Kezdőlap Portugália Az 5 legnépszerűbb látnivaló Portugáliában

Az 5 legnépszerűbb látnivaló Portugáliában

2

Portugália az egyik legolcsóbb úti cél Európában. Szép strandjai, kellemes időjárása és számos műemléke mind mellette szólnak, nem beszélve a finom borokról és gasztronómiai specialitásokról. Egy nemzetközi felmérés alapján összeállítottak egy listát azokról a nevezetességekről, melyek a turistáknak a legjobban tetszettek, amiket szerintük nem lehet kihagyni egy portugál utazásból.

1. Alcobacai kolostor

A város leghíresebb látnivalója az 1153-ban alapított Santa Maria apátság, melyet a mórok elleni győzelem emlékére emeltek és 1223-ban fejezték be az építését. Ez Portguália legnagyobb temploma és kiemelkedő az ország építészeti emlékeinek sorában. Kitűnő állapotban megőrzött példája az európai ciszterci építészetnek, ezért is került a Világörökségek sorába. Az alapvetően gótikus komplexumot öt kolostor, hét kollégium, egy könyvtár és egy hatalmas konyha alkotja, melyről egy 18. századi utazó azt írta, hogy ez a világ legkiválóbb templomi konyhája. Az apátsági templom sokkal lenyűgözőbb belsővel rendelkezik, mint ahogyan azt kívülről sejtetni engedi. Középkori gótikus homlokzatát a 17-18. században átépítették, ezért ma már csak a főbejárat és a rózsaablak eredeti. Belépve lélegzetelállító látvány fogad, amint elénk tárul a 106 m hosszú hajó és a hatalmas oszlopok.

2. Obidos vára

Obidos egész városát műemlékké nyilvánították. Portugál beceneve, a Nászajándék város, annak emlékét őrzi, amikor Dinis király 1282-ben Obidos-t adta ajándékba Izabella királynénak esküvőjük alkalmából. Igazi romantikáját nem is ez az esemény, sokkal inkább festői, macskaköves utcácskái, színes házai, a gótikus ajtók és ablakok adják, no meg a 12. században épült vár, melynek falai körbefonják az egész települést. A termékeny földekkel körülvett, dombon álló erőd 13 magas középkori falain végigsétálva a legszebb képeslapokra illő panoráma tárul elénk.

3. Guimaraes vára

Portugália legelső fővárosa és az első királyuk szülővárosa a történelmi Guimaraes. Óvárosa, mely az UNESCO Világörökségeinek sorába tartozik és jó állapotban megőrzött műemlékei miatt az egyik legszebb városa az országnak. Impozáns középkori vára a 10. században épült, hogy megvédje a várost a normannok és a mórok támadásaitól. Nyolc darab, egyenként 28 m magas tornya már messziről hirdeti az épület méreteit, melyet a 12. században nyert el. A vár melletti kis kápolnát maga Henrik Alfonz, az első portugál uralkodó szentelte fel.

4. Batalha kolostor

Európa egyik legnagyobb gótikus épülete az UNESCO védettsége alá tartozó műemlék. A Győzelmes Szűz Mária-kolostor 1388-ban épült Batalha városában, miután I. János király fogadalmat tett Szűz Máriának, hogy ha az aljubarrotai csatában győzelemhez segíti őt a kasztíliaiak ellen, épít a tiszteletére egy csodálatos kolostort. Ennek emlékét őrzi a kolostor neve is, ami csatát jelent. Az ütközetet vezető parancsnok szobra a déli homlokzat előtt áll. Belsejében a kivételesen szép és hatalmas, 16. századi gótikus üvegablakokat, az alapító János király és felesége, valamint fiaik sírját, köztük Tengerész Henrikét láthatjuk. Mivel a kolostort másfél évszázadon át építették, a stílusjegyek keveredését figyelhetjük meg rajta. A felfedezések korának újdonságai is hatottak a mesteremberekre, akik szokatlan motívumokkal, egzotikus állatokkal és növényekkel díszítették a belső teret.

5. Szent Jeromos kolostor

A Mosteiro dos Jerónimos Vasco da Gama végső nyughelye Lisszabonban, egyben a legimpozánsabb jelképe Portugália felfedezések korában szerzett hatalmának és gazdagságának. I. Manuel király építtette 1502-ben annak a remetelaknak a helyén, ahol Vasco da Gama és csapata az utolsó estéjét töltötte, mielőtt elindult Indiába. A Szent Jeromos kolostort az út emlékére és köszönetképpen Szűz Máriának építették. Vasco da Gama sírhelye közvetlenül a bejáratnál van elhelyezve, de az épületben találjuk I. Manuel király és két híres portugál költő sírját is. A kolostort a Szent Jeromos rendbe tartozó szerzetesek lakták, akiknek az volt a fő feladatuk, hogy imádkozzanak a tengerészek sikeréért és a király lelkéért. Az európai gótika egyik mesterműve az épület, mely az UNESCO Világörökségeinek sorát gyarapítja. A bonyolult díszítéseket, a tengerészethez kapcsolódó motívumokat felhasználó stílust az uralkodóról manuelin stílusnak nevezték el.

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version