Malborki várLengyelország várai és kastélyai szétszórva találhatók az országban. Néhányuk már csak romjaiban látható sziklák tövében, hegyoldalakban, sokat csupán a kísértetek járnak és a helybeliek által szőtt legendák fonnak körbe, szép számmal akadnak viszont olyanok is, melyeket teljes pompájukban újítottak fel, beleértve berendezésüket és a körülöttük lévő parkokat. Ezeken a helyeken a látogatók nemcsak az adott vár vagy kastély múltjába nyerhetnek bepillantást, de rajtuk keresztül az ország történelmének izgalmas szakaszaiba, a lovagok által vívott csatákba és a sok száz évvel ezelőtti hétköznapokba. A hősi múlt, a gazdagság és a kultúra egy-egy szeletének tanúi ezek az ódon épületek, melyekből nagyjából 100 található Lengyelország határain belül.

Malbork

A Német Lovagrend várai az ország számos városában megtalálhatók, de aki a “legekre” kíváncsi, annak egyértelműen a malborki fogja a legnagyobb élményt nyújtani. Ez a 13. századi erődítmény a legnagyobb középkori komplexum Európában, építészeti szempontból pedig az egyik legszebb gótikus műemlék a világon. 1309-től itt volt a lovagrend székhelye 1475-ig, amikor a lengyel seregek bevették a várat és királyi székhelyként kezdték használni. A malborki várat neves német építészek és az elismert történész, Konrad Steibrecht és csapata segítségével gyönyörűen felújították. A II. világháború alatt a nácik hivatalos ceremóniák színhelyeként használták, majd a Vörös Hadsereggel vívott harcokban súlyos károkat szenvedett. 1959-ben a már felújított tetőszerkezete lángra kapott és teljesen leégett. Ezt követően újabb átfogó munkálatokba kezdtek és visszaállították a malborki vár méltóságát. A legnagyobb elismerésben részesítették, amikor 1997-ben a várat az UNESCO a Világörökségek közé sorolta.

Krakkó

Wawel

A Visztula partján áll a Wawel királyi kastély, mely 1138-tól töltött be fontos szerepet az ország életében. Ekkor nevezték ki Krakkót az új fővárosnak, a kastély pedig a királyok legfontosabb rezidenciája lett. Három dinasztia élt a Wawel falai között, ők alakították át Lengyelország legnagyobb kastélyává. 1499-ben tűz pusztította, de a kor leghíresebb olasz építészeivel, lengyel, olasz, német és holland művészeivel olyan nagyszerűen sikerült újjáépíteni, ahogyan azt ma láthatjuk. A fényűző, reneszánsz stílusú királyi palotát később belülről is renoválták, gazdagon díszített, barokk bútorokkal rendezték be. 1609-ben, mikor a fővárost Varsóba tették át, a Wawel elvesztette jelentőségét, de továbbra is itt tartották a koronázásokat és a Királyi Kincstár székhelye maradt. 1930-ban a lengyel elnök rezidenciája lett, a II. világháborúban pedig Hans Frank, a náci kormányzó székelt itt. A háborút követően felújították és a külföldre vitt kincseket visszaszerezték. Ma érdekes kiállítások láthatók a Wawelben, a berendezett szobák, szőnyeg gyűjtemény, királyi portrék, itáliai reneszánsz bútorok.

Walbrzych

Itt áll Lengyelország harmadik legnagyobb kastélya, a Ksiaz. Egy szikla tetejéről néz le a Pelcznica-folyóra, a körülötte lévő erdő természetvédelmi terület. 395 m-rel a tengerszint felett a Ksiazt gyakran nevezik Alsó-Szilézia gyöngyszemének is. A komplexum építése a 13. század végén kezdődött, majd egy évszázaddal később már királyi tulajdonba került. A kastély történetében a legnagyobb fejlesztés az 1900-as évek elején történt, kibővítették és tornyát megmagasították és kupolával fedték le, valamint a kastély körüli kertek is ekkor nyerték el mai formájukat. 1941-ben a német csapatok elkobozták, majd 1945-ben megkezdték hadiszállásként való átépítését. A kastély alatt vezető, 1 km hosszú alagutak is ekkor épültek. 1946-ban a Vörös Hadsereg csapatai foglalták el, ezt követően a kastély romlásnak indult. Felújítását 1974-ben kezdték, jelenleg művészeti galériák, éttermek és három szálloda működik a kastélyban.

Baranow Sandomierski

A Kis Wawelnek is nevezik a kastélyt, ami teljes mértékben megérdemli ezt a kitüntető becenevet. Ez Európa egyik legjobb állapotban megőrződött rezidenciája és Lengyelország egyik legszebb főúri kastélya. A 16. század második felében kezdődött az építése az olasz Santiago Gucci tervei alapján. Nagyjából 100 évvel később átépítették, ekkor elnyert arculatát láthatjuk ma is, a hengeres tornyokat, az ólomüveg ablakokat és a tökéletesen formázott, geometrikus kertet, benne szökőkutakkal. A kastélyban rendszeresen tartanak esti programokat, ahol régi lengyel ételeket lehet megkóstolni.

Krasiczyn

Krasiczyn

Ez a 16. századi gyöngyszem igazi reneszánsz műalkotás. Amikor az arisztokrata Krasiczki család felépítette, tipikus erőd jellege volt, négyszögletű alappal, sarkain egy-egy toronnyal, melyek külön neveket viseltek. Néhány évszázaddal később a kastélynak új tulajdonosa lett, a Sapieha család, akik festményekkel gazdagították az épületet, körülötte pedig pompás kertet alakíttattak ki. A kertben ma is az az ősfás látható, amit annak idején ültettek, ez Krasiczyn egyik legszebb része. Minden fát a család új tagjai számára ültettek születésük alkalmából, a leszármazottak nevei ma is láthatók itt. A kastélynak kísértete is van, Bielica, a fiatal lány, aki annak idején az óratoronyból ugrott ki. Szellemével állítólag az udvaron lehet találkozni.

Opinogóra

Aki a lengyel romantika korszakából szeretne ízelítőt kapni, nem hagyhatja ki ezt a kiskastélyt. A birtok tulajdonosa Zygmunt Krasinski, a lengyelek egyik legnagyobb költője volt. A látványos, neogótikus épület pont úgy néz ki, mint egy mesebeli kastély. 1828-1843. között építtette a költő apja, aki azt akarta, hogy fia térjen vissza Svájcból és nősüljön meg. Hogy ki tervezte magát az épületet és a körülötte lévő parkot, nem tudni. Feltehetően a költő édesanyjának ötlete volt, hogy az angol stílusú kertben egy gótikus épületet húzzanak fel. A költő és későbbi felesége viszonylag keveset tartózkodtak itt, idejük nagy részét Európa más országaiban töltötték. A I. világháború alatt az Opinogóra kastélyt lerombolták, rekonstrukciójára csak az 1950-es években került sor. Múzeumában ma a Krasinski család és a lengyel romantika történetét ismerhetik meg a látogatók.

Nedec

Dél-Lengyelországban, egy mészkő szikla tetején, 30 m-rel a Dunajec-folyó felett áll a kastély, melyről a helyiek sok legendát ismernek. Egyesek szerint titkos kincsek rejtekhelye, mások szerint szellemek lakhelye. Ez utóbbit olyannyira komolyan gondolják, hogy a kastélyhoz vezető út elején tábla figyelmezteti a gyanútlan látogatókat a kísértetekre. 1325-ben a Brezevichy család építtette, akikhez a legtöbb rejtélyes történet kapcsolódik. Az egyik tulajdonos perui útja során egy inka király lányát vette feleségül. A nő sok kincset hozott magával, mikor visszaköltöztek férjével a Nedec várba. Azt beszélik, egy tolvaj ölte meg a vár előtt, aki a kincseket akarta elrabolni. A nő szelleme azóta is visszajár és riogatja a látogatókat, hogy megvédje, ami az övé. A nő kísértetét “Fehér Hölgynek” nevezik. A kastélyban kialakított szállodába miatta csak a kötélidegzetűek foglalnak szobákat, illetve azok, akik nem hisznek a szellemekben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here