Kezdőlap Franciaország A rómaiak nyomában Franciaországban

A rómaiak nyomában Franciaországban

0

A nemzet, amit ma modern Franciaországként ismerünk, számos kultúra és civilizáció felemelkedésének és bukásának volt tanúja. Az egyik birodalom, ami kitörölhetetlenül rajta hagyta nyomát az ország kultúráján, történelmén, arculatán és társadalmán, a római volt. Évezredekkel a római birodalom csillagának leáldozása után Franciaország-szerte a rómaiakhoz kötődő helyszínek, műemlékek, romok százai, ezrei fekszenek. Ősi amfiteátrumok, akvaduktok, templomok, fórumok, melyek tovább színesíthetik a turisták emlékeit a francia utazásról.

La Maison Carrée

Kivételesen jó állapotban maradt fenn ez a római templom, ami világviszonylatban is az eredeti formáját legjobban őrző római építmények egyike. Akik érdeklődnek a történelem és a római birodalom építészete iránt, nem szabad kihagyniuk az útitervből. I.e. 16-ban épült Marcus Vespasianus Agrippa generális, Augustus császár közeli barátjának parancsára. Agrippa fiainak szentelték az épületet, ami volt annyira szerencsés, hogy túlélte a birodalom bukását. Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a 4. századtól kezdve templomként kezdték használni. Az évek során azonban volt már konzuli székház, istálló és városi archívum is. Részben már felújították, de római eredetét le sem lehetne tagadni. A látogatók nem csak magát az épületet nézhetik meg, de egy multimédiás előadást is, amin keresztül láthatják életre kelni a római kori Nimes városát.

Pont du Gard

Franciaország egyik leghíresebb római kori emléke a lenyűgöző látványt nyújtó Pont du Gard. A Nimes közelében álló építmény a híd és a vízvezeték funkcióját egyszerre töltötte be, ez a rómaiak által valaha épített legmagasabb híd, mely több mint 48 m-re magasodik a folyó fölé. Ahogy a város népessége növekedett, meg kellett oldani a vízellátást a közeli Gard-folyóból. 40-től kezdve így indult meg 1000 ember folyamatos munkájával a vízvezeték építése, amit aztán a 6. századig használtak, mert a nem megfelelő karbantartás miatt csövei eltömítődtek. Pár száz évvel később már megbontották, köveit kezdték elhordani. Először a 18. században állították helyre, ma az UNESCO Világörökségek egyike.

Glanum

Egykor virágzó római település volt, ma egy látványos régészeti lelőhely Saint-Rémy-de-Provence közelében. Bár emberi település nyomát már az i.e. 1 évezredből is felfedezték, Glanum nagy része i.e. 20. és i.sz. 200. között épült ki a rómaiak vezetésével. Legrégebbi megmaradt darabja egy szentély, valamint az erődrendszer maradványai, melyek a 6. század körül készülhettek. Glanum egyik részén a lakóházak álltak, másik részén pedig a közösségi épületek, fürdők. Látnivalói közül a legnevezetesebbek az összefoglaló néven Les Antiques-ként emlegetett diadalív és a mauzóleum. A diadalív Augustus gallok feletti győzelmének emlékre készült, a 18 m magas, kb. i.e. 30-ból származó mauzóleum egy tekintélyes családé volt, oszlopok és frízek díszítik.

Konstantin fürdői

Ősi római fürdők együttese található a provence-i Arles városában. A szép állapotban fennmaradt építmények a 4. századból származnak, akkoriban a Palais Constantine császári palota részeit alkották. Arles három nyilvános római fürdője közül ez az egyik, melynek csupán egy része áll nyitva a látogatók előtt. Konstantin fürdői az UNESCO Világörökségek közé tartoznak.

Odeon

Lyonban állnak az egykori római város, Lugdunum színházának maradványai. Nem tisztázott, hogy az Odeon építése mikor kezdődött, de a régészek a feltárt leletek alapján az 1. század közepére, a második század elejére teszik építésének időpontját. A gyönyörűen helyreállított, 3000 férőhelyes színház közel két évezreddel ezelőtt nagyszabású zenei és színházi előadásokkal mulattatta a közönséget. Jellegzetessége, a dekoratív padló, melynek cserepei geometriai formákat adnak ki. Az UNESCO Lyon központjának részeként az Odeont is Világörökségnek nyilvánította.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version