Az Isztria legszebb hegyvidéki településeiAz Isztriai-félsziget egész Horvátország talán leglátogatottabb régiója. Évente több mint 3 millió külföldi érkezik ide megismerni kulturális örökségét, bejárni csodás tájait vagy élvezni a kristálytiszta Adria vizét a számtalan strand valamelyikén. A félsziget nagyon sokoldalú, két nagy régióját különböztetjük meg, a “Kék Isztria” a tengerparti vidékeket, míg a “Zöld” a szárazföldi, lankás, mezőkkel tarkított tájait foglalja magába. A legtöbb turista kétségkívül az Adria partját szállja meg, csak kevesen vágnak neki a szárazföld belsejének, ahol Isztria igazi különlegességei rejtőznek.

Motovun

270 m-rel a tengerszint felett uralja a Mirna-völgyet Motovun városa. Sokak szerint az egész Isztria legszebb középkori települése ez, melynek közelében egy ősi, szarvasgombát gazdagon termő erdő fekszik. Motovunk az egyik legnépszerűbb hegyvidéki kisváros, mivel az üdülőparadicsomok, Rovinj és Porec közelében fekszik, ezért egynapos látogatások keretében sok turista felkeresi. A reneszánsz városháza, a városkapu, a templomok a sok száz évvel ezelőtt itt élők hétköznapjaira emlékeztetnek. Ugyanakkor Motovun napjainkban megint virágkorát éli, minden júliusban filmfesztivált rendeznek, a galériákban itteni művészek alkotásait, az üzletekben pedig helyi termelők finomságait vásárolhatjuk meg.

Groznjan

Groznjan

A Mirna-folyó völgye felett magasodó hegytetőn áll Groznjan (olaszul Grisignano), az Isztria egyik legszebb hegyi települése. Kevésbé ismert, mint a szomszédos Motovun, ám nem kevésbé lenyűgöző. A 14. században a velenceiek erődített városa volt, a második világháború után azonban a legtöbb olasz lakója elhagyta a kisvárost. Másodvirágzása 1960-as években indult meg. Ekkor kapta a Művészek Városa címet, mivel egyre több festő és szobrász telepedett le a város falain belül, akik belekezdtek a romos épületek felújításába. Néhány évvel később már nyári kurzusokat tartottak a zenészek számára és ezzel Groznjan újra reneszánszát kezdte élni. Fafaragók, fazekasok követték a zenészeket, a helyreállított házakban stúdiók és galériák jöttek létre. Ma a romantikus hangulatú kisvárosban júliustól szeptember elejéig esténként szabadtéri koncertekre várják a turistákat.

Zavrsje

Az olíva- és bortermő vidék mélyén, félúton Groznjan és Oprtalj között fekszik az Isztria legérdekesebb hegyvidéki kisvárosa, Zavrsje. A lehetetlenül meredek hegytetőn valaha több mint 1000 ember élt itt, de ma csupán néhány család lakja a települést. Különlegessége a pisaihoz hasonló ferde torony, bár dőlése enyhébb, 40 cm. A román stílusú harangtorony a 11. századi palotához tartozott, melynek megmaradt kapujához érkezünk. Felette balra egy címer látható, a palotát eredetileg építtettő Contarini családé. Nem nehéz elképzelni, hogy az ezeréves épület itt a hegytetőn milyen impozáns ékessége lehetett a vidéknek. A városkapun kívül áll a 16. századi kis kápolna, melynek érdekessége, hogy az 1476-ban ide tervezett oltár ma értékes mesterműként a Louvre-ban van kiállítva. A település macsakaköves utcái, a többnyire elhagyott épületek falait befutó borostyán egyszerre kelt romantikus és rejtélyes érzést a látogatóban. Mintha a 16-18. században járnánk, az épületek rendezetten sorakoznak, ősi lépcsők futnak a boltíves kapualjakhoz és bármerre is nézzünk, a látvánnyal jóideig nem lehet betelni. A hangulat annyira magával ragadó, hogy ha egy lovag vágtatna be éppen a palota kapuján, azon sem lehetne meglepődni.

Oprtalj

Oprtalj

Oprtalj, olaszul Portole, egy bájos középkori városka a Mirna-völgy felett, éppen szemközt Motovunnal. Amikor a főútról megérkezünk, rögtön egy velencei loggia látványa fogad minket. Innen lenyűgöző kilátás nyílik a hegyekre és az olajfa ligetekre. Az óvárosba a főkapun keresztül léphetünk be, melyet a 18. században emeltek. A város főterén áll a kora 16. században épült Szent György plébániatemplom, melynek különálló harangtornya 27 m magas. Ha rajongunk a házi készítésű mediterrán termékekért, Oprtalj közelében két híres olívaolaj termelőt is találunk, náluk érdemes bevásárolni. A várost szép táj veszi körbe, környékén több forrás is fakad. A turistákat színes programkínálattal és nagy vendégszeretettel várják. Itt tartják az Alpok-Adria folklór fesztivált, ahol megismerhetjük a helyi népviseletet és a tradíciókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here