Túrázás SzlovéniábanA szlovéniai túrázás az egyik legjobb módja, hogy közelebbről is megismerjük az egyes vidékek autentikus kultúráját, miközben a kalandokról sem kell lemondanunk. A túrázás fogalma Szlovéniában nagyon kiterjedt, beletartozik minden, amit csak a szabadban való kikapcsolódásról el tudunk képzelni. Választhatunk a vadvízi evezés, a siklóernyőzés, kajakozás, hőlégballonozás, sziklamászás és természetesen a jó öreg kerékpáros és gyalogos túrák között, melyeket tematikus útvonalakkal tehetünk még izgalmasabbá. Ha az adrenalin szintünket szeretnénk eddig nem tapasztalt magasságokba emelni, Szlovénia csak ránk vár.

Földön, vízen, égen – a szlovén szabadidős ajánlatok egyre többeket csábítanak a világ minden tájáról. Szlovénia mindenki számára ideális, legyen szó kihívásokat kereső, megszállott túrázókról vagy könnyed kikapcsolódásra vágyó családokról. Az Alpok napsütötte oldalán, a hegycsúcsok és a fennsíkok között a túraútvonalak káprázatos vidékeken vezetnek végig. Amikor az út megkoronázásaként ott állunk egy hegy tetején, azt a látványt és érzést soha nem fogjuk elfelejteni. A félelem és az izgalom csodás keveréke járja át az embert, energiaszintünk a maximumon, az alattunk fekvő, apró falvak látványától még drámaibbnak tűnik a magasság.

A szlovén túraútvonalakat a legtöbb kiránduló április és november között keresi fel, de valójában az év bármely szakát választhatjuk, az utak többsége bármikor szabadon járható. A legmegfelelőbb időnek augusztus végét és szeptember elejét tartják, de még októberben is gyönyörű a táj, amikor a lombhullató fák és bokrok már narancsba, vörösbe fordulnak.

Szlovéniában összesen 700 km-nyi túraútvonal vezet át a szebbnél szebb vidékeken. Sokféleségük és szétszórtságuk mindenkinek biztosítja a választás lehetőségét. Mind közül a Júlia-Alpok tartogatja a legtöbb izgalmat gondozott ösvényeivel és gyönyörű kanyarulataival. A hegylánc a kezdők és a gyakorlottak számára is lehetővé teszi, hogy kivegyék részüket a szlovéniai túrázás nyújtotta élményekből. A legtöbb hegy itt a Trglav Nemzeti park részét képezi. A Júlia-Alpok nevét a Julius Caesar által alapított Julii városról kapta. A 150 hegyet magába foglaló lánc legmagasabb pontja 2864 m-es és elsősorban azoknak a turistáknak érdemes ide eljönni, akik a hegyvidék érintetlen szépségére kíváncsiak.

Triglav Nemzeti ParkA Triglav Nemzeti Park Szlovénia természeti szempontból egyik legértékesebb területe, hiszen ez az ország egyetlen nemzeti parkja. Nevét egy szlovén istenségről kapta, az ég, a föld és az alvilág uráról, aki a legenda szerint háromfejű volt és a legmagasabb hegy tetején lakott. A Triglav hegy csúcsa szimbolikus jelentéssel bír, Szlovénia zászlaján is szerepel. Aki ide készül, nyaranta, különösen hétvégén, nagy tömeggel kell, hogy számoljon. Sokan próbálják meghódítani az ország legmagasabb pontját, ami még a gyakorlott mászóknak is kihívást jelent. A túrát kezdhetjük akár a hegy déli oldalán fekvő Bohinj-tónál, de ha a rövidebb útvonalat választjuk, induljunk a Bledi-tótól, majd a tőle 18 km-re fekvő Rudno Poljetől 5-6 óra alatt feljuthatunk a csúcshoz.

Triglavi Hét tó völgy

Az egyik legnépszerűbb és legszebb ösvény a Triglavi Hét tó völgyét szeli át. A 653 m magasan fekvő Koca pri Savici hegyi kunyhó a kiindulópont, ahova autóval Bohinjból és Bledből is gyorsan eljuthatunk. Ha túra közben nem szeretnénk minden méteren összetalálkozni más kirándulókkal, válasszuk a Júlia-Alpok kevésbé forgalmas útvonalait. Ilyen a 2115 m-en található Debele pec, ami nagyon jól kitáblázott és panorámás út, vagy a Rdeci rob a Tolminika-folyó völgye feletti fennsíkon, 1915 m-en. Ez utóbbi különösen nyár elején gyönyörű, amikor buja rétei virágba borulnak. A kalandvágyók a Trenta-völgy feletti sziklás utat válasszák. Itt egy jelöletlen út fut, távol minden településtől. A Triglav legtöbb útvonalának megtételéhez állóképességre és edzettségre mindenképp szükség lesz, télen jégcsákányt és hágóvasat is vigyünk magunkkal.

Szlovéniában a legnépszerűbb túraútvonalak saját nevet viselnek. A Smaragd út, az Aranyfok, a Napos vagy a Szél útvonalaknak évente több tízezer turista vág neki. A Napos út a Muravidéken át halad a Brezice hegyi ösvényen, az Artice, a Kosceva, a Sromeljska és a Repnice úton keresztül. Szőlőültetvények, termálfürdők, kulturális látnivalók gazdagítják a kirándulást. A Tromejnki Trdkova erdei tanösvény, mely a Goricko hegyek körül fut, különleges növény- és állatvilágot tár fel a turisták előtt.
A Szél nevet viselő útvonal a karszt világba vezet, megnézhetjük a Postojna-barlangot és az időszakos Cerknica-tavat. A Házalók útja a Dolenjska régióban fut, nevét arról kapta, hogy a házalók régen ezen az ösvényen jártak portékáikkal faluról falura. Szlovénia vidéki örökségének néhány legszebb darabját láthatjuk itt, a Zuzmeberk várat és malmot, a folyókkal határolt szigeten fekvő Kostanjevica na Krki városát egy kolostorral és a Soteska kastélyt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here