A Kolpa-folyó és vidéke113 km hosszan kanyarog Szlovénia területén, 2010-ben Európa kiemelt úticéljai közé választották, nyaranta nem ritkán 30 fokos hőmérsékletével az egyik legnépszerűbb fürdőhelye az országnak. Ez a Kolpa-folyó, melyet Szlovénia legszebbjének tartanak, nemcsak maga a zöldes-kékes árnyalatokban ragyogó vize, de vidéke is varázslatos. Összefonódó zúgók, patakok, mellékfolyók teszik változatossá, körülötte a Kolpa-szurdok, zöld dombok és Szlovénia legjobb bortermő vidékei fekszenek.

A Kolpa-folyó partmenti régiói sokkal több látogatót vonzanak, mint maga a folyó. Ez Szlovénia egyik legfrekventáltabb turisztikai területe, mivel egyszerre kínál festői tájakat és a szabadban való kikapcsolódási lehetőségek széles skáláját. A Kolpa-menti területek nagy része védettség alatt áll, gazdag kulturális és gasztronómiai öröksége, a vendégszerető helybeliek pedig még tovább növelik vonzerejét. A Kolpa-folyó partjai nemcsak a különleges karsztképződmények és növényfajok otthona, de még napjainkban is szabadon élnek itt olyan ritka állatok, mint a farkas, a medve vagy hiúz.

RaftingAki ide tervezi az utazást, biztosan nem fogja megbánni. Lehet itt mindent, ami a vízzel kapcsolatos, úszni, kajakozni, csónakázni, raftingolni, a folyóparti ösvényeken gyalog vagy kerékpárral kirándulni vagy egyszerűen csak nagy sétákat tenni a tiszta levegőn. A vízben mintegy 30 halfajta él – közülük 9 veszélyeztetett -, az erdők több mint 100 madárfajtól hangosak. Nekivághatunk a vidék felfedezésének egyedül, de talán jobban járunk, ha szervezett túrán veszünk részt. Az idegenvezető a táj legszebb pontjain kalauzol végig minket és a barangolást érdekes történetekkel, a természeti értékekről szóló előadásokkal fűszerezi.

A Kolpa-folyó egyik különlegessége egyedülálló földrajzi helyzete. Szlovénia legdélebbi folyója mentén olyan autentikus világ alakult ki az évezredek során, ami nyomot hagyott minden itt élő etnikai csoport kultúráján és szokásain, ez pedig mind a mai napig érezteti hatását. A történelem, a kultúra és a természeti értékek hihetetlen gazdagsága itt fantasztikus módon koncentrálódik, összefonódik egy olyan egyveleggé, ami azonnal megérinti a turistákat. A táj önmagában is rendkívüli értéket képvisel, de a Kolpa-folyó felfedezése csak akkor lehet igazán teljes, ha kitekintést teszünk a közeli városokba és falvakba is, ahol az emberek életét a hagyományok még mindig erősen meghatározzák.

A raftingolás a Kolpa-folyón valószínűleg az egyik legjobb módja annak, hogy Szlovéniában egy igazán felejthetetlen napot töltsünk el. Meglehet, hogy akik az óriási zuhatagokat és a gyors sodrást keresik, inkább odébb állnak, de azok, akik a lassúbb tempóval is megelégszenek és nem bánják, ha útközben több megálló is akad, ahol úszni lehet vagy közelebbről megnézni a természeti látnivalókat, kétségkívül nem fognak panaszkodni. A folyó felső szakasza kevésbé kanyargós és a víz is hűvösebb itt, mint az alsóbb részeken, ahol hőmérséklete gyakran a 30 fokot is meghaladja. A vadvízi evezés a Kolpa-folyón nem az őrületes adrenalin bombát, hanem a kellemes kikapcsolódást jelenti – ezt ne felejtsük el.

A Kolpa Regionális Park legszebb részein halad keresztül a Vár-ösvény. Ezen a védett területen a látogatók számos természeti csodával találják szemben magukat. A túraútvonal Zuniciből indul és Dragoseig fut, végigjárni nem okoz problémát a kevésbé edzetteknek sem, nyaranta pedig kifejezetten árnyékos az útvonal. Az esős évszakokban, amikor a víz szintje megemelkedik, az út egyes szakaszai gyakran járhatatlanná válnak. Az ösvény sok kis faluhoz is elvisz, a teljes utat végigjárni nagyjából 4-5 órába telik. Ha kerékpárral indulunk útnak, akár a folyó hosszabb szakaszait is meghódíthatjuk, mivel a Kolpa mentén éjszakai szállást adó fogadók, vendégházak és kempingek is szép számmal találhatók.

1998-ban Crnomelj központtal hozták létre a Kolpa Krajinski Parkot, mely 2006 óta élvezi a szlovén állam támogatását. A terület több mint 4300 hektárt foglal magába, ide tartoznak a folyó partjának legváltozatosabb vidékei. Túl azon, hogy védettséget biztosít a természeti örökségnek, a park létrehozásának egyik fő célja az volt, hogy segítse a kultúra, a hagyományos életmód megőrzését és környezetbarát szemléletre, hosszútávú fenntarthatóságra tanítsa a helyi embereket. A természeti látnivalók között kerékpáros és gyalogtúra útvonalak vezetnek, a régióban tradicionálisnak számító méhészetnek is szenteltek egy tanösvényt, Sokcev Dvorban néprajzi múzeumot hoztak létre, kalandtúrákat szerveznek és természetesen számos lehetőség kínálkozik, hogy élvezzük a Kolpa-folyó kellemesen meleg vizét.

A folyó menti városok között az egyik legjelentősebb Metlika. A 3500 fős kisváros folyóparton álló kastélya az egyik legszebb látnivaló, benne regionális múzeum működik. Metlika 15. században nyert városi jogokat, egy évszázaddal azután, hogy a Kolpa-folyó és annak vidéke horvát határként nagyobb jelentőségre tett szert. A város a 15-16. században sokat szenvedett az ellenséges támadásoktól, 1705-ben pedig szinte porig égett. A 19-20. század fordulóján Metlika kézművessége és élénk kereskedelme folytán szerzett hírnevet magának. Kultúrája érdekes keveréke a hagyományoknak, a kézművességnek és a mezőgazdaságnak.

Semic

Semic az egyetlen olyan település a Kolpa mentén, melyen a folyó nem fut keresztül. A hozzá legközelebbi partszakasz 2 km-re található. A települést egyik oldalon termőföldek, másik oldalon a Kocevje Rog-hegy sűrű erdői veszik körbe. Semic látképét a 12. századi Szent István templom uralja, mely egy kis téren áll. A városon kívül a legfőbb látnivaló a karsztforrás, melyből a Krupa-folyó ered, a Smuk vár romjai és természetesen a szőlőültetvények, melyek minden irányba szerteágaznak.

Kostel Szlovénia egyik legkisebb települése, kevesebb, mint 700 lakója van. Kastélya, mintha csak egy festményről elevenedett volna meg, a Kolpa-folyó völgyének legszebb szakaszára néz le egy magas szikláról. Ez a városka legfontosabb történelmi látnivalója, melyet országszerte jól ismernek. A hihetetlenül izgalmas karsztos táj tökéletes a nehezebb terepeket kedvelő túrázóknak és kerékpárosoknak. Kostel környékén vízeséseket és barlangokat láthatunk. A hűvös éjszakákon a kosteli rakija legjobb társunk lesz, belülről pillanatok alatt felmelegít. A város életében az egyik legfontosabb esemény a hagyományosan augusztus 15-én megrendezésre kerülő Tamburanje va Kostele folklór fesztivál.

Osilnica 332 lakójával hivatalosan is az ország legkisebb települése. Méretei ellenére két okból is híres: Osilnica Peter Klepec, a szlovének egyik kedvenc népi hősének szülőföldje és ez az a pont, ahol a Cabranka- és a horvát Kupa-folyó egyesülésével létrejön a Kolpa-folyó. A településnek elsősorban érintetlen környezetét érdemes felfedezni. A sziklás Borovska Gora-hegy és a Kolpa-folyó közé, 36 km2-es területre beékelődött Osilnica mellett számos kisebb falut, tanyát, gazdaságot érdemes meglátogatni, annál is inkább, mivel Szlovénia egyik leginkább elszigetelt szegletében járunk.

Kocevje és környéke Európa legjobban megőrzött részei közé tartozik, területének 90%-át érintetlen erdőségek borítják. A vidéket nem nehéz felfedezni, hiszen számtalan jól kitáblázott ösvény szeli át a tájat, melyeknek gyalog és kerékpárral is neki lehet vágni. Karsztbarlangok, tanösvények, kilátók teszik izgalmassá a kirándulást ebben a tiszta környezetben, ahol még barnamedvével is összefuthatunk. Kocevje 17 ezres városa kulturális és gazdasági központ szerepét tölti be a régióban. Fő utcáját régi villák szegélyezik, a városban minden adott a kellemes időtöltéshez, több kitűnő étterem és egy kaszinó is várja a látogatókat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here