Kezdőlap Írország Atlanti-út – A világ leghosszabb tengerparti útvonala

Atlanti-út – A világ leghosszabb tengerparti útvonala

0

Írország nyugati partjai mentén 2500 km hosszan kanyarog az ország első hosszútávú autós útvonala. Az északi Donegaltól a déli Corkig halad az ország több régióján át, útba ejtve olyan településeket, ahova alig-alig érkezik látogató. Az Atlanti-út létrehozásának éppen ez volt a fő célja. Megmutatni Írország másik, a nevezetességek mögött eddig rejtve maradt arcát. A történelemmel átitatott városok és falvak örökségét megismerni eleve autentikus utazási élmény. Mindezt azonban még az Atlanti-óceán zabolátlan hullámai és zord, helyenként kellemes strandokká szelídülő partvidéke is kíséri, megkoronázva a kalandos, látnivalókban igazán nem szűkölködő utazást.

Délnyugati régió

Az Atlanti-út legdélebbi pontja az ország harmadik legnagyobb városa, egyben a világ egyik legnagyobb természetes kikötője, Cork, melyet a vikingek a 10. században alapítottak. Corkban számtalan érdekes látnivaló van, kezdve a 16. századi Blackrock kastélytól a városfalak maradványain és a lélegzetelállító Szentháromság templomon át a 19. századi börtönig és a Szent Anna templomig, ahol a látogatók meghúzhatják a templom ikonikussá vált, több száz éves harangjait.
Corktól 15 peres autóútra áll a lenyűgöző állapotban fennmaradt, 15. századi Blarney kastély, ahol a világhírű követ megcsókolva a legenda szerint az ékesszólás képességével lehetnek gazdagabbak a turisták.

2011-ben Írország legtisztább városának nyilvánították Killarney-t, melynek délnyugati részén, a Lough Lane-tó partján áll a félelmetes, 15. század végén épült Ross kastély, az ír konföderációs háború egyik utolsó erőssége. Innen hajóval lehet átjutni az Innisfallen-szigetre, ahol a 640-ben alapított apátság található. A turisták számára hajójáratok azonban csak a nyári szezonban indulnak.
A killarney-i Muckross Ház és annak kertjei Írország egyik legjelentősebb történelmi és kulturális látnivalói. A monumentális méretű, 65 szobás kastély 1843-ban épült, eredeti bútorainak nagy része látható ma is. Kertjeiben bőven van hely a kerékpározáshoz, sőt, még ahhoz is, hogy egyszerre több focimeccset játszanak a füvön. A Muckross farmon a kenyérkészítés, a fejés és a tejtermékek készítésének hagyományait ismertetik meg a látogatókkal, valamint meg lehet nézni a híres clydesdale lovakat is.

Európa legnyugatabbra fekvő város Dingle, Írország egykor legjelentősebb kereskedelmi kikötője. Mára csupán 1920 lakója maradt, akik tárt karokkal várják a turistákat. Hajókirándulásokat indítanak és felvonultatják az ír zenei élet és a hagyományos ételek legjavát. Állítólag Dingle-ben árulják a világ legfinomabb fagylaltját, a kis üzletnek nemzetközi híre van. A kikötő melletti sétánynál áll a város leghíresebb lakójának, Fungie-nak a bronzszobra. A palackorrú delfin 1984-ben jelent meg a város környéki vizekben és azóta a hajókirándulások állandó kísérője. A Dingle-félsziget csücskén található a Blasket-szigetek Központ, ahol a Nagy Blasket-sziget elhagyott településének emlékeit lehet megnézni. A sziget különlegessége, hogy 1953-ig, amíg ki nem telepítették őket, 175 fős lakossága a legteljesebb mértékig őrizte az ír nyelvet és hagyományokat. Számos antropológiai tanulmány és több könyv is született a közösségről. Ha az időjárás engedi, át lehet hajózni a szigetre, ahol az omladozó házak, a hegyek és a mezők különös hangulatával találkozhatunk.

Nyugati régió

A nyüzsgő Galway időnként túlzottan modernnek és fiatalosnak hathat. Nem véletlenül, hiszen teljes népességének negyedét a diákok teszik ki. A Corrib-folyó bal partján található latin negyed vitathatatlanul a város legszínesebb és legélénkebb része minden szempontból. Üzletek, éttermek, pubok csoportosulnak itt, de van még ezenkívül is látnivaló. Például a szombati nagypiac, a Városi Múzeum és a világhírű druida színház, a Theatre Company. Galway történelmi emlékek szempontjából valódi kincsesláda. Utcái sokat mesélnek a város múltjáról, a pestis járványról, az éhínségről.

Westport kellemes, György-korabeli hangulatot idéző város, ahol a Clew-öböl és a Croagh Patrick hegyvonulat is bőven kínál témát a fényképezéshez. Westport az ír örökségi városok sorába tartozik, akárcsak Killarney.

Északnyugati régió

Sligo megyében a tenger mindenütt jelen van. Ezt leginkább a szörfösök élvezik, akik a nem ritkán 15 méteres hullámokon lovagolhatnak a tél végi és kora tavaszi főszezonban. Sligo neve egybeforrt a helyben növő hínárral, amiből mindenfélét készítenek. Salátát, köretet, kenyeret, amiket a számtalan vendéglőben lehet megkóstolni. Standhillben pedig algafürdőben mártózhatnak meg a relaxálni vágyók. A forró, olajos, zöldes-barnás színű atlanti tengervízhez egy vödör kézzel szüretelt, friss algát kevernek, ami a hínárban magas koncentrációban található jód miatt az izmokra és az ízületekre van jótékony hatással, ezért sok sportoló áztatja itt magát.

A közeli Streedagh Spanyol Armada túraútvonal a kultúra, a történelem és az ősi tengeri élővilág kombinációját tárja fel a kirándulók előtt. A 16. században a 25 hajóból álló flotta itt szenvedett hajótörést. A legénységből ezren vesztek a tengerbe, a túlélőket Galwayban akasztották fel. A túra során Írország legszebb partszakaszaira juthatunk el, ahol 330 millió éves fosszíliákat is láthatunk.

Az erős szeleiről ismert Donegal megyében a sokszor kegyetlen időjárást tökéletesen ellensúlyozza a páratlanul szép táj a 600 m magas Sliabh Liag sziklával, ami Európa egyik legmagasabb tengeri sziklája. A turistákat hajók viszik a sziklák lábaihoz, ahonnan lenyűgöző a panoráma, delfineket, bálnákat és fókákat is látni lehet. Aki vállalkozik rá, az egyik öbölben úszhat is, ehhez megfelelő felszerelést helyben biztosítanak. A vállalkozó szellemű kirándulók nekivághatnak a meredek túraösvénynek is, ami még feljebb visz a sziklákon.

Innen negyedórányira található a Glencolmcille hagyományőrző falu, Írország egyik legjobb szabadtéri múzeuma. A házak, a bútorok, a használati tárgyak és a személyes holmik pontos másolatai azoknak, amiket a környéken élő emberek a 18-20. században használtak.
A szél söpör végig a dombtetőn álló Grianan of Aileach kőerőd ősi falain. Az i.e. 1700 körül épült erőd 800 m-rel a tengerszint felett az egykori királyság székhelye volt. Bár alapja eredeti, az erőd nagy része későbbi korokból származik.

Donegal egyik legnépszerűbb kulturális látnivalója a Doagh Éhínség Falu, egy szabadtéri múzeum, melyet az Írország történetében meghatározó 1840-es évekbeli éhínségnek szenteltek, de az informatív, sok érdekességet és megrázó történést bemutató kiállítások egészen a jelenig foglalják össze az ír múltat.

A Banba’s Crown Írország legészakibb pontja, tökéletes végállomása az Atlanti-óceán parti túrának. A statisztikák szerint ez az ország legnaposabb vidéke és egyben a legszelesebb is. Itt áll Banba Tornya, amit a britek építettek 1805-ben és itt terül el a tudományos szempontból nemzetközi jelentőséggel bíró Ballyhillion strand, ahol jól megfigyelhető a földnek és a víznek a 15 ezer évvel ezelőtti kapcsolata, amikor a gleccserek olvadásnak indultak.

A Wild Atlantic Way-t (WAW) bejárni még részleteiben is felemelő. Az óceán parti útvonal Írország legvadabb és legcsodálatosabb tájaival, a sós tengeri széllel, a mennydörgő hullámokkal, a sziklák tetején méltóságteljesen ülő kastélyokkal és világítótornyokkal felejthetetlen emlékként írja be magát utazásaink történetébe.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version