Kezdőlap Németország A Mosel-folyó vögyében

A Mosel-folyó vögyében

0

A Trier és Koblenz között elterülő völgy Németország egyik legszebb vidéke. Szokatlanul meredek hegyek szegélyezik a folyó kanyargós útját, melynek mentén lépten-nyomon szőlőültetvények húzódnak. A hegy- és domboldalak meredekségétől függetlenül a szőlő mindenütt megtalálható, köszönhetően a nagyon jó talaj- és éghajlati viszonyoknak. A Mosel-folyó völgye Németország fehérbort termő vidékei közül a legjelentősebb. Ennek következtében a festői völgy nemcsak a természetbe vágyó túrázókat vonzza, de a borturizmus is egyre nagyobb méreteket ölt errefelé.

A Mosel-völgyben 194 km-t autózhatunk megszakítás nélkül, gyakorlatilag 4 óra alatt az egész vidéket be lehet járni. Ám csak abban az esetben, ha nem állunk meg sehol sem, ami nagy hiba lenne, hiszen a völgy városai és falvai kifejezetten idilli hangulatot árasztanak, a hegyoldalakban várak ülnek, a szüreti szezon idején pedig szinte valamennyi településen óriási fesztivál keretében ünneplik az idei termést.

Koblenz városát a II. világháború alatt sűrűn érték a bomba találatok, de legfontosabb történelmi épületeit szépen helyreállították. A kisvárost a folyóparti sétányok, a számtalan park, a hangulatos utcácskák teszik nagyon bájossá. Óvárosában áll a gótikus, 13. századi bazilika, jellegzetes hagymakupolás ikertornyaival. Történelmi központjának nagy része nem az eredeti, hanem az újjáépítés során nyerte el mai arculatát. Itt fut a Löhrstrasse, a város legnagyobb bevásárlóutcája. Koblenz ikonikus épülete az Ehrenbreitstein erőd, ami 1000 éve őrködik a Rajna fölött.

Németország és a Mosel völgyének egyik legnépszerűbb városa Cochem, mely főként a júniusi és az augusztusi borfesztiválok idején élénkül meg. A városnak már a fekvése is magával ragadó, a túrázók két legkedveltebb úti célja, az Eifel és Hunsrück között található. A rómaiak ódákat zengtek a hely szépségéről, azóta ugyan sok minden változott, de Cochem környéke ugyanolyan vonzó maradt. Kastélya magasan áll egy sziklán, a város felett. Kecses tornyai a mesék világát idézik, egyike azon kevés német váraknak, melyeknek eredeti stílusát megőrizve építettek újjá. A kilátás innen lenyűgöző a városra, de Cochemet közelebbről is érdemes megnézni. Történelmi piacterén favázas házak állnak, kanyargós sikátorai templomokhoz, városfalakhoz és városkapukhoz vezetnek.

A Mosel-völgy talán legszebb vára az Eltzi vár, melyet három oldalról vesz körbe a folyó. Érdekessége, hogy ma is ugyanannak a családnak a birtokában van, akik a 12. században, 33 generációval ezelőtt éltek itt. Cochemtől kb. 30 percnyire egy misztikus hangulatú erdőben áll a vár, melyet soha nem sikerült ellenségnek bevennie. Berendezése alapvetőn olyan, mint volt 500 évvel ezelőtt, 80 szobájában régi kandallók, eredeti bútorok és szőnyegek láthatók. Az erdőn keresztül több turista út is vezet a várhoz, melynek óriási előnye, hogy még az idegenforgalmi szezon csúcsán sem annyira zsúfolt, mint Németország leghíresebb várai.

Bernkastel-Kues a Mosel középső szakaszának leghíresebb borászati központja. Az alig több mint 20 ezer fős kisváros középkori, favázas házai mellett főként finom boraival bűvöli el a turistákat. Középkori piacterét 17. századi házak veszik körbe, itt található az 1608-ban épített, reneszánsz Városháza is. A Graach-kapu az egyetlen városkapu, ami még mindig áll, de Bernkastel-Kues régi épületei között az ún. Hegyes-ház is kiemelt figyelmet érdemel. 1416-ban építették a keskeny házat, melyen a reneszánszból a barokk stílusba való átmenet kézzel fogható jegyei is szépen nyomon követhetők. Földszintjén – méltón a város karakteréhez – ma családi borozó működik.

Németország legrégebbi városa, Trier, szintén a Mosel-folyó partján épült fel. Már a római korban metropolisz volt és a reneszánsz idején sem veszített fényéből. Aki ma erre jár, a város történelmének valamennyi fontos szakaszáról közvetlenül szerezhet benyomást, hiszen a történelmi központban minden lépésnél találunk olyan műemléket, épületet, ami sokat mesél az elmúlt évszázadokról. A Porta Nigra, a gyönyörűen megőrzött, erődített városkapu azt a korszakot idézi, amikor Triert Augusta Treverorumként ismerték a Római Birodalmon belül. Nem ez az egyetlen megmaradt példája a római kori épületeknek, hiszen a városban ezekből több található, mint Rómán kívül bárhol a világon.

A Mosel-völgy szinte kifogyhatatlan lehetőséget kínál azoknak, akik aktívan képzelik el a kikapcsolódást. Akár kerékpárral, akár gyalogosan vágunk neki a vidéknek, sem szép panorámában, sem finom borokban vagy látnivalókban dúskáló városokban nem lesz hiány. A Mosel-folyó völgyének a favázas házak és a végtelen szőlőültetvények egyformán meghatározó elemei, melyek közösen tökéletesen jelképezik a régió múltját és jelenét.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version