér Milánó főtere és az egyik legnépszerűbb pontja a városnak. Itt található a katedrális, a Királyi Palota és a Galleria Vittorio Emanuele II. A tér körül luxusüzletek és hangulatos éttermek sorakoznak, melyek kitűnő konyhával várják a betérőket. A téren naponta több tízezer ember fordul meg, köszönhetően annak is, hogy mellette található a Via Mercanti, a város mindig nyüzsgő bevásárlóutcája. A négyemeletes, üvegkupolás Galleria Vittorio Emanuele II. eredetileg az Operaház részeként épült 1867-ben, mára azonban Milánó legdivatosabb helyévé vált, a társasági élet központjává, tele kávézókkal, exkluzív üzletekkel.

Milánó szimbólumai közül kihagyhatatlan a Teatro alla Scala, a 2000 férőhelyes Operaház, melyet Mária Terézia alapított és átadására 1778-ban került sor. A város egyik leglátogatottabb nevezetességét 1943-ban bombatalálat érte, a háború után azonban ez volt az első közösségi épület, melyet helyreállítottak. A színházban múzeum is működik, melyet 1913-ban nyitottak meg Jules Sambon, párizsi régiségkereskedő egyedülálló színházi gyűjteményével. Itt végigkövethetjük a La Scala történetét festményeken, posztereken, szobrokon, eredeti kottákon és egyéb színházi emléktárgyakon keresztül. A múzeum nagy részét Giuseppe Verdinek, Olaszország egyik leghíresebb zeneszerzőjének szentelték.

Sforza KastélyA Sforza Kastély szintén Milánó fontos látnivalóinak egyike. Hosszú időn keresztül a hazai és külföldi uralkodók hatalmát szimbolizálta. II. Galeazzo Visconti milánói herceg rendelte el az erőd építését, mely végül 1368-ban készült el. Utódai később bővítették és uralkodói rezidenciává alakították át. 1447-ben az erődöt maguk a milánóiak rombolták földig, mivel a Viscontiak hatalmának megtestesülését látták benne. Később Francesco Sforza építtette újjá, ekkor kapta 70 m magas, központi tornyát (Torre del Filarete) az épület. Később a kor legnagyobb művészeit, köztük Leonardo da Vincit kérték fel arra, hogy az erődből egy pompás reneszánsz épületet varázsoljanak. A következő évszázadok során az erőd súlyos károkat szenevedett, elhanyagolt állapotba került. A nyilvánosság előtt 1900-ban nyitották meg, benne több múzeum is működik.

Milánó nemcsak a művészetek, a divat egyik központja is. Dolce & Gabbana, Versace, Armani és a legjelentősebb divattervezők üzletei és stúdiói szegélyezik a szinte végtelenségig futó bevásárló utcákat a város központjában. Lombardia fővárosaként Milánó tökéletes hely ahhoz is, hogy megismerkedjünk a régió gasztronómiájával. Ez a sokoldalú és folyton lüktető nagyváros nappal és éjjel is gondoskodik arról, hogy a turisták egy percig se unatkozzanak.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here