OrvietoOlaszország középső részén terül el az umbriai régió, ahol több etruszk város romja és középkori hegyi falvak színesítik a buja, zöld tájat. Umbriát gyakran nevezik Olaszország zöld szívének, mivel kiemelkedően sok természeti park található a határai között. Ezenkívül itt látható az ország legnagyobb tava, több látványos vízesés és egy érdekes múmia-gyűjtemény is. A takarékosságot is szem előtt tartóknak jó hír, hogy Umbria valamivel olcsóbb, mint a szomszédos és jóval felkapottabb toszkán régió. Ám érdemes még idejében lecsapni az utazási ajánlatokra, mivel népszerűsége egyre növekszik.

Egy hatalmas tufa szikla tetején ül Orvieto városa, mely már az etruszk idők óta lakott település. Műemlékei és múzeumai több ezer éves történelmi örökséget fognak át. A város katedrálisa az egyik legszebb középkori épület az országban. 1290-től kezdve csaknem négy évszázadon át építették. Lenyűgöző homlokzatát mozaikok díszítik, melyek ragyogva verik vissza a napfényt. A Torre del Moro a város legmagasabb pontja. A 47 m magas torony tetejéről be lehet látni a várost koszorúzó völgyeket és dombokat. Etruszk műemlékeket – sírokat, a városfal és a nekropolisz maradványait – elsősorban a városközponton kívül találunk, valamint a Régészeti Múzeumban, szemben a katedrálissal.

Assisi Olaszország vallási értelemben egyik legfontosabb települése, az ország védőszentjének, Assisi Szent Ferencnek a szülőhelye. Sírja a róla elnevezett bazilikában látható, mely mára népszerű idegenforgalmi és zarándokhely lett. Assisiben több érdekes templomot, római kori romot, középkori műemlékeket és múzeumokat láthatunk, kellemes városnéző sétát tehetünk a több száz éves fallal körülvett üzletek között.

Umbria legnagyobb városa és egyben központja az etruszk és középkori gyökerekkel rendelkező Perugia. Történelmi mivolta mellett ez egy nagyon is élénk és lélegző város, tehát aki ide látogat, nem fog hiányt szenvedni sem a látnivalók, sem a kikapcsolódási lehetőségek tekintetében. A világszerte híres jazz fesztiválnak és csokoládé fesztiválnak otthont adó Perugia utcáit történelmi épületek, tereit helyiek és turisták tömegei töltik meg. A Cassero di Porta San Angelo a város egyik kapuja, mely a 14. században épült, toronnyal a 15. században erősítették meg. Tetejéről beláthatjuk a várost és annak környékét. Művészeti szempontból Perugia egyik legértékesebb látnivalója a Capella di San Severo, a kis kápolna Raffaello legelső, 1506 táján készült freskóival.

Piazza Grande, GubbioPerugiaból könnyen elérhetjük Gubbio városát. Az építészet szerelmesei itt egyszerre gyönyörködhetnek a középkor, a reneszánsz és a gótika remekműveiben. A város alatt található római amfiteátrum az 1. században épült, nyaranta szabadtéri előadásokat tartanak itt. Innen indulva városnéző sétára hamarosan a gótikus stílusban épült, impozáns rózsaablakáról híres San Francesco templomhoz érkezünk. A templomban az 1200-as és 1400-as évekből származó freskókat láthatunk. Érdemes ellátogatni a Bargellohoz, mely a város első középületeként épült 1302-ben. 16. századi épült kútja egykor az egész város vízellátását biztosította. Környékén festői középkori negyedben sétálhatunk román stílusú házak között és megnézhetjük Gubbio Kínzó Múzeumát is.

UmbriaUmbriai utazásunkból kár lenne kihagyni a Trasimeno-tavat, Olaszország legnagyobb tavát. Három aprócska szigetére komppal juthatunk át, a tó körül pedig több strandot is találunk. Partján az egyik legszebb város Castiglione del Lago középkori óvárosával és a tóparton álló várával. Trasimenohoz egy fontos történelmi esemény is kapcsolódik, itt zajlott a Hannibal és Róma közti híres ütközet.
A múmia múzeumot Dél-Umbriaban, Ferentilo kisvárosában találjuk. Kétségkívül ez a vidék egyik legfurcsább helye. A San Stefano templom alá temetett holttesteket egy ritka gombafaj támadta meg és egyben konzerválta, a legjobb állapotban megmaradt múmiákat ma kíváncsi turisták keresik fel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here