Isztanbul bazárHa Törökországba indulunk, a híres Bazár egyike a kihagyhatatlan látnivalóknak. Számos utazó pedig kimondottan azzal a céllal kel útra, hogy itt vásárolhasson.

A Kapali Carsi a magyarok körében a ’90-es évektől vált nagyon népszerűvé. A Törökországból hazatérők ódákat zengtek a Nagy Bazárról és örömmel mutogatták ott szerzett zsákmányaikat. A vásárláshoz kapcsolódó élményeiket pedig a legendás alkudozásról szóló történeteik színesítették, amikkel kapcsolatban nem árt eloszlatni néhány tévhitet. Törökországban ugyanis éppoly szabott árak léteznek az üzletekben, mint nálunk. Itt az alkudozásnak helye nincs. A Bazár ilyen szempontból speciális, hiszen már csak a török hagyományokra való tekintettel is ragaszkodnak hozzá. Az alkudozás a Bazárban nemcsak lehetséges, de erősen ajánlott is, hiszen a kereskedők szándékosan a valódi értékénél jóval magasabb árakon kínálják portékáikat. Kezdhetjük rögtön az adott ár felével, hamarosan meg fog születni a kompromisszum.

A Nagy Bazár Isztambul központjában található. Itt már a 16-17. században is hatalmas piac működött, mely az ország minden tájáról érkező kereskedők célpontja volt. Mivel egyre több árus özönlött ide, szükséges volt behatárolni a piac területét, ezért kerítették körbe és szerelték fel az ajtókat, így létrehozva a zárt csarnokot.

A Nagy Bazár reggeltől estig nyitva tart a hét minden napján, kivéve a vasárnapot. A Bazár óriási területet ölel fel, a több ezer üzlet mellett éttermek, kávézók, mecsetek is gazdagítják a kavalkádot. A Nagy Bazár a könnyebb átláthatóság érdekében utcákra van tagolva, az utcák elnevezése pedig általában utal az ott található portékák jellegére is. A Bazárban szó szerint minden megtalálható, amire szükségünk van és természetesen rengeteg más, amire szükség ugyan nincs, de a szemet kápráztató kínálat gyakran magával ragadja a nézelődőt, főként, ha először jár a Bazárban. A szőrmék, bőráruk, arany- és ékszerboltok végeláthatatlan labirintusa hamar beszippantja az embert. Nem beszélve a rengeteg apróságról, szuvenírről, ami mind szorosan kapcsolódik a török tradíciókhoz és népművészethez. A Nagy Bazár előnye, hogy valóban jó áron lehet vásárolgatni.

Ám a vásárlás nem az egyetlen cél, amiért érdemes ide ellátogatni. Az isztambuli Nagy Bazár szinte fogalommá vált és a török utazási ajánlatokban is serényen emlegetik, mint az egyik legcsalogatóbb attrakciót. Nem muszáj otthagyni az összes, utazásra szánt költőpénzünket, a nézelődés éppoly gazdaggá tesz minket, mint a csecsebecsék vég nélküli kínálata.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here