Teáskanna-sziget

Minden évben turisták milliói veszik az irányt Anglia felé, hogy lássák a középkori kastélyokat, a világhírű parkokat és műemlékeket, azokat a helyszíneket, ahol egykor a történelem fontos eseményei zajlottak. Kissé letérve ezekről a jól bejáratott túraútvonalakról színesebbé teheti az angliai utazást, ha látókörünket kiszélesítve néhány egészen furcsa nevezetességet is felkeresünk. Talán nem a leghíresebbek és nem a leglátogatottabbak, de Anglia különc és sokszor bizarr múzeumai biztosan az utazás legérdekesebb momentumaiként élnek majd bennünk.

Teáskanna-sziget – Maidstone, Kent

A Teapot Island Múzeum kétszeres világrekordernek mondhatja magát a leggazdagabb teáskanna gyűjtemények között. A múzeum alapítója Sue Blazye, aki személyes és családi gyűjteményét kibővítve 1983 óta már több mint 6700 teáskannát szerzett be a világ minden pontjáról. Az épületben az 1950-es években még kávézó volt, ma már színültig telt a legkülönbözőbb méretű, formájú és értékű teáskannákkal. A kiállított darabok értéke meghaladja a 120 ezer fontot, a látogatók pedig olyan egyedi darabokat is fellelhetnek a gyűjteményben, mint a Diana-hercegnő képmásával díszített teáskannát vagy a Star Wars sorozat darabjait. A látogatók a saját maguk által kért díszítéssel megfestett kannákat vihetik haza a múzeumból szuvenírként.

Kutya nyakörv Múzeum – Leeds-i kastély

Kutya nyakörv Múzeum

Bár a négylábúakat nem engedik be, a kutyabarátok számára sok érdekességet tartogat az elmúlt öt évszázadból származó kutya nyakörvek gyűjteménye. A múzeum alapítója, Gertrude Hunt, a középkort kutató férje emlékére hozta létre a több mint 100 darabos gyűjteményt és a hozzá kapcsolódó kiállítást 1979-ben, benne a középkori vadászkutyák nyakörvétől kezdve a viktoriánus korszakon át a legújabb trendeknek megfelelő darabokig. A legérdekesebbek azok a félelmetes tüskékkel ellátott nyakörvek, melyeket az erdőket járó kutyák védelmére használtak a vaddisznó és medve támadásokkal szemben. A praktikumon túl azonban az esztétikum egyre nagyobb szerepet játszott a nyakörvek készítésénél is, ezt bizonyítják a 17-18. századi, gazdag barokk berakással ellátott bőr és bársony nyakörvek, valamint az ezüstből készült, gravírozott darabok, melyek osztrák és német hercegek kutyáinak nyakát díszítették.

Mentális Egészség Múzeuma – Fieldhead, Wakefield

Ebben a múzeumban azokat a tárgyakat és eszközöket gyűjtötték össze, melyekkel az elmúlt évszázadokban a mentális betegségben szenvedőket kezelték. A múzeum az 1818-ban épült elmegyógyintézetben kapott helyet, ahol elsősorban a nincstelen pszichiátriai betegeket látták el. A látogatók megnézhetik a gumiszobát, láthatnak kényszerzubbonyokat, a betegek elkábításához használt kloroformos palackokat és fotókat a múltból. A múzeumban megismerhetjük a kórház történetét is, ami botrányoktól sem volt mentes. Számos esetben tapasztaltak visszaélést a betegek felé, beleértve a láncokkal való lekötözést és az ételmérgezések sorát is.

Angol Fűnyíró Múzeum – Southport, Merseyside

A többszörösen díjnyertes múzeumban több mint 200 felújított fűnyírót nézhetnek meg a látogatók. Az alapító fűnyírók iránti rajongása elsőre talán különös hóbortnak tűnhet, de közismert, hogy az angolok számára a tökéletesre nyírt gyep már-már státuszszimbólumnak számít, ezért a múzeum tulajdonképpen tisztelgés a világhírű angol kertkultúra előtt. A gyűjtemény több évszázad fűnyíróit vonultatja fel, köztük azt az 1830-as modellt, melynek feltalálóját annak idején őrültnek nézték, ezért kénytelen volt éjjel tesztelni az emberek által akkor még nagyon is furcsának vélt szerkezetet. A kiállítás egyik legérdekesebb része a híres emberek fűnyíróit bemutató tárlat, ahol helyet kapott Károly herceg és Diana hercegnő, valamint a Queen gitárosának, Brian May-nek a fűnyírója is. Az 1799-ből származó szabadalmak és tervrajzok, az Edward-korabeli modellek mellett a múzeumban megtalálható a leggyorsabb és a legdrágább típus, valamint a legelső elektromos és a legelső robot fűnyíró is.

Boszorkányság Múzeuma – Boscastle, Cornwall

Boszorkányság Múzeuma

Cornwall egyik legnépszerűbb múzeuma, melyet 50 évvel ezelőtt nyitottak meg, nem éppen zökkenőmentesen. Az első tulajdonosa, Cecil Williamson, amikor egy korábbi helyszínen létrehozta a múzeumot, a megnyitás után több halálos fenyegetést is kapott, kertjében halott macskákat lógattak fel a fákra és az épületet rendszeresen megdobálták. A tulajdonos ezek után költöztette el gyűjteményét a ma látható helyszínre, a csendes Boscastle kisváros kikötőjébe. Ma ez a világ legnagyobb, boszorkányságnak szentelt múzeuma, mely lélegzetelállító gyűjteményt tár a látogatók elé az okkult tudományokról, régi boszorkány ábrázolásokból, a mágiához használt eszközökből, gyógynövényekből és gyógyfőzetekből. A múzeumban külön részt szenteltek a boszorkányüldözések korának, a boszorkányoknak és varázslóknak mondott emberek módszeres kínzásának és meggyilkolásának. A gyűjtemény alapítója gyermekkorától kezdve megszállottan foglalkozott a boszorkánysággal és amatőr szinten gyakorolta is azt. A múzeumban kiállított darabokat történészek, egyiptológusok és más szakértők segítségével gyűjtötte össze. A pogány Anglia és a varázslatok világába kalauzol a Boszorkányság Múzeuma, ami nemcsak érdekes, de egyben elgondolkodtató is.

Legyező Múzeum – London

Több mint 4000 darabbal ez a világ legnagyobb legyezőgyűjteménye. A 11. századtól kezdve napjainkig mutatja be a legyezőket, a hangsúlyt pedig a történelmi darabokra helyezi. Megismerkedhetünk a legyezők történetével és különböző funkciókkal is, hiszen az évszázadok során nemcsak a meleg ellen, de divatos kiegészítőként, státuszszimbólumként is használták őket. A múzeumot 1991-ben nyitották meg egy 1791-ben épült házban, ami tökéletesen kiegészíti a tárlat történelmi hangulatát. A múzeum valamennyi legyezője sosem látható egyszerre, az állagmegóvás miatt évente háromszor cserélik a gyűjteményeket. A díjnyertes múzeum legértékesebb elemei a Paul Gauguin által festett, 19. századi legyező és a XIV. Lajos király egyik fia számára készített, 17. századból származó darab.

Ceruza Múzeum – Keswick, Cumbria

A fából készült kis íróeszköz egész történelmét és készítésének módját is megismerhetik a múzeum látogatói. A gyűjteményben helyet kapott számos világrekorder ceruza, így a valaha gyártott leghosszabb, 7,91 m-es és 446 kg-os ceruza és a világ legnagyobb színesceruza gyűjteménye is. Keswickben az első ceruzakészítő üzem 1832-ben nyílt meg és 1950-ig működött. A város történetéhez tehát szorosan kapcsolódó múzeumot 1981-ben hozták létre, látogatottsága pedig egyre nő, évente átlagosan 80 ezren keresik fel. I. Erzsébet uralkodásának idejétől kezdve mutatják be, hogy milyen eszközökkel és technológiákkal készültek a ceruzák, láthatók a gondosan restaurált, több száz éves gépek is. A múzeum egyik legérdekesebb és egyben legújabb része a II. világháborúban használt ceruzákat mutatja be, melyeket akkoriban Keswickben gyártottak, különlegességük pedig az volt, hogy térképet és iratokat lehetett bennük elrejteni.

Csatlakozz a csoportunkhoz!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here