Cerne Abbas-i óriásAnglia sok szempontból tekinthető a lehetőségek országának, az egyik ilyen szempont pedig a hihetetlenül gazdag és sajátos kultúrája, mely utazások és kirándulások célpontjaink kimeríthetetlen tárházát biztosítja. A Cerne Abbas-i óriás olyan kulturális emlék, mely talán kevésbé ismert az utazók körében, hisz nem tartozik a megszokott angliai úti célok közé. Azonban olyan látnivaló ez, melyet nem érdemes kihagyni, ha az ember Dél-Angliában jár.

Hol fekszik az óriás?

Nagy-Britannia egyik legnagyobb domboldalba vájt alakzata Kelet-Sussex-ben található, Anglia déli részén, nagyjából 40 km-re a La Manche csatorna partjaitól. Itt fekszik a Cerne Valley elnevezésű terület, amely a rajta keresztülfolyó Cerne folyóról kapta a nevét, központja pedig Dorset, illetve a Cerne Abbas nevű festői falucska, mely a hamisíthatatlan angol táj minden elemét magába foglalja. Apró nádtetős és téglával kirakott házak, melyek falait borostyán és más kuszónövények borítják, valamint zöldellő parkok és domboldalak tarkítják a falut és látképét.
Maga az óriás a Cerne Abbas felé magasodó domboldalon fekszik. Az alakzat körvonalai mészkővel vannak kivájva, méreteit illetően pedig 180 láb magas, a bunkósbot pedig, melyet a kezében tart, 120 láb hosszú, azaz nagyjából egy 55 méter magas alakzatról van szó, mely egy 36,5 méteres botot emel a feje fölé.

Mítoszok és teóriák

Az óriáshoz több különböző hiedelem és elmélet kapcsolódik azt illetően, hogy miért és mikor jött létre, valamint mi célt szolgált az elmúlt évszázadok során. Igen, évszázadok, hiszen egy dorseti történész levelében arra utaló dolgokat találtak, hogy az alakzat az 1600-as években lett a földbe vájva. Egy évszázaddal később, egy 1764-es kiadású újságban már egy, az alakzatra való utalást is felfedeztek. Ugyanakkor a stílusa sokkal korábbi korra enged következtetni, tehát létrejöttének ideje korántsem tisztázott.

Másik izgalmas kérdés, hogy pontosan mit vagy kit ábrázol a mészkőrajz. Egyesek úgy tartják, hogy a görög istent, Herkulest formálja meg, mert ő is egy nagy bunkósbotot tart a kezében a legtöbb ábrázoláson.
Mások szerint egy apátot ábrázol, akit gondatlanság miatt elkergettek a közeli kolostor szerzetesei, és a mészkővonalakat is maguk a szerzetesek vájták a domboldalba, ezzel űzve gúnyt az apátból.
Egy harmadik elmélet szerint viszont egy dán óriást ábrázol, aki hadjáratot vezetett Angliába. Egy nap elaludt a domboldalon, és álmában a falu lakosai levágták a fejét, majd körberajzolták a testét, hogy mindenkivel tudassák, hol érte el a végzet a dán óriást. Ma pedig az a hiedelem járja, hogy éjszakánként az óriás felkel a dombról, és a környéken kísért.

Egy óriás mint termékenységi szimbólum

A legkevésbé ijesztő és talán legbarátságosabb hiedelem, amely az alakzathoz kapcsolódik, az, hogy termékenységi szimbólumnak tartották. Számos helyi, illetve messzebbről érkező nő és pár hitt az erejében. Egyes nők egyedül töltöttek egy éjszakát a domboldalon, ezzel növelve termékenységüket, de voltak olyan párok is, akik az óriás rajzán lettek egymáséi, azért, hogy elősegítsék gyermekük fogantatását.
Ugyanakkor akadtak olyan fiatal egyedülálló nők is, akik abban hittek, hogy ha ott alszanak a domboldalon, az elhozza számukra az áhított esküvőt.

Összefoglalva egy nem mindennapi látványosságról van szó, mely igazán egyedi és utánozhatatlan, így érdemes rá időt szánni, ha Angliában jár az ember. Hiszen nemcsak kirándulóhelynek tökéletes, de az is lehet, hogy gyermeket vagy házasságot hoz az arra vágyó odalátogatók életébe az „angol óriás”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here