Barangolás Monaghan megyébenMonaghan csendes tájain a kerek kis dombok, mintha kövér buborékok lennének. Ezek a megye látképének jelképei, az utolsó jégkorszak megmaradt emlékei. Monaghan acélszürke tavai mágnesként vonzzák a horgászokat, a nagyvárosi látnivalókra kíváncsi turistákat azonban kevésbé, hiszen ez egy kifejezetten háborítatlan vidék. Idegenforgalom szempontjából a természeté a főszerep, a túrázáshoz, kerékpározáshoz, lovagláshoz, golfozáshoz mennyei körülmények várják a kirándulókat. Ugyanakkor a ma 60 ezer lakosú Monaghan hosszú történelmének nyomait is fellelhetjük a vidéken.

Monaghan városa

Bár a megye központi települése, Monaghan városának lakói mégis a turizmustól teljesen függetlenül élik az életüket. A legtöbben átutazóban érintik vagy kiindulópontként használják a környék felfedezéséhez. A városban érdemes néhány kellemes órát eltölteni a 18-19. századi épületek között sétálgatva. A nagyjából 6000 fős Monaghan piacterét a György-korabeli Vásárcsarnok uralja, amit most művészeti központként használnak. Vele szemben található a Monaghan Megyei Múzeum, a város legfőbb attrakciója, a megye történetét 70 ezer darabos gyűjteményen keresztül mutatja be.

Rossmore Erdei Park

Rossmore Erdei Park

A Rossmore család a 18-19. században a vidék legnagyobb hatalmú családja volt. Birtokaikat a 17. században kapták, az egykor itt álló kastélyt 1827-ben építették. Gyönyörű, Tudor-stílusú épület volt, melyet az 1960-as években bontottak le. A kastélyának a maradványai, köztük a bejárati lépcső, támpillérek és a család kisállatainak temetője láthatók az erdei parkban, melyet nyár elején a virágba boruló, több mint 100 évvel ezelőtt ültetett azáleák és rododendronok festenek színesre. A hatalmas vörösfenyők alatt és a tiszafával szegélyezett utakon tett erdei séták után kellemes piknikezésre is lehetőség van. A parkban öt horgásztó és több történelmi emlék is található, például vaskori sírok, valamint itt működik a Rossmore Golf Klub.

Carrickmacross Csipke Múzeum

A carrickmacross-i csipke közel két évszázada öregbíti Monagham hírnevét. Készítését 1820-ban kezdték, amikor Grey Porter hazatért olaszországi nászútjáról és elhatározta, hogy maga is nekilát az ott látott gyönyörű csipkék készítésének. A városban többen is csatlakoztak hozzá, a csipkekészítés pedig rövid idő alatt olyan jelentőssé nőtte ki magát, hogy sok nő az általa szerzett bevételből tudta családját támogatni a nagy éhínség idején. A carrickmacross-i csipke egy egészen új stílust teremtett, a királyi ház is szívesen vásárolta, még Diana hercegnő esküvői ruháját is ezzel díszítették. A múzeumban a látogatók megcsodálhatják a csipkéből különleges alkalmakra – esküvőkre, keresztelőkre – készült ruhadarabokat, lakásdekorációkat.

Mullan

A 19. századi falu építészetét a viktoriánus stílus jellemzi. Nagyon kevés hasonló település maradt meg az országban, mely ennyire szépen szemléltetné a vidéki kisvárosok bekapcsolódását az ipari fejlődésbe. Mullan a malomiparban vállalt szerepet. A malmokat a 20. század elején már nem használták, a falu lassan elnéptelenedett. A helyzet 1924-ben fordult jobbra, amikor egy magáncég egy cipőgyár alapításával újjáélesztette hamvaiból Mullant. A falut 1944-ben a Boylan család vásárolta meg, egészen az 1970-es évek végig egy nyüzsgő, turisták által gyakran felkeresett település volt. Épületeit azonban fokozatosan magukra hagyták és a lakosságának nagy része is elvándorolt az 1990-es években. Napjainkban egy egészen apró közösség lakja a festői kis falut, mely a 19. század óta szinte semmit sem változott. Törekvéseik, hogy Mullan újra egy vonzó település legyen, lassan célt érnek.

Hilton Park

Hilton Park

A Hilton Park közepén az 1600-as évek óta áll az a hatalmas rezidencia, melyben ma a régi tulajdonos Madden család 8. generációs leszármazottjai elismert luxushotelt működtetnek. 1803-ban egy szolgáló gyújtotta fel az épületet, ekkor a levéltárának és műkincseinek nagy része odaveszett. A házat több mint egy év alatt újították fel, majd 1870-ben megint átalakították, ekkor nyerte el az itáliai palotákhoz hasonló jellegét. 500 hektáros parkjában láthatók a 18. század közepén ültetett tölgyfák, viktoriánus konyhakertek és két hatalmas bükkfa, melyek közül az egyik a megye legöregebb fája. Mivel egy működő hotelhez tartozik, a park előzetes egyeztetés alapján és csak csoportosan látogatható április elejétől szeptember végéig.

Patrick Kavanagh Központ – Inniskeen

Az írek egyik legnevesebb költője és regényírója ebben a városban született 1904-ben. A tiszteletére létrehozott múzeumot egy régi templomban alakították ki, ahol Kavanagh-t annak idején megkeresztelték, neki és feleségének végső nyughelye pedig a templom szomszédságában lévő temetőben van. A múzeumban Kavanagh életét és művein keresztül a vidék történetét lehet részletesebben megismerni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here