Bologna

Bologna Európa legrégibb egyetemvárosa pazar terekkel és utcácskákkal, szép történelmi épületekkel és izgalmas óvárossal. Bologna a konyhájáról és szépségéről egyaránt híres.

Bologna az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány székhelye. A közel félmillió lakosú város nyüzsgése különösen a hétköznapokon jól érzékelhető. Az emberek biciklin vagy robogón sietnek dolgukra a szűk utcák labirintusaiban, a délután pedig már a kávézók teraszán éri őket, ahol egy igazi erős presszókávé mellett napszemüvegben süttetik magukat. A nyarak valóban forrók még Olaszországnak ezen az északi részén is, ám a tél nem feltétlenül a legideálisabb időszak egy élvezetes bolognai kiránduláshoz.

Bologna a második világháborúban nagy károkat szenvedett el, de az újjáépítésnek köszönhetően ebből mára már semmi sem érzékelhető. A városnézéshez legjobb, ha gyalog járjuk végig az utcákat, tereket és közben meg-megállunk egy kávéra vagy egyszerűen csak ücsörgünk a helyiek közt a Piazza Maggioren.

Piazza MaggioreBologna történelmi városként számos látnivalót kínál egy kellemes séta során. Polgári épületek, templomok és szobrok szépsége kápráztatja el az óváros utcáin nézelődőket. A Piazza Maggiore egyike Bologna központi tereinek, nevezhetjük a város szívének is. Jellegzetességét lenyűgöző árkádjai adják és a magasztos stílusú gótikus és román épületei. A Piazza Maggiore mai formáját a 13-15. század során nyerte el. A tér jelképe a Fontana del Nettuno, vagyis Neptun-kút, melyet a 16. században a tengerek istenének tiszteletére állítottak. A téren található a gótikus San Petronio bazilika – mely az ötödik legnagyobb templom a világon – , a Notai palota és a Régészeti Múzeum is. A Piazza Maggiore éjjel-nappal élénk társasági élet színhelye, egy kávézó teraszáról itt érezhetjük a bolognai élet lüktetését.

A Piazza del Nettuno szintén egyike a város legjelentősebb tereinek közepén egy 16. századi kúttal, melyet az óváros épületei koszorúznak. A Torre degli Asinelli egy azon néhány középkori torony közül, melyek túlélték a történelem viharait. Aki kedvet kap a lépcsőmászáshoz, a toronyba felérve csodás bolognai panorámát kap jutalmul. A Piazza Porta Ravegnana érdekessége a két egymás felé dőlő torony, melyek a 12. századból maradtak fenn.

A város székesegyháza arról ismert, hogy 1390-ben kezdték építeni, de befejezni máig nem sikerült. Mivel a város egyik jelképéről van szó, valószínűleg ebben az állapotában marad meg az utókor számára. Az ún. Jeruzsálem-negyed több mint ezeréves múltra tekint vissza. Különleges része ez a városnak, hiszen azért hozták létre, hogy a bolognaiak itt teremtsék meg a maguk Szentföldjét.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here