StadeNémetországban a tematikus útvonalakból több mint 80 van, behálózzák az ország egész területét. A hihetetlenül hosszúnak tűnő, 2800 km-es Favázas Házak Útja olyan városokat és falvakat köt össze, melyeknek hagyományos karakterét a fagerendás házak adják. Régióról régióra haladva ezek között is felfedezhetjük az egyes vidékekre jellemző sajátosságokat és láthatjuk, hogyan festett egy tipikus német kisváros évszázadokkal ezelőtt.

Kék útvonal – Elba és Weserbergland

Az Alsó-Szászországból induló Kék útvonal érinti a halászok városát, Stadet, ami nemcsak a favázas házakról – két legszebb példája a városban a Városháza és az Insel Múzeum -, de a régi kikötőjéről is nevezetes. Vízparti városként ez Stade egyik ékessége.
Innen dél felé haladva Nienburgba érkezünk, ahol érdemes megállni a 17-20. század között használt zsidó temetőnél. Április első hétvégéjén a tavaszi piac, május végén pedig a spárga piac a város különleges attrakciói. Akinek ez még nem elég, Nienburgban a Spárga Múzeumot is megnézheti.
Bad Essen, a híres fürdőváros a Kirchplatz körül vonultatja fel legszebb favázas épületeit. Mesebeli város nincs vár nélkül, itt is találunk belőle egyet. A Schloss Hünnefeldben múzeum is működik.
Stadthagen a Városháza épületével, a kastéllyal és természetesen a Marktplatzot keretező, favázas épületekkel fogja meg a turistákat. A barokk stílusú Városligetben indulás előtt egy kellemes pikniket is beiktathatunk.
Alfeld gyönyörű favázas épületeinek koronája a Városháza, mely közvetlenül az 1205-ben épült Szent Miklós templom mellett áll. A város régi Latin Iskolája kiemelkedő példája a weseri reneszánsz építészetnek.
Einbeckben nem lehet kihagyni a sörözést, hiszen a város méltán büszke immár 750 éve működő sörfőzdéjére. Óvárosában számtalan favázas épület áll, melyek a főteret veszik körbe. Figyelemre méltó épületei az 1566-ban épült Városháza és az 1590-ből származó Gyógyszertár, melyek éppen olyan szépek, mint voltak 500 évvel ezelőtt.
Northeim óvárosát szebbnél szebb, 16-18. századi épületek töltik meg. Múzeuma egy favázas házban kapott helyet, melyet 1478-ban építettek. Cisztercita kolostora, a Kloster Wiebrechthausen még mindig lenyűgöző, pedig több mint 800 esztendős.

Rozsdavörös útvonal – Elba-völgy és Harz-hegység

Hitzacker

Szinte párhuzamosan fut az Elba-völggyel és a Harz-hegységgel a Favázas Házak Útjának ez a szakasza, ami igazán megéri az erőfeszítést. Ha egyetlen útvonalat választunk, ez legyen az.
Hitzacker valódi múzeumváros, ami számtalan favázas épülettel büszkélkedhet. Köztük található a Helytörténeti és az Erdei Múzeum is. A város környékén lovagolni és horgászni is lehet.
Celle az útvonal egyik legnagyobb történelmi városa. 18. századi zsinagógája, 14. századi temploma és több mint 500 favázas épülete sok turistát vonzanak.
Königsglutter fénypontjai a 12. századi bencés kolostor és a Városháza, de a város nincs híján egyéb látnivalóknak sem, köszönhetően annak, hogy 900 éves történelmet tudhat maga mögött.
Wolfenbüttelben azt hihetnénk, hatalmas, barokk kastélyán túl már nem is érdemes mást felfedezni, de a vele szemben található Hercegi könyvtár, benne 10 ezer kötettel és egy 12. századi Bibliával, ami egykor Oroszlán Henrik tulajdona volt, valamint több mint 500 favázas háza egész napra elegendő látnivalót tartogat.
Osterwieckben számos klasszicista, gótikus és reneszánsz épület áll, 12. századi temploma és vára szintén erősítik a város történelmi atmoszféráját.
Duderstadt ezeréves város, a Városháza épülete 1302 óta áll a főterén, ragyogó temploma pedig a 12. századból való. Sok itt a látnivaló, de a város szépségében egy kellemes kávézó teraszán ülve is érdemes gyönyörködni.

Narancssárga útvonal – Harz-hegység és a Türingiai erdő

204 km-es hosszával ez a Favázas Házak Útjának második legrövidebb szakasza. Stolberg az út egyik legizgalmasabb városa. Óvárosában macskaköves utcák kanyarognak, a főterén álló Városháza az egyik legszebb favázas épület itt, melynek hátterében a vár magasodik.
Worbis, bár egy apró város, mégis tud meglepetéseket okozni. Favázas házain és 17. századi templomán túl van itt egy állatpark is, ami a kulturális és történelmi látnivalók után igazi felüdülést nyújt.
Treffurtban a Favázas Házak Útja keresztezi a 326 km Barbarossa-utat. Innen bármerre is megyünk tovább, indulás előtt keressük fel a Normannstein várat.
Schmalkalden városát bár a II. világháborúban szinte teljesen szétbombázták, ma talán szebb, mint valaha volt. Számtalan kis üzlet, múzeumok és természetesen bájos favázas házak teszik vonzó célponttá a várost.

Barna útvonal – Weserbergland, Vogelsberg, Spessart

Hann. Münden

Hann. Münden városán kétségkívül nyomot hagytak a modern idők, mégis méltó képviselője a Favázas Házak Útjának, hiszen több mint 700 ilyen hagyományos épület áll a városban.
Ha Melsungenben töltjük az éjszakát, szálljunk meg a Gasthaus Zur Traube fogadóban, ami 1756 óta várja a vendégeket. A 16. századi Városháza és a nagyjából vele egyidős kastély a város fő látnivalói, valamint a még ezeknél is régebbi, 1415-ből származó templom.
Wolfhangen része Németország másik híres tematikus útvonalának, a Meseútvonalnak is, favázas házainak többsége 400 évnél is idősebb. A városban két vár is van, a 12. századi Elmarshausen és a szintén ebből az időből származó Weidelsburg.
Fritzlar a favázas házakon kívül 8. századi ciszterci kolostoráról és a káposztáról is nevezetes. Városközpontjában egyértelműen a középkori hangulat uralkodik, kellemes napot tölthetünk el itt.
Bad Hersfeldben 216 műemléki épületet lehet megnézni. Közéjük tartozik a város legrégebbi, 1452-ben épített favázas háza, mely a Kirchplatzon áll, piros ajtajáról könnyen felismerhető.
Schwalmstadt a háborús bűnösöket fogvatartó börtönéről ismert, ahol egykor egy később híressé vált fogoly is raboskodott. Ő volt Francois Mitterrand, a francia köztársasági elnök.
Alsfedlben 700 év építészeti történelme tárul fel előttünk. Mindezt megfűszerezik a hangulatos éttermek és kávézók, melyek a sétálóutcában sorakoznak.
Schlitz főterén járva nehéz lesz eldönteni, hogy melyik favázas ház a legszebb. Főként karácsony környékén varázslatos a városközpont, amikor itt rendezik a vásárt és a Hinterturm egy hatalmas, piros gyertyává változik.
Miután végigjártuk Lich favázas házakkal teli utcáit, megérdemlünk egy korsóval a helyi sörből. A lichi sörfőzde 150 éves tradíciót követve állítja elő termékeit, igaz autentikus élmény ebben a városban sörözni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here