Shaftesbury AvenueRengeteg izgalmas és érdekes látnivaló van Londonban, történelmi és kulturális nevezetességek, programok végtelen sora csábítja a turistákat. De nem szabad elfeledkezni az angol főváros híres utcáiról sem, melyeken lehet ugyan, hogy többször is jártunk már, mégsem biztos, hogy ismerjük történetüket, sajátosságukat vagy egykori neves lakóikat. Ha kicsit utánajárunk, egész más szemmel fogunk végigsétálni a városon.

Shaftesbury Avenue

London színházi negyedének szíve ez az 1880-as években kiépült utca, melyet azzal a céllal alakítottak ki, hogy a szegényebb rétegekhez tartozó munkásokat távolabb költöztessék a városközponttól. A Shaftesbury Avenue nem enyhítette a zsúfoltságot, de a londoni élet egyik legpezsgőbb része lett. Első színháza, a Lyric 1888-ban nyílt meg, azóta számtalan új színház és mozi költözött erre a sugárútra, ahol este utcai művészek szórakoztatják a járókelőket. A Shaftesbury Avenue a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. részében is szerepelt.

King’s Road

II. Károly idején kezdték meg az építését és speciális státusza miatt – a Hampton Court és a Westminster Palotát kapcsolja össze – csakis engedéllyel lehetett közlekedni rajta. Ezt a rendszert 1830-ban számoltak fel, miután az elegáns otthonok és a jól menő vállalkozások hamar beköltöztek a King’s Road házaiba. Ezeknek a házaknak a többségét már lebontották, de néhányat még mindig látni lehet, például a 211-215. szám alatt álló, korai 18. századi épületet. A King’s Road a fénykorát az 1960-as évek hippi világában élte. Ma, mint London egyik legdrágább utcáját ismerik világszerte, ahol leginkább a felsőosztálybeliek válogatnak a luxusüzletek kínálatából. Még az itteni éttermek és bárok is meglehetősen drágák, azonban ha nem sajnáljuk a pénzt arra, hogy néhány órát igazán színvonalasan töltsünk el Londonban, feltehetően ez az utca a legjobb választás.

Abbey Road

Az utca az 1960-as években tett szert világhírnévre, amikor a Beatles beköltözött az itteni stúdióba. Egy kivételével valamennyi albumukat itt vették fel, 1969-ben pedig a lemezborítóra is felkerült az azóta ikonikussá vált zebra. Erre járva éjjel-nappal sok embert láthatunk a zebrán, akik még annak ellenére is képesek perceket eltölteni a fotózkodással, hogy az Abbey Roadon hatalmas a forgalom.

Carnaby Street

Carnaby Street

A mai Carnaby Street 1957-ben kelt életre, amikor John Stephen egy férfiruha üzletet nyitott itt. Hamarosan gombamód kezdtek szaporodni a hasonló boltok, ennek köszönhetően az 1960-as évekre London egyik legforgalmasabb és legfontosabb bevásárlóutcája lett, ahol a helyiek mindig a legutolsó divat szerint öltözködhettek az itteni üzletek kínálatából. Ma is több ezer ember nyüzsög a Carnaby Streeten, ahol a ruhák mellett szinte minden mást is meg lehet vásárolni.

Baker Street

A krimirajongók elsősorban nem az útikönyvekből ismerhetik ezt az utcát. Aki ismeri Sherlock Holmes rejtélyes bűneseteit, azt is tudja, hogy a híres nyomozó a Baker Street egyik házában élt 1881-1904. között – legalábbis Sir Arthur Conan Doyle történeteiben. Különleges építészeti és kulturális értéke miatt a ház műemléki védettséget élvez és még mindig őrzi eredeti, viktoriánus stílusát. A 221b házszám alatt működik a Sherlock Holmes múzeum, de az utca többi része is érdekes a nagyrészt 18. századi házakkal. Az utca rangját még tovább emelte, hogy a 120-as szám alatt élt William Pitt, aki 1804-től volt Nagy-Britannia miniszterelnöke.

Portobello Road

A Notting Hill közepén halad át a piacáról is híres utca, amit nemcsak a londoniak szeretnek, de ez az angol főváros egyik turisztikai attrakciója is. Minden szombaton kincseket rejtő antik- és bolhapiacot tartanak, ahol a nézelődők nem győznek csodálkozni, mennyi érdekes és sokszor értékes használt holmit árulnak nagyon jó árakon. A piac lenyűgöző keveréke nemcsak a különböző termékeknek, de a hangulatoknak és a különböző nemzetek kultúrájának is.

Oxford Street

Oxford Street

Talán egész Európa legforgalmasabb bevásárlóutcája London legjobb üzleteivel. Egész évben tele van vásárlókkal, a tolongás itt nemcsak karácsonykor jellemző. Az 1909-ben megnyílt áruház, a Selfridges egy egész blokkot foglal el az Oxford Streeten, de ezenkívül még több ezer üzlet várja a vásárlás megszállottjait, közülük sok nemcsak nappal, de éjjel is nyitva tart. Ha márkás, minőségi vagy luxusholmikat keresünk, szinte biztos, hogy végül itt fogunk kikötni.

Downing Street

London egyik legnevezetesebb utcája, hiszen az Egyesült Királyság miniszterelnökének rezidenciája ebben az utcában, a 10-es szám alatt található. A Downing Street tulajdonképpen nem sok látnivalót tartogat, sőt, kifejezetten szerénynek mondható, de a tény, hogy a miniszterelnök itt lakik, önmagában is milliókat vonz ide minden évben. Legelőször Sir Robert Walpole költözött ide 1735-ben.

Pall Mall

Az utca neve egy francia játék nevéből, a golfozáshoz hasonló palle maille-ből ered, ami a 17. században volt elterjedt. A ma látható utca megépítése az 1660-as években kezdődött egy korábbi forgalmas út helyén. Ma elsősorban az ún. gentlemen klubokról nevezetes, azokról a zártkörű helyekről, ahol legjobban szabott ruháikban a jól szituált londoni férfiak vasárnaponként néhány pohár öreg whisky és egy jó szivar társaságában udvariasan elbeszélgetnek az időjárásról. A belépés ezekbe a klubokba szigorúan meghívásos alapon történik, meg se próbáljunk bemenni csak úgy kíváncsiságból. Legrégebbi klubjai a White, a Brook és a Boodle, melyek hamar hírhedté váltak arról, hogy az angol urak gyakran egész vagyonukat játszották el itt, ahol szinte mindenre fogadni lehetett. A városi legenda szerint egyszer az egyik klub ajtaján egy ember esett be holtan. Amint a vendégek észrevették, azonnal megtették a tétjeiket, hogy halott-e vagy sem. A Pall Mall leghíresebb klubja az Athanaeum, ahol Dickens, Kipling és Charles Darwin is a törzsvendégek közé tartoztak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here