Old Operating Theatre MuseumLondon régóta a világ legnépszerűbb úticéljainak egyike és az elmúlt években folyamatosan nő azoknak a turistáknak a száma, akik szeretnék testközelből látni a Towert, a Buckingham Palotát vagy sétálnának a legendás Temze-parton.
Ezek a legtipikusabb nevezetességei Anglia fővárosának, azok a “turistacsapdák”, melyek menthetetlenül beszippantják a külföldiek nagy részét. Érdemes azonban felfedezni Londonnak azokat a kevésbé ismert, ám nem kevésbé érdekes látnivalóit is, melyekről az útikönyvek gyakran megfeledkeznek.

Old Operating Theatre Museum

London egyik legérdekesebb történelmi látnivalója ez a múzeum, ahol a 18. században az orvosok műtéteket, amputációkat és más orvosi eljárásokat végeztek. Tulajdonképpen egy bemutatóterem volt, ahol az orvostanhallgatók közvetlenül megfigyelhették az operációkat, melyeket itt kizárólag női betegeken hajtottak végre. A bizarr múzeumban ma régi orvosi eszközöket és gyógyfőzeteket láthatunk egészen a középkortól kezdve. A sok rozsdás műszer és berendezés mai szemmel sokkal inkább tűnik a kínzás, mintsem a gyógyítás eszközeinek.

Highgate temető

Highgate temető

Ez a hátborzongató látnivaló műemléki védettség alatt áll. Az érdeklődők szervezett sétákon vehetnek részt a temetőben, melynek népszerűsége nem is annyira furcsa, hiszen olyan híres emberek végső nyughelye ez, mint Karl Marx, George Eliot, Michael Faraday vagy Charles Dickens szülei.

All Hallows

Anglia legrégebbi templomát 675-ben alapították egy korábbi római épület helyén. A 11-15. század között többször bővítették és átépítették. A Tower közelsége miatt a lefejezett áldozatokat ideiglenesen itt temették el. A templom 1650-ben, az itt tárolt lőporos hordók felrobbanása miatt súlyosan megsérült és többen is életüket vesztették. A templom az 1666-os nagy londoni tűzvészt csak annak köszönhetően úszta meg sértetlenül, hogy a körülötte lévő házakat lerombolták, nehogy rajtuk keresztül a lángok az All Hallows-t is elérjék. A templom több része épségben vészelte át a II. világháborút is. Külső falai a 15., boltíves ajtaja a 7. századból származik, ez London legkorábbi egyházi emléke.

Városfalak

London régi városfalait még a rómaiak építették az akkori település, Londinium védelmére. A késő középkorban ezek a falak jelölték a városhatárt, a 18. században legnagyobb részük még állt. Ma már csak egy utca viseli a nevét London belvárosában, mely az egykori fal mentén fut végig. Itt néhány méteren még láthatjuk a romjait.

Legyező Múzeum

Egyszer régen minden ifjú hölgynek meg kellett tanulnia, hogyan kell megfelelően használni a legyezőt. A Kelet-Londonban található múzeum ebbe a korszakba repít vissza. Több mint 20 évvel ezelőtt megnyitásakor világon az első olyan múzeum volt, ahol kizárólag legyezőket állítottak ki, gyűjteménye ma meghaladja a 4000 darabot. A 11. századtól egészen napjainkig láthatunk itt a világ minden tájáról származó legyezőket, köztük elefántcsontból és teknőspáncélból készülteket is. A múzeum minden ízében a múltat idézi, rendszeresen tartanak hagyományos teadélutánokat, régi parfümösüvegeket és legyező alakú szappanokat is vásárolhatnak a látogatók.

Hunterian Museum

Hunterian Museum

Kizárólag erős gyomrúaknak és idegzetűeknek ajánlott ellátogatni London egyik legfurcsább múzeumába. 1799-ben a sebészi kollégium vásárolta fel a skót tudós, John Hanter testrész gyűjteményét, melyek a múzeum alapját adták. Akik ma betérnek ide, az elmúlt négy évszázadból több mint 3000 anatómiai és patológiai leletet nézhetnek meg, köztük a híres matematikus, Charles Babbage agyának egyik felét, Churchill fogsorát, emberi és állati emésztőszerveket, különböző emlősök nemi szerveit.

Chislehurst barlangok

London külvárosában, 30 m mélyen az erdők alatt terül el ez a több mint 6 hektáros barlangrendszer. A labrintusszerű járatok mesterségesen alakították ki, mészkövet és kovakövet bányásztak itt a 13. századtól kezdve. A bányák legutolsó említése az 1830-as évekből származik, ezt követően turisztikai attrakció lett belőlük, majd az I. világháború alatt lőszerraktárként, később gombatermesztéshez használták. A II. világháborúban, amikor 1940 szeptemberében megkezdődött London bombázása, az emberek itt rejtőztek el. Rövid idő alatt egy egész kis földalatti város alakult itt ki 15 ezer lakossal, világítással, kápolnával és kórházzal. Az 1960-as években szórakozóhelyet alakítottak ki a barlangokban, ahol olyan neves előadók adtak koncerteket, mint Jimi Hendrix, David Bowie, a Pink Floyd és a Rolling Stones.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here