Nea Kameni

Az Égei-tenger gyöngyszeme, sokak szerint a világ legromantikusabb szigete Santorini. Még ha nem is rendelkezne különösebb látnivalóval, önmagában is olyan szép, hogy az életben legalább egyszer látni kell. Több színben pompázó sziklái 300 m-es magasságban szárnyalnak a tenger felett, az indigó kék Égei-tenger vizében ott nyugszik a kaldera, mely a világ egyik legnagyobb vulkánkitörésére emlékeztet, aminek a sziget létrejöttét köszönhetjük. A kükladikus stílusú, hófehérre meszelt házak a sziklák oldalán csüngnek, melyeket a lemenő nap sugarai narancsvörösre festenek. Nem csoda, hogy Santorini nem egy rejtett gyöngyszem Görögország turisztikai térképén, éppen ellenkezőleg, az egyik legnépszerűbb pontja az országnak. A turisták tömegeit lehetetlen elkerülni, de a nyüzsgés ellenére is megéri Santorinira jegyet váltani.

Santorini első lakói az i.e. 16. században telepedtek le, ők voltak a minósziak. A sziget fontos kereskedelmi központ lett, majd Konstantinápoly bukása után velencei uralom alá került, ekkor kapta mai nevét is. A következő hat évszázadban Naxos urai és az oszmánok irányították a szigetet, egészen addig, míg Görögországhoz nem csatolták. 1956-ban Santorinit megint erős vulkánkitörés rázta meg, a falvak nagy részét teljesen lerombolta és a többiben is nagy kárt okozott. Ezután a falvakat újjáépítették, a sziget pedig a világ egyik legkedveltebb úti céljává nőtte ki magát.

Vulkán

Santorini egyik legfőbb turista látványossága a vulkán, melyhez nyaranta naponta többször indulnak a kirándulóhajók. Két apró vulkáni sziget, Palia Kameni és Nea Kameni található itt, ezek a Földközi-tenger keleti térségének legfiatalabb szárazföldjei. Pale Kameni 2000 éves, míg Nea Kameni csupán 425 évvel ezelőtt alakult kit. Partra szállva fel lehet mászni egészen a kráterhez és fürdeni is lehet a feltörő melegvízű forrásokban. A felfelé vezető út nagyjából 150 m hosszú, fent káprázatos láva formációkat láthatunk, valamint lenyűgöző kilátást Santorinire. A vulkán kráteréből és a közeli sziklák alól kénes gőzök törnek fel, még inkább földöntúlivá téve a tájat. Palea Kemani melegvízű, buborékos forrásáról azt mondják, gyógyhatásuk is van.

Oia

Oia

A falu vulkáni sziklák tetején fekszik, Santorini északi csücskében. A már-már műviesen tökéletes település hagyományos házai, kupolás templomai és a kalderára való gyönyörű panorámája miatt a turisták kedvence. Épületei között találhatók barlangházak, melyekben a tengerészek laktak és ún. kapitány-házak, melyek a hajótulajdonosoké voltak. Oia falu kétségkívül az egyik legtöbbet fotózott pontja a világnak, mely az UNESCO Világörökségek közé is bekerült hagyományos építészeti emlékei miatt. Santorini szigetén úgy tartják, sehol sem szebb a naplemente, mint Oia faluból nézve.

Akrotiri

Az Égei-tenger vidékének egyik legfontosabb ókori települése, melynek első lakói a neolitikumban éltek itt. A többemeletes épületek, a bonyolult vízelvezető rendszer, a bútorok, freskók, edények, amik itt láthatók, jól szemléltetik a település jómódját és fejlettségét. Akrotiri kapcsolatban állt távoli vidékekkel, a görög szárazfölddel, Krétával, Ciprussal, Szíriával és Egyiptommal is. Akrotiri földrengések és vulkánkitörés következtében pusztult el a 17. században. A hamu és a láva konzerválta a települést, akárcsak Pompejit. Akrotiri közelében található Santorini egyik híres strandja, a Vörös-strand, mely a vörös színű láva sziklák alatt terül el. A strand jól felszerelt, napágyakat, napernyőket lehet bérelni.

Thira

Első lakói a dórok voltak az i.e. 9. században. Az ősi Thira városában láthatók a hellén, a római és a bizánci kor emlékeit őrző romok, köztük templomok, mozaikokkal díszített házak, római fürdők, az agora és egy színház. Thiraban rengeteg a látnivaló, a leletek többségét 1895-1902. között német régészek tárták fel a temetővel együtt. Santorini különböző történeti korszakait fogja át ez a helyszín, gyönyörű képet ad a különböző civilizációk és kultúrák jelenlétéről. Alaposan feltérképezni a helyszínt szinte lehetetlen, de a történelem rajongók és azok számára, akik kedvelik a különleges hangulatú helyeket, Thira kihagyhatatlan látnivaló a szigeten.

Kamari strand

Santorini egyik nyüzsgő központja ez a partszakasz, amit fekete, vulkáni eredetű homok borít. A partok mentén kis halászcsónakok ringnak, távolabb éttermek, tavernák sorakoznak, a településen rengeteg, tengerre néző szálloda található. A strand legalább 2 km hosszú és egyértelműen ez az egyébként kozmopolita hangulatú Kamari fénypontja. A félkörben ívelő strandon a búvárkodást és a vízisportokat is ki lehet próbálni, helyben bérelhető napágy és napernyő.

Fira

Az 1600 lakosú Fira egy 260 m magas sziklán épült ki. 1956-ban a földrengés a város nagy részét lerombolta, de néhány 18. századi épülete még mindig áll. Építészeti jellegét tekintve Fira tipikusan a kükladikus stílust képviseli, utcáit modern és hagyományos kis üzletek, éttermek, bárok, night clubok töltik meg. Santorini egyik legforgalmasabb települése, de annak ellenére, hogy a turisták nyár elejétől kezdve szinte megszállják, Fira még mindig elbűvölő hely. A napsütötte verandák, a kék tenger végtelensége, a hagyományos házak és a háttérben a vulkán ellenállhatatlanná teszik a falut. Sokan kifejezetten Firaban foglalnak szállást, ugyanakkor rengetegen vannak azok is, akik csak egynapos kirándulás során látogatnak el ide. A faluból rendszeresen indulnak kirándulások a vulkánhoz.

Thirassia

Thirassia

A kis szigeten csupán 200 ember él, talán ez a legjobb hely a békés, mindentől távoli, mégis varázslatos környezetben eltöltött nyaraláshoz. A szikla tetején egy kis taverna áll, melynek teraszáról káprázatos a kilátás Santorinire. Thirassia fő vonzerejét az érintetlen természet és a háborítatlan strandok adják. Összesen négy település található itt, a központja Manolas falu, melynek jellegzetességei az apró, színesre festett házikók. A kis szigeten mintegy 20 templom van, közülük az egyik legszebb a Manolas közelében található kolostoré. A helyi vendéglőkben is kiskocsmákban autentikus görög ételeket lehet megkóstolni, de a finom fogások mellett meg lehet ízlelni Thirassia nosztalgikus hangulatát is.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here