Newcastle

Ipar és viktoriánus elegancia – ez a kettősség jellemezi Newcastle-t, a szenvedélyes várost, mely szerte Nagy-Britanniában híres éjszakai életéről. Mondják, Anglia egyik legizgalmasabb városa és abból a szempontból ez biztosan igaz, hogy nagyon sok fiatal, aki a hétvégi kiruccanás alkalmával elsősorban bulizni szeretne, itt köt ki. Newcastle azonban ideális városnézéshez is, hiszen egyszerre szép és nyüzsgő, első osztályú művészeti múzeumokkal, galériákkal, éttermekkel.

Newcastle mélyen gyökerező tradíciókkal rendelkezik, de ezt nem dörgöli folytonosan a turisták orra alá. A helyi nyelvjárás, amit maguk az angolok is már-már érthetetlennek tartanak, a legközelebb áll ahhoz, amit az angolszászok 1500 éven át használtak. A város nem is olyan rég az egyik legforgalmasabb kikötője volt az országnak, ahonnan hatalmas hajók szénnel megrakodva futottak ki. Ma már a kikötő és annak környéke elsősorban a gyalogosoké, a turistáké, partjaihoz a kereskedelmi hajók helyett kompok és utasszállító hajók futnak be és tartják örökös körforgásban Anglia egyik legnagyobb városát.

A régió fővárosát Yorskhire és Skócia között 1080-ban alapították, fénykora azonban jóval később, az ipari forradalom idején köszöntött be. Ekkor Nagy-Britannia egyik legnagyobb és legfontosabb szén-, vas- és gép exportőre volt Newcastle. Ezt a korszakot szépen idézi vissza a városközpont, kibélelve elegáns, klasszikus épületekkel, melyek azonban láttak rosszabb napokat is. A pompa a 20. században megkopott, az ipar hanyatlásával elszegényedés kezdődött és Newcastle-nek sok nehéz évet kellett átvészelnie. Azóta azonban az új generáció új ötleteket, újult erőt hozott magával, amiből a város rengeteget profitál és megint csak a fejlődés útját járja.

A Tyne-folyó hídjai

High Level-híd

Hat híd ível át a Tyne-folyó felett, közülük három nemzetközi hírnévre tett szert építésének forradalmi módja miatt. A legrégebbi a High Level-híd, a kétszintes acél építmény, mely közel 60 m magas. 1849-ben Robert Stephenson tervei alapján készült és Viktória királynő adta át a városnak. A Sir W. G. Armstrong által tervezett Swing-hidat 1876-ban nyitották meg, éppen ugyanazon a helyen, ahol egykor a római légiósok által épített Pons Aelius híd állt. Newcastle-t a legjobban a 389 m hosszú Tyne-híd szimbolizálja, melynek építését 1925-ben kezdték meg. 1928-ban V. Károly nyitotta meg az akkoriban a világ legnagyobb boltívével rendelkező hidat.

Rakpart

A Tyne- és a High Level hidak környékén található a rakparti negyed, mely az elmúlt években nagy átalakuláson ment keresztül. Régi épületeit helyreállították, színvonalas szállodákat, üzleteket, éttermeket nyitottak bennük. Itt található a Városháza 1658-ból származó épülete, valamint a Bessie Surtees ház, ami két, 16-17. században épült kereskedőházat foglal magában. A ház három szobája nyitva áll a látogatók előtt. A Rakpartnak földalatti attrakciója is van, mégpedig az 1842-ben épített Viktória alagút. Ezen keresztül szállították a szenet a bányákból a folyóparti mólókhoz, ma turisták látogathatják.

Castle Keep

Newcastle erről a középkori erődítményről kapta nevét. Építése 1080-ban kezdődött Robert Curthouse, Hódító Vilmos legidősebb fia által. Később II. Henrik építtette fel a korábbi erőd helyére a kőből épült Castle Keepet, a híres Fekete Kaput pedig III. Henrik idején, 1247-1250. között építették hozzá. Az erődöt a 16-18. század között börtönnek használták, felújítására 1960-1980. között került sor. Legérdekesebb részei a normann kápolna és a királyi terem, tornyából pedig szép kilátás nyílik a városra.

Szent Miklós katedrális

A méretét tekintve nem túl nagy templomot a 14-15. században építették, de katedrálisi rangját csak 1882-ben nyerte el. Közel 60 m magas tornya 1435-ből való, tetejét a skót korona formájára alakították ki, benne számos lőréssel. A torony éjszakai megvilágításban nyújtja a legszebb látványt. A katedrális belsejében egy 1676-ban készült orgona és számos 15-20. században készült szobor látható.

Great North Múzeum

Great North Múzeum

Az 1884-ben alapított múzeum egy gyönyörűen helyreállított viktoriánus épületben kapott helyet. A Newcastle természettudományos és etnikai jellemzőit bemutató, kiválóan összeállított kiállítások mellett a világ számos pontjáról láthatunk itt érdekességeket. Többek közt egyiptomi és görög kézműves tárgyakat, római kori emlékeket, egyiptomi múmiát, afrikai elefántot, egy tyrannosaurus csontvázának élethű mását, de a múzeum részét képezi egy teljesen digitalizált planetárium is.

Chares

Newcastle legrégebbi része a Tyne-hídtól keletre fekvő Chares. A városnak ez a negyede őrzi legjobban eredeti arculatát, beleértve a keskeny utakat és az utcák elrendezését. Épületei közül sok már a középkorban is állt, sokat azonban az 1854-es tűzvész elpusztított. Ezek az utcák hírhedtek voltak az egészségtelen körülményekről, a 19. században számos járvány tört ki itt, többek közt kolera és tífusz is. Legérdekesebb épületei az 1766-ban épült Vámhivatal és az 1721-es Szentháromság Ház.

Laing Művészeti Galéria

A galériát 1901-ben hozták létre, kiterjedt gyűjteményét tartalmazza festményeknek, szobroknak, köztük Gauguin műveinek, John Martin tájképeinek és neves 20. századi brit művészek alkotásainak. A 16-18. századból származó művek között találhatók üveg-, kerámia- és ezüsttárgyak is.

Jesmond Dene

Newcastle északkeleti részén található ez a kis erdős völgy, mely kétségkívül Anglia egyik legszebb városi parkja. Sétaútja elvezet a régi malomhoz, ami az 1700-as évek közepe óta működik. A belvárostól néhány percnyi távolságra ez a newcastle-iek menedékhelye, ahol mindig béke és nyugalom honol. Benne érdekes keveréke látható a vidéken őshonos és egzotikus fafajoknak, a parkban 3 km hosszan lehet sétálni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here