Feldkirch

A türkiz színű Ill-folyó partján, erdőkkel borított hegyek lábainál, szőlőültetvényekkel körülvéve és a háttérben egy hegytetőn ülő várral fekszik Feldkirch. Az osztrák-svájci határ közelében található, Vorarlberg tartományban és a legtöbben csak átutazóban érintik. Ennek nagy előnye, hogy az év bármely szakában nyugodtan sétálhatunk a középkori hangulatú utcákon, mert a városnézést nem fogja zavarni a tömeg. Negatívuma viszont, hogy Feldkirch meseszerű városa közel sem kapja meg azt a figyelmet, amit szépsége alapján érdemelne a turistáktól.

Öröm elidőzni a történelmi arculatukat szépen megőrzött óvárosi utcákon a pasztellszínű házak és a karcsú tornyok ölelésében. A tipikusan osztrák jellegű kisváros valódi gyöngyszem és kulturális szempontból is nagyon élénk. Tavasztól kezdődően sorozatban követik egymást a zenei fesztiválok és a szabadtéri rendezvények. Feldkirchben két felsőoktatási intézmény is működik, ezeknek diáksága fiatalon tartja a várost.

Feldkirch területe már a bronzkorban lakott volt. 1190-ben Hugo von Montfort építtette fel a várat, a Schattenburgot és alapított települést annak lábainál. A középkorban a város főként az Olaszországba és Németországba irányuló kereskedelemből élt és tett szert jómódra. A II. világháború pusztítása a várost és egyben Vorarlberg tartományt nagyrészt elkerülte, de 1943. október 1-jén egy Augsburgnak szánt amerikai bomba Feldkirch külvárosában csapódott be és 100 ember halálát okozta.

Schattenburg

Schattenburg

Feldkirch legrégebbi része az a terület, ahol a vár áll. Ez volt a Montfort grófok székhelye a 12. századtól 1390-ig. A várat kétszer is ostromolták, 1269-ben és 1345-ben, az apenzelli háború során, a 15. század elején pedig lerombolták, de már két évvel később újjáépítették. Miután a tisztek kiköltöztek belőle, az épületet többször is árverésre bocsátották, sikertelenül. Ezért 1813-ban a lebontása mellett döntöttek. Ennek végrehajtása szerencsére elhúzódott, így nyílhatott lehetőség arra, hogy 1825-ben Feldkirch városa megvásárolja az omladozó vár romjait. Ezután kaszárnyának és dologháznak használták. A város és a kerületi múzeumi társaság erőfeszítéseinek köszönhetően a vár nemcsak meg lett mentve, de hamarosan újjá is éledt. Földszinti helyiségeiben ma egy hagyományos fogadó működik, ami legalább annyira ismert és népszerű, mint a múzeum, amit szintén a várban alakítottak ki. Itt fegyvereket, népviseleteket és vallási relikviákat is látni lehet.

Szent Miklós katedrális

A karcsú tornyáról könnyen felismerhető katedrális több tűzvészt követően 1478-ban készült el. A gótikus stílusú templom belseje sok érdekességet tartogat és meglepően sok vonást őriz 15. századi jellegzetességeiből. Különleges részlete a Pieta, melyet a helyi művész, Wolf Huber készített 1521-ben. Arra, hogy a vorarlbergiek az építészeti stílusok tekintetében nem a konzervatív irányzatok hívei, a katedrálisban is láthatunk egy példát: káprázatos, színes ólomüveg ablakait 1966-ban készítették.

Churertor

A Churertor, avagy a Sókapu egy hatemeletes torony, Feldkirch egykori erődítményének megmaradt része. A 14. század végén újították fel, akkoriban kijárat volt a hídhoz, melyet a sónak az Ill-folyón át Svájcba történő szállításához használtak. A város egyik szimbólumának számító épületet egykor freskók díszítették.

Katzenturm

Feldkirch másik jelképes épülete, a régi városfalak talán leglátványosabb része. A 40 m magas toronyban rejtőzik Vorarlberg legnagyobb, 7500 kg-os harangja, melyet még ma is használnak.

Marktgasse

Marktgasse

Feldkirch óvárosát nagyjából egy óra alatt be lehet járni, de ennél jóval többet érdemes időzni itt. A történelmi központ szíve a Marktgasse, ahol Feldkirch legtöbb régi háza áll, ezek homlokzatán érdemes megfigyelni a gyönyörű freskókat. Július második hétvégéjén itt rendezik meg a város népszerű borfesztiválját, amikor Feldkirch megtelik mulatozókkal.

Kapucinus kolostor

Feldkirchtől északra, közvetlenül a városfalakon kívül áll az 1605-ben alapított kolostor. Itt találhatók a város védőszentjének, Szent Fidélnek a maradványai és relikviái, akit 1622-ben gyilkoltak meg és 1746-ban avattak szentté.

Ardetzenberg

A várostól nagyjából 20 percnyire található a 631 m magas, szőlőkkel és erdőkkel borított hegy. Északi részén egy vadasparkot alakítottak ki 1963-ban, ahol 27, a vidéken őshonos állatfajt, köztük mormotákat, kőszáli kecskét és vaddisznót is lehet látni.

Tisis

Feldkirch egyik negyede, ahol érdemes felkeresni a 15. századi plébániatemplomot, a St. Cornelis búcsújáró kápolnát és a 13. századi Tosters várat, mely romjaiban maradt fenn.

Feldkirch környéke

Ha több napot töltünk a városban, a természetben való kikapcsolódásra a Bregenzi erdő kínál lehetőséget, ami Ausztria egyik legcsodálatosabb része. A régióban a túrázás nagyon népszerű, télen pedig tökéletes kiindulópont a sítúrákhoz.
Feldkirchtől észak-keletre, a Laternser-völgy bejáratánál fekszik Rankweil,a 10 ezer lakosú kisváros, mely kivételesen szép fekvéséről ismert a régióban. A városban a 13. században épített, 17. században átalakított Szent Péter templom is megér egy látogatást.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here