Cacao strandBulgária híres a homokos strandjairól, amikből találunk nyüzsgő, a sport szerelmeseinek kedvező partszakaszokat, de a nyugodtabb, pihenni vágyó turistáknak is van lehetőség a fürdőzésre. Akár családi, kirándulós vagy tipikus napozós, úszkálós nyaralást tervez, a Fekete-tenger partjainál biztos, hogy megtalálja a megfelelő üdülőhelyet.

1. Cacao strand a Naposparton

A Napospart strand szakasza több mint 8 kilométer hosszan húzódik végig. A homok éppen ideális, néhány helyen pedig homokdűnéket alakított ki a természet. Tiszta és lassan mélyülő víz jellemzi ezt a partszakaszt. Éttermek és bárok garantálják akár napközben akár éjszaka az idelátogató turisták szórakoztatását. Ezen kívül rengeteg vízi sportot kipróbálhatunk, mint például a szörfözés, vízisízés, banánozás, de akár bérelhetünk egy jachtot is. Akik pedig némi kihívást keresnek a nyaralásuk feldobása érdekében, kipróbálhatják magukat különböző versenyeken is, például egy strandröplabda mérkőzésen. A fiatalok pedig a híresebbnél híresebb DJ-k bulijain vehetnek részt esténként, a Cacao strandon.

2. Aranyhomok

Aranyhomok

Az Aranyhomok rész népszerű a turisták körében a hosszú és széles, finomhomokos strandszakaszának köszönhetően. Az üdülőrész a pompás aranyhomokról kapta a nevét, ami a 4 kilométer hosszú partszakaszon várja a strandolni vágyókat.
A strand csupán négy kilométerre van Bulgária tengerparti fővárosának nevezett városától, Várnától, ahova rendszeresen közlekednek buszok az Aranyhomoktól. A tiszta, apró homokszemek és a forró gyógyforrások miatt az üdülőterületet úgy ismerik, mint „a Fekete-tenger gyöngyszeme.” Rengeteg szórakozási lehetőségével kitűnő úti cél a kisgyerekes családok számára.

3. Albena strand

Albena strand

Albena egy úgy nevezett kék zászlót nyert üdülőhely, távol a nyüzsgéstől. A finomszemcsés, homokos part 500 méter széles. A lassan mélyülő tengerpart éppen ideális azok számára, akik szeretnek napozni, de nem bírják a kánikulát, hiszen a hőmérséklet nyáron is csak 25° körüli és a tenger felől érkező, hűsítő szellők még elviselhetőbbé teszik a meleget. A strandon kipróbálhatjuk a tipikus vízi sportolási lehetőségeket, mint a jetski, a víz alatti horgászat vagy a szörfözés.

4. Dyuni strand

Dyuni strand

A Dyuni strand 7 kilométerre, délre található Sozopoltól. A 4,5 kilométer hosszú és 100 méter széles partszakasznak a finom aranyhomok és a természetes homokdűnék mellett, az a különlegessége, hogy erdős-dombos területen fekszik. Ezen a területen a tenger nyugodt, biztonságos, és a lassan mélyülő víznek köszönhetően a kisgyerekek is bátran pancsolhatnak. Az öböl természetesen védett az északi szelek ellen, ezért bármilyen vízi sporthoz ideális. A levegőben érezhetjük az erdő és a tenger illatát kora tavasztól késő őszig.

5. Primorsko strand

Primorsko strand

A 10 kilométer hosszú homokos partszakasz az egyik legnagyobb strand Bulgáriában. Primorsko leginkább a bolgár fiatalok körében népszerű. A vízfenék homokos, sekély és meleg, ennek köszönhetően bármilyen típusú ember bármelyik korosztályból élvezni tudja ezt a partszakaszt. A turistáknak lehetőségük van hajókiránduláson vagy víz alatti horgászaton részt venni.

6. Aranyhal strand

Aranyhal strand

A strand Sozopoltól északra, 3 kilométerre található. Valójában ez az Aranyhal nevű kemping területén található, és leginkább a szörfösök körében népszerű. A közeli szörf iskolából bérelni is lehet a szörfözéshez szükséges eszközöket. A bikini felső nélküli napozás ugyan megengedett, nudisták azonban nem tartózkodhatnak a strand területén. Általában fiatal kirándulók, diákok és kemping imádók látogatnak ide.

7. Smokini strand

Smokini strand

A Smokini strand szintén egy kemping Sozopoltól 5 kilométerre. Ha vonzza a romantika, a fiatalos hangulat vagy épp a nudizmus, akkor ez a tökéletes hely. A víz tiszta és kék, ugyanakkor nem mindig nyugodt a tenger, így figyelnünk kell a hullámokra és a víz alatti áramlatokra. A strand nagy népszerűségnek örvend a lakókocsis kirándulók között.

8. Shkorpilovtsi strand

Shkorpilovtsi strand

A Shkorpilovtsi strand körülbelül 42 kilométerre fekszik a „nyár fővárosától”, Várnától. 13 kilométeres hosszával és körülbelül 100 méter széles partszakaszával ez a legnagyobb homokos strand Bulgária tengerpartján.
A vad és érintetlen strandok kiváló példája ez a tengerparti rész.

9. A Száj strand

A Száj strand

Sinemorets a paradicsom kis darabja Bulgária délkeleti partvidékén található. Itt található az ország legjobb strandjai közül néhány. Az északi Száj strand egy széles, nyílt öbölben található, ahol a Veleka folyó folyik. A strand egyedisége gyönyörű, de gyerekek számára nem megfelelő, mert néhol nagyon mély és hullámos.

10. Atliman strand

Atliman strand

A Kiten tengerparti üdülő északi részén található. Az egyik legcsodásabb partszakasz, ahol a Strandja-hegy találkozik a kristálytiszta tengerrel. Aranyhomok, forró napsütés és nyugodt tenger, mi kell még egy tökéletes nyaraláshoz a nyüzsgő nagyvárosoktól távol?

2 HOZZÁSZÓLÁS

    • Így igaz! 🙂
      A félreértések elkerülése végett egy kis pontosításra is szorult a cikk. Várnát szokás a „tengerpart fővárosának” vagy a „nyár fővárosának” nevezni, de Bulgária fővárosa Szófia.
      Köszönjük az észrevételt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here