Kezdőlap Írország Az Aran-szigetek

Az Aran-szigetek

0

Galway és Clare megye tengerpartjáról is jól láthatók az évente több ezer turistát fogadó Aran-szigetek. Kietlenek, mégis gyönyörűek, sőt, tartalmasak is, bepillantást engednek az autentikus ír kultúrába, felvonultatnak érdekes történelmi helyszíneket, a sok kiadó szoba és a hotelek pedig lehetőséget adnak arra, hogy ne csak egy napos kirándulás keretében, de jóval alaposabban is fel lehessen fedezni a szigetek rejtett kincseit.

Galwayből 2 órás kompozással lehet eljutni a szigetekre, melyek bástyái a hagyományos nyelvjárásnak, kultúrának és zenének, egyedülálló geológiai és régészeti helyszínekkel büszkélkedhetnek, megtestesítői Írország letűnt korszakainak. A három sziget mindegyikének megvan a maga sajátos karaktere úgy látnivalók, mint természeti szépség tekintetében. Az írókat, művészeket évszázadok óta megállíthatatlanul vonzzák ókeresztény emlékeik, az ókorból fennmaradt romok, a történelmi világítótornyok, az időtlenség és a misztérium itt tapasztalható érzése.

A sok turista ellenére az Aran-szigeteken lassú mederben folyik az élet, ez a nyugalom pedig valódi áldás a nagyvárosokból érkező utazóknak, akik gyalog és kerékpáron is felfedezhetik a magas fűvel benőtt, földutakkal átszelt tájakat. A kiránduláshoz érdemes strapabíró cipőt és kényelmes ruhát viselni.

Inishmor

Inishmor az Aran-szigetek legnagyobbika, melynek egyetlen igazi települése van, egy álmos kisváros, Kilronan. Valójában ez sem nevezhető városnak, inkább falu, a hátizsákos turistákat itt teszik partra az ír szárazföldről érkező hajók. Inishmorba nem engedélyezik egyszerre 100-nál több autó behajtását, ehhez igazodva a legtöbben csoportosan, minibusszal érkeznek. A sziget legfőbb látnivalója a vaskori Dún Aenghus erőd. A 2000 éves épület történelméről viszonylag keveset tudni, ettől függetlenül a turisták kedvence, ahogyan 100 m-rel az Atlanti-óceán felett ül a sziklán. A sziget nyugati csücskének közelében áll a Hét templom, ami épületek, kolostorok és házak romjait foglalja magában. Látható itt egy magas kereszt is a 8-11. századból. Itt és Inishmor egészén az ókeresztények nyomai tarkítják a vidéket. A sziget nem csak a történelemről mesél, de az itt élők sorsáról is sokat mond. A levegőből jól látható, hogy a szigetet ezernyi kőkerítés osztja kisebb parcellákra. Ezek a szegény földművesek szántóterületei voltak, melyeket fiaik között szétosztva újabb és újabb darabokra szabdaltak fel. A kőkerítések, mint átláthatatlan labirintusok hálózzák be Inishmort és állítanak örök emléket a sziget egykori szegény sorsú lakóinak.
Inishmor a turisták számára egy szabadtéri múzeum egy kedves, hagyományos kisvárossal. Látnivalói megkérdőjelezhetetlenné teszik szerepét és elfoglalt helyét Írország turizmusában.

Inishmaan

Inishmaan, a csupán 200 lakosú sziget kevesebb turistát vonz, mint az Aran-szigetek másik két tagja. Ugyanakkor itt nyerhetünk legmélyebb bepillantást az ír kulturális hagyományokba, talán éppen ezért sok művész választotta menedéknek ezt a szigetet. Inishmaan látképét a hegyek határozzák meg, kanyargós, keskeny utak, ösvények sűrű hálózata szövi át a szigetet a hegyektől egészen a homokos partokig. A vidéken számos helyen felfedezhetők régi települések maradványai, melyek a sziget első lakóinak nyomait őrzik.

Inisheer

Inisheer a legkisebb a három Aran-sziget közül, egy régimódi halászfalu benyomását kelti. A régészeti ásatások szerint már több mint 5000 éve lakott, letűnt civilizációk nyomait a sziget sok helyen őrzi. Inisheer kisvárosa közvetlenül a strand mellett található, egy kis hegy zárja körbe, tetején egy várral és egy erőddel, melyek egykor a helyieket védték a tenger felől érkező ellenséggel szemben. A sziget 3 km hosszú és 3 km széles, kerékpárral, de akár gyalog is könnyen bejárható. A faluban szoros kis közösség él, akiknél a mindennapok a hagyományos életvitelnek megfelelően zajlanak, a kiskocsmákban tradicionális ír zene szól esténként. Inisheer északi részén védett, homokos strandok fekszenek, innen mesés kilátás nyílik Connemarára, míg a sziget keleti partjairól, ahol egy rozsdás hajóroncs is hever, a Moher-sziklák látványában gyönyörködhet az utazó.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version