BathAnglia nemcsak történelmi vagy kulturális szempontból értékes, de kivételesen szép városokkal is büszkélkedhet. Rangsorolni szinte lehetetlen, de nincs is rá szükség, hiszen a maga nemében mindegyik egyedülálló.

1. Bath

A Somersetben fekvő Bath csodás betekintést enged Anglia kelták és szászok által uralt korszakába. A város legnépszerűbb nevezetessége a római fürdő, melyet i.sz. 60-ban építettek, valamint a 11. században a normannok által emelt apátság és a félhold alakú, grandiózus Royal Crescent, a György-korabeli építészet páratlan példája. Bath kulturális és építészeti örökségeinek jelentőségét 1987-ben az UNESCO Világörökségek közé való besorolásával ismerték el.

2. Canterbury

A Stour-folyó partján, Kentben fekvő ősi kelta várost elsősorban, mint a canterbury-i érsek – Nagy-Britannia anglikán egyházának legmagasabb rangú szellemi vezetője – székhelyét ismerik világszerte. Katedrálisát Becket Tamás meggyilkolása tette híressé 1170-ben, melyről úgy tartják, II. Henrik ösztönzésére követték el. A történet szerint a király azt a kérdést tette fel, ki szabadítja meg már végre ettől a paptól, majd miután lovagjai megölték a később szentté avatott Becket Tamást, Henrik volt leginkább meglepve. A város nevét Geoffrey Chaucer 14. századi történetei, a Canterbury mesék tették halhatatlanná. A katedrális 1988 óta tartozik a világörökségek közé.

3. Chester

Chester

A Dee-folyó partján fekszik a fallal körülvett város, melynek kétségkívül legszebb épülete a katedrális. A normann korszakban, a régi városfal mellett építették fel, melynek kivételesen nagy része maradt fenn. Chester egyik nevezetessége a The Rows, a favázas, fekete-fehér homlokzatú házak sora, melyek az egész világon egyedülállók. Az utcaszint gyakorlatilag a házak első emeletén van, a földszinten pedig üzletek működnek. Hogy pontosan miért építették így ezeket a házakat, még ma is rejtély. Közülük sok még őrzi eredeti, 13. századi homlokzatát, többségüket azonban később viktoriánus stílusban alakították át. A The Rows alapvetőn hozzájárul Chester középkori varázsához.

4. Durham

Az UNESCO Világörökségek sorába tartozó, festői város fénypontjai a normann kastély és a normann székesegyház, valamint az egyetem, mely viszonylag fiatalnak számít Angliában, hiszen 178 évvel ezelőtt nyitották meg. Itt láthatjuk Észak-Anglia egyetlen olyan múzeumát, melyet a keleti művészeteknek és régészeti leleteknek szenteltek. A kínai és egyiptomi tárgyak legszebb gyűjteményével rendelkezik, több mint 23.000 kiállítási tárgya felöleli Indiát, Japánt és a Közel-Kelet országait.

5. Lincoln

Ez a város az egyik legjobb bizonyítéka annak, hogy Anglia valóban a katedrálisok és a kastélyok országa. A Lincoln-kastély és a katedrális építése is a normann időszakra tehető, de a katedrálist jelentősen átalakították és ma Európa egyik legelső gótikus épületeként tartják számon. Lincoln óvárosának számtalan épülete a középkorból maradt fenn, köztük lakóházak és olyan építészeti gyöngyszemek, mint a 16. századi High Bridge, a püspöki palota és a régi városrész meredek domboldalán kiépült üzletsor. Múzeumai szintén rengeteg turistát vonzanak, olyannyira, hogy a város második fő bevételi forrása az idegenforgalom.

6. London

Gyakran nevezik Négyzetmérföldnek is, mivel területe szinte pontosan ennyit tesz ki. Anglia fővárosa építészeti szempontból egész egyszerűen kincsesbánya, ahol Európa néhány legszebb épülete áll. Látnivalóit felsorolni sem könnyű, köztük a legjelentősebbek a Szent Pál székesegyház, a Westminster apátság és a palota, a londoni Tower és a Tower Bridge. A város tele van érdekes múzeumokkal, mint a Tate Modern, a Birodalmi Háborús Múzeum, a Nemzeti Galéria és a British Múzeum. Természetesen palotákból sincs hiány, elég csak a Buckingham, a Kensington vagy a Hampton Court palotát említeni. London ikonikus látnivalói a London Eye és a Madame Tussauds Múzeum, vásárláshoz pedig nincs jobb hely a Harrods áruháznál. A kultúra szentélye a Royal Albert Hall és a West End, valamint a Király Operaház.

7. Stratford-upon-Avon

Anne Hathaway szülőháza, Stratford-upon-Avon

A sok favázas, Tudor-stílusú épület, valamint a tény, hogy itt született és élt William Shakespeare már elég az időutazáshoz, amint a városba érünk. Stratford-upon-Avonben érthető módon minden a legnagyobb angol drámaíróról szól vagy hozzá kapcsolódik, így az egyik legnépszerűbb látnivaló is, Shakespeare feleségének, Anne Hathaway-nek a szülőháza. A mézeskalács házikóhoz hasonlító, hagyományos stílusú, nádfedeles házat gyönyörű kertek veszik körbe. Benne megnézhetjük Anne személyes tárgyait és az eredeti bútorokkal berendezett szobáját. Stratford-upon-Avon fénypontja azonban egyértelműen magának Shakespeare-nek a szülőháza, ahol a világhírű történet kezdődött. A ház már több mint 250 éve turisztikai attrakció, milliók jönnek el, hogy személyesen megnézzék az író gyermekkorának, illetve házasélete első néhány évének helyszínét. A házat olyan híres emberek is felkeresték már, mint John Keats, Charles Dickens és Walter Scott.

8. Oxford

Matthew Arnold költő nevezte az Álmodó tornyok városának, ahogyan azóta is becézik. Oxford a világ egyik legrégebbi egyetemvárosa és számos műemléki épülete az egyetem kötelékébe tartozik. Így a Bodleian Könyvtár, a szakkönyvek csodálatos gyűjteménye, az Ashmolean Múzeum, a világ legelső egyetemi múzeuma és a Természettudományi Múzeum. Oxford legendás lakóiról egész listát lehetne összeállítani. Itt élt J. R. R. Tolkien, a híres angol filológus, Clive Staples Lewis, az angol régész és kalandor, Arábiai Lawrence és Oscar Wilde is. A tematikus gyalogtúrák és hajóutak rendkívül népszerűek Oxfordban, akik pedig a növényekért rajonganak, feltétlenül tegyenek látogatást a szintén az egyetem részét alkotó Rose Lane botanikus kertekben.

9. Winchester

A Dél-Kelet-Angliában, Hampshire-ben fekvő város jelképe az 1079-ben épült katedrális és a winchesteri kastély nagyterme, melynek építését 1235-ben fejezték be. Ez a terem az egyetlen fennmaradt része az eredeti várnak, melyet Oliver Cromwell rombolt le. Itt található Artúr király kerekasztala, amit 700 évvel ezelőtt helyeztek el a teremben. Winchester katedrálisa Európa leghosszabb középkori temploma, ahol megnézhetjük a gyönyörűen illusztrált winchesteri Bibliát, a 12. századi falfestményeket és a középkori faragásokat. A város híres a winchesteri püspök által alapított független főiskoláról is, melyben 1383 óta folyik az oktatás.

10. York

Az Ouse-folyó partján elterülő, ősi múltra visszatekintő Yorkon a normannok és a vikingek is rajta hagyták kézjegyüket. A gyönyörű, középkori város olyan értékes épületeket tudhat magáénak, mint Nagy-Britannia legnagyobb középkori épülete, a York Minster katedrális és a Clifford-torony. York óvárosa kiemelkedő építészeti jelentőséggel bír a lakóházak mellett sok száz éves templomai, szűk utcái és Angliában egyedülállóan szinte teljes egészükben fennmaradt városfalai révén. Ezeket az első római légiók emelték, kapuikon keresztül York történelmi központjába jutunk. A folyó várost átszelő szakaszain hajózva York legszebb épületeit csodálhatjuk meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here