Egy érdekes és szinte hihetetlen történet az első világháború idejéből a magyar kormány tisztjének történetét. Kern Pál az első világháborúban szolgált a magyar hadseregben. 1915-ben, egy keleti fronton vívott csata során egy orosz katona fejlövést mért rá. A golyó áthatolt a koponyáján, eltávolítva az agy homloklebenyének egy részét. Bár a sérülés súlyos volt, Kern Pál csodával határos módon túlélte. Azonban a sérülés következményeként elvesztette az alvóképességét.

A lövést követően Kern Pál soha többé nem tudott elaludni. Annak ellenére, hogy nem tudott aludni, nem tapasztalt a hagyományos álmatlanságra jellemző kimerültséget. Egészségügyi állapota és mentális funkciói is viszonylag normálisak maradtak, ami orvosok és kutatók számára rejtély maradt.

Kern Pál esete nagy érdeklődést váltott ki az orvostudományban. Az orvosok és kutatók számára az volt a legmegdöbbentőbb, hogy hogyan tudott alvás nélkül is viszonylag normális életet élni. A homloklebeny sérülése, amely az agy azon része, amely a viselkedést, a döntéshozatalt és a szociális viselkedést szabályozza, egyedülálló betekintést nyújtott az agy működésébe.

Kern Pál életének hátralévő részében ébren maradt, és ez az állapot több mint négy évtizeden át tartott, egészen 1955-ös haláláig. Története továbbra is az orvosi és tudományos közösségek egyik legérdekesebb és legrejtélyesebb esete marad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here