AutunHa a mennyei francia ételeknek és italoknak van bölcsője, akkor az Burgundia. A Cote d’Or és a Cote des Nuits szőlőültetvényei a legrangosabb francia borok szülőföldjei, de a vidék legalább ennyire nevezetes gazdag húsételeiről, a burgundi konyháról. Ugyanakkor itt nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényeztethetjük. Burgundia gyönyörű történelmi városokkal van teletűzdelve, elég csak a reneszánsz építészet ékkövét, Dijon-t vagy a középkori emlékeiről híres Beaune-t említeni. Az élet itt békés ritmusban zajlik, aki a “la vie francaise” kvintesszenciáját szeretné megízlelni, erre vegye az irányt.

Történelem és kultúra tekintetében Burgundia vitathatatlanul Franciaország egyik legizgalmasabb vidéke. Fénykorát a 15. századtól kezdve élte, ennek a francia forradalom kitörése vetett véget. Számos világi és egyházi épülete ennek az időszaknak az emlékét őrzi. Cluny-ban a kolostorok romjai, Vézelay és Fontenay nagy apátságai vagy Dijon, a hercegi székhely mélyebb betekintést enged Burgundia eseménydús és sokszor viharos múltjába. A vidék ugyanakkor a természetjáró turistáknak is kedvez. A Burgundiát átszelő útvonalakat követve feltárulnak a régió kincsei, tökéletesen kombinálva egymással a történelmi látnivalókat, a gasztronómiai különlegességeket és a burgund vidék páratlan természeti szépségét.

Autun

Erdők és mezők között fekszik Autun, a történelmi és művészeti látnivalók tekintetében kivételesen gazdag város, Franciaország egyik legrégebbi települése. Számos emléket őriz a gallo-román időszakból, amikor egyenesen a Másik Rómának is nevezték. 20 ezer főt befogadni képes amfiteátruma annak idején a legnagyobb volt az egész Római Birodalomban, Janus temploma pedig a másik lenyűgöző emléke a római kornak. Autun legjelentősebb műemléke, a St. Lazarus katedrális a 12. században épült, akárcsak a város számos lakó- és hivatali épülete. Autun egyik érdekessége, hogy 1779-ben Napóleon itt tanult a katonai akadémián, amit ma Bonaparte Líceumnak hívnak. A város gyönyörű és kicsi, mindössze 20 ezren lakják. Kellemes, kisvárosi hangulatot áraszt, a turisták nem szállják meg tömegesen az utcákat az év egyetlen szakában sem.

Auxerre

Auxerre

Autunnal ellentétben Auxerre egyáltalán nem mondhatja el magáról, hogy a turisták elkerülik. A legtöbb utazó, aki Burgundiába érkezik, biztos, hogy ellátogat ide. A vonzó, folyóparti kisváros már a római idők óta forgalmas kikötő, történelmi központja a domboldalon, az Yonne-folyó nyugati partján épült ki. Itt macskaköves utcák labirintusában lehet sétálgatni római emlékek, gótikus templomok és favázas középkori házak között. Három fontos temploma közül a legrégebbi a St. Germain apátság temploma, melyben egy Karoling kori kripta és 9. századi freskók láthatók. Az 5. században élt püspök, St.Germain sírja fölé építették, aki fontos vallási központtá tette a várost. A középkorban rengeteg zarándokot vonzott szerte Európából.

Chateau d’Ancy-le-Franc

Ancy-le-Franc egy 1100 fős kis település Auxerre-től keletre, a Canal de Bourgogne partján. Nevezetessége a 16. századi kastély, amit I. Ferenc udvari építésze, Serlio tervezett a hozzá tartozó, lenyűgöző parkkal együtt. 1544-1550. között épült, jelentősége, hogy ez az épület vezette be az itáliai reneszánszot Franciaországban, mégpedig annak teljes pompájában. Belsejét Franciaország legértékesebb 16-17. századi festményei és freskói díszítik. A kastély és 50 hektáros parkja egész évben rendezvényeknek ad otthont, a gyerekek számára külön izgalmas, hogy reneszánsz jelmezekbe is bújhatnak a kastélylátogatás során.

Beaune

A 22 ezer fős település Dijontól 40 km-re található, nem hivatalosan ez a Cote d’Or fővárosa. Ez a virágzó város a borimádók számára egyértelműen kötelező úti cél, a legjobb hely a francia borok kóstolásához. Mesés óvárosában állnak legszebb épületei, a középkorból megmaradt házak. Beaune szíve a Place Monge a 13-14. századi toronnyal, melyben régészeti és természettudományi múzeumot hoztak létre. Nevezetes épülete a 15. században épült, gótikus stílusú kórház, a Hospices de Beaune, ami egészen 1971-ig működött. Tetejét gyönyörű, mintás cserepek és kis tornyok díszítik. Egyik helyiségében egy 18. századi gyógyszertárat láthatunk teljesen berendezve eredeti bútorokkal és gyógyszeres üvegekkel. Az épület az egyik legszebb példája a 15. századi francia építészetnek, benne ma múzeum található.

Cluny

A csendes kisváros a bencés apátság körül épült ki. Ez az apátság volt a kereszténység legnagyobb épülete a vatikáni Szent Péter bazilika felépültéig. Egy kis fantázia kell hozzá ugyan, de még ma sem nehéz elképzelni, hogyan festhetett az apátság a 12. században, amikor a hatalom és a gazdagság központja volt. A kolostort a 10. században alapították, innen indult a bencés rend megreformálása. Csúcspontján Lengyelországtól Portugáliáig 1100 kolostor felett gyakorolta az irányítást. A 12. század végén a kolostor csillaga leáldozott, a 18. században az épületek egy részét eladták, a levéltári anyagot elégették, a 19. században pedig köveit elhordták a környékbeli házak építéséhez. Az épületeknek elenyésző része, nagyjából 10%-a maradt fenn csupán.

L’Imaginarium

L’Imaginarium

A burgundiai borút kihagyhatatlan állomása ez a modern, csillogó múzeum, ahol a Burgundiában készült borokról és borászati technikákról mindent megtudhatunk. A kiállítás nemcsak informatív, de szórakoztató is. Végig lehet követni, mi történik a szőlővel, míg pezsgő vagy pezsgő bor formájában az ünnepi asztalra kerül. A múzeumot 2006-ban nyitották meg és teljes egészében a “buborékok világának” szentelték.

Blanot-barlangok

1739-es felfedezésük után hamar látványossággá váltak ezek a kiterjedt, föld alatti hálózatok, melyek a kutatók figyelmét is felkeltették. 80 m-rel a felszín alatt számos fülke és terem található, melyeket labirintusszerűen kapcsolnak össze a járatok. A mészkő képződmények mellett a barlangok legérdekesebb látnivalói az őskori leletek, köztük tűzkőből pattintott eszközök és állati csontvázak, medvék, bölények és hiénák maradványai.

Dijon

Franciaország egyik legvonzóbb városa, tele elegáns középkori és reneszánsz épületekkel. Dijon a Burgund Hercegség központja volt már 1000-től kezdve, virágkorát a 14-15. században élte. A hercegek hatalmukat és hatalmas vagyonukat arra is használták, hogy a tudományok és a művészetek fellegvárává tegyék a várost. Ma Dijon egyetemváros, élénk, vibráló, modern és dinamikus települése az országnak. Óvárosának fénypontja a Hercegi Palota, mely eredetileg egyetlen épületből állt. A ma már óriásira nőtt komplexum építése 1365-ben kezdődött, miután a burgundiai hercegek elhagyták Beaune városát és ide tették át székhelyüket. Ma itt működik az önkormányzat és más hivatalok, az épületnek csupán egy része látogatható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here