AlgarveAlgarve világviszonylatban is az egyik legkedveltebb úti cél, az egyik legforgalmasabb turisztikai régió. Minden évben emberek százezrei sereglenek Portugália déli részére, hogy élvezzék az állandó napsütést, a díjnyertes, homokos strandokat és a természet szépségét ebben az európai paradicsomban. Algarve éppúgy vonzza a családokat, mint a sportrajongókat vagy akár a hírességeket. A régió gazdag történelmét és kultúráját a római korig visszamenőleg nyomon követhetjük a szebbnél szebb városokban. Algarve különlegessége, hogy egész Európában itt a legkellemesebb az idő egész évben. A napsütéses órák száma több, mint Kaliforniában!

160 kilométernyi, sziklákkal koszorúzott partjai látványos strandokat rejtenek. A parton végighaladva felfedezhetjük Portugália déli vidékeit. Algarve 16 városának 450 ezer fős népessége nyaranta – nem túlzás – 10 millió turistát fogad. Nagy részük természetesen külföldről érkezik, de maguk a portugálok is szívesen töltik a nyarat hazájuk egyik legszebb pontján. Algarve Portugália egyik leggazdagabb része, ez az árakban is megmutatkozik. Igényeinktől függően találhatunk olcsóbb szállásokat is, de az Algarve régió elsősorban nem a pénztárcabarát nyaralásokról ismert.

Az utazók túlnyomó többsége Faro-ba érkezik repülővel, de sokan más európai országokból hajóznak át Algarve partjaihoz. Turisztikai szolgáltatások és a látnivalók tekintetében a vidék igazán családbarátnak mondható, de ez nem jelenti azt, hogy kizárólag a kisgyermekesek számára tartogat élményeket. Algarve egyik legfőbb vonzereje éppen a sokszínűsége. Lazulás a parton, történelmi látnivalók az óvárosokban, kulturális érdekességek a múzeumokban, fesztiválok, több ezer különleges növény- és állatfaj felfedezése a kirándulások során, a víziparkok, a termálfürdők, az állatkertek, a remek éttermek és klubok, a világszínvonalú golfpályák között mindenki megtalálja a számára legjobb kikapcsolódási lehetőséget.

Algarvre nyugati része ma már autópályán nagyon könnyen megközelíthető. Legnyugatibb pontja, Sagres, amit egykor a világ legnyugatibb pontjának, vagyis a világ végének hittek. A turizmus fő irányán kívül esik, az utazók többsége inkább Algarve központi területeit választja. Ennek köszönhetően Sagres még ma is viszonylag csendes kisváros, ahol a régió többi üdülőhelyéhez képest jóval barátságosabb árakkal találkozhatunk. Festői kikötője, szép strandjai és még mindig vad természeti környezete garantálják a békés pihenést.

LagosLagos tele van történelmi látnivalókkal, hiszen 5000 éves története nem múlt el nyomtalanul. A 15. században a Tengerész Henrik által indított nagy felfedező utak kiindulópontja volt. Lagos városfalai még mindig állnak. Ezeket a 16. században építették, amikor Algarve kormányzójának itt működött a székhelye. Lagos nemcsak látnivalókban gazdag, de pezsgő-nyüzsgő hangulatért sem kell tovább menni. A Praca de Gil Eanes a város központja, ahol egész éven át szórakoztató programok, élőzene, középkori vásárok vagy szabadtéri előadások zajlanak. A város egyik legszebb strandja a Meia Praia, ami 4 km hosszan nyúlik el Lagos partjainál. A bárokban általában zene szól, a kivetítőkön nézhető focimeccsek pedig esténként tömegeket vonzanak ide.

PortimaoPortimao Algarve nyugati részén a legnagyobb település. Atlanti tengerpartja, a Praia da Rocha az évek során önálló üdülőkörzetté fejlődött hotelekkel, apartmanokkal, éttermekkel, diszkókkal, bárokkal és üzletekkel. Portimao belvárosában a 19-20. század fordulójáról származó épületeket pasztellszínű, kék, rózsaszín, korall színben pompázó házak övezik. Központját azoknak találták ki, akik imádnak vásárolni. Tele van üzletekkel, ahol ruhákat, ajándéktárgyakat, antik holmikat, háztartási cikkeket és szinte bármit megvehetünk. A világmárkák itt jól megférnek a hagyományos kisboltokkal. Portimao kikötője a kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. Valószínűleg még sohasem láttunk olyan színes helyet, mint ez. Az okker és terrakotta épületek között kellemes vendéglők és bárok várják a betérőket. Hajókirándulások halászattal egybekötve, barlangi túrák, delfin-néző kirándulások, golfpályák és egy közeli vízipark gondoskodik a kellemes időtöltésről.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here