Olasz strandok - egy kis illemtan

A tengerpartok minden bizonnyal a kedvenc célpontjai azoknak, akik Olaszországot választják a nyaraláshoz. A partmenti kis települések és velük együtt a strandok már májustól szépen kezdenek megtelni, míg július-augusztusra a zsúfoltság eléri csúcspontját. Nincs miért csodálkozni, az olasz strandok változatosak – sziklás, kavicsos, homokos partszakaszokat is találunk -, többségük ingyenes, az időjárás kifogástalan, a legtöbb turista pedig örömmel tölti ilyen körülmények közt akár az egész napot is.

A fizetős és az ingyenes strandok között rengeteg különbség van a szolgáltatások színvonalától és számától kezdve a biztonságon át a tisztaságig és még sorolhatnánk, de vannak bizonyos szabályok, melyek egyformán vonatkoznak az összes strandra. Maguk az olaszok is betartják ezeket, turistaként ezért nekünk is kötelességünk tiszteletben tartani az előírásokat és természetesen a jól bevált társadalmi hagyományokat is.

Tengerparti bárban bikiniben?

Tengerparti bárban

Belépni egy parti büfébe anélkül, hogy magunkra kapnánk egy strandruhát vagy legalább egy pólót még akkor is óriási illetlenségnek számít, ha egyébként nincsenek erre vonatkozó írott szabályok. A tengerparti kávézók, éttermek és büfék nem szívbajosak, sokszor szóvá teszik, ha az asztalhoz ülő vendég alig valamit takaró bikiniben szeretné elfogyasztani az ebédjét. Az olaszok szerint ez nemcsak esztétikailag nem nyújt kellemes látványt, de higiéniai szempontból is kétségeket vet fel, ezért kifejezetten durvaságnak számít az ilyesfajta alulöltözöttség.

Szemét

Nemcsak a szabályok, de a józan ész és a jóérzés is azt diktálja, hogy a szemetet mindig gyűjtsük össze magunk után. A legtöbb strandon több szemetest is elhelyeztek, de ha egy eldugott kis öbölben fürdőzünk, ahol ilyet nem találunk, ez még nem ok arra, hogy az üres palackokat vagy zacskókat a parton hagyjuk. Hozzá kell tenni, hogy szinte minden olasz strandon fogunk találkozni szeméttel, de hivatalosan a szemetelést a törvény bünteti.

Kutyabarát strandok

Azoknak, akiknek van kutyájuk és szeretnék magukkal vinni őket a strandra is, Olaszország tökéletes hely. Ugyanakkor van néhány szabály, amihez ez esetben is igazodnunk kell. Az olaszoknál évről évre egyre több kutyabarát strandot alakítanak ki. A hotelekben általában nem szabad az állatokkal fürdőzni, de a szállodákra is jellemző, hogy mind több hoz létrei olyan elkülönített részt, ahol a kedvencek is hűsölhetnek a vízben.
Liguria több strandján is várják a négylábúakat, így Alassio, Sanremo, Ventimiglia, Impera, Ospedaletti, Pietra Ligure, Albissola Marina (Savona) strandján is. A genovai Vesima strand egy kifejezetten jól felszerelt kutyastranddal áll rendelkezésre, ahol az ebek még zuhanyzót is használhatnak, természetesen a gazdik segítségével. Az Olasz Riviérán összesen 20 kutyás strand van, de Toszkánában is lehetőségünk van magunkkal vinni kutyánkat a strandoláshoz, pl. Porto Azzurro vagy Livorno partjai mentén. Pugliaban Vieste és Bisceglie, Campania régióban Pozzallo és Marina di Camerota strandjain tölthetünk felejthetetlen órákat négylábú barátunk társaságában.

Nudizmus

A topless napozás hétköznapi dolognak számít

Olaszország erősen katolikus ország, mégsem nevezhető konzervatívnak. A nudizmust már rég elfogadta, az ország tengerpartjain megszámlálhatatlanul sok szakasz van kijelölve a meztelenül fürdőzők számára. A legfelkapottabb a Rómától délre, Ostia és Tor Vaianica közt fekvő Capocotta, a Lido de Venezia és a Corniglia melletti, eldugott Guvano strand. Míg a topless napozás manapság hétköznapi dolognak számít bármelyik strandon, addig teljesen megszabadulni ruháinktól csak az erre a célra fenntartott szakaszokon lehetséges. Ennek be nem tartását súlyos bírságokkal büntetik. A spiagge per nudisti, vagyis a nudista strandok nagyon népszerűek maguknak az olaszoknak a körében is. Egy felmérés szerint többségük úgy gondolja, a nudizmus a világ legtermészetesebb dolga, nem törődnek azzal, mennyire formás a fenekük, gondolkodás nélkül közszemlére teszik. Több mint 600.000 olasz vallja magát nudistának, a lakosság 70%-a úgy nyilatkozott, ha körülötte mindenki meztelen, ő maga is örömmel levetkőzik, mert a nudizmus kevésbé erotikus, mint amennyire természetes és szép látvány.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here