A Balti-tenger partjánLengyelország partjait 788 km hosszan mossa a Balti-tenger. Eltekintve a szokásos homokos strandoktól és a látványos szikláktól, ez a tengerpart történelmi városokat, bájos halászfalvakat is tartogat, melyek mindegyike kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy egy pár napra kiszakadjunk a megszokott életritmusból. Az ország turisztikai mennyországa a Balti-tenger partja már a 19. század óta, adottságait a Földközi-tenger országai is megirigyelhetik.

Aranyhomokos strandjait fenyőerdők szegélyezik, beljebb felkapott üdülőhelyek szolgáltatások és szálláslehetőségek széles skálájával kínálják magukat a turistáknak. Ezek a települések nem pusztán nyaralóhelyek, hanem kikötővárosok és sok esetben kulturális központok is, Gdansk esetében pedig Lengyelország egyik legfontosabb településéről beszélhetünk. A nyári hónapokban több fesztivált, komolyzenei koncerteket, opera előadásokat tartanak, a szabadban kikapcsolódni pedig a túra- és kerékpáros útvonalak adnak lehetőséget.

Gdansk

A lengyel tengerpartok fővárosa Gdansk, melynek lakossága megközelíti a félmilliót. A régióban minden szempontból központi szerepet tölt be ez az ezeréves város, ahol nemzetközi repülőtér és két komp terminál is van. Történelme során olvasztótégelye volt különböző nemzeteknek és kultúráknak, ez pedig szép nyomot hagyott a városon. A galériákban és múzeumokban ennek a sokszínűségnek az emlékeit lehet megnézni, de Gdansk büszke lehet építészeti örökségére is. Tengeri kikötőjének mindig is sokat köszönhetett és mindennapjaiban ma is fontos szerepet tölt be. Idegenforgalmának jelentős részét adja turizmus, partjai mentén számtalan homokos strand sorakozik. Közülük a legismertebb a Brzezno, ahol májustól szeptemberig éjjel-nappal van tenni- és látnivaló.

Szczecin

Szczecin

Bár sokszor tévesen azt gondolják, szoros értelemben véve Szczecin nem a Balti-tenger partján található. A várostól 60 km-t kell autózni, hogy elérjük a tengert, ugyanakkor a Szczecin neve mára egybefonódott a tengerparti nyaralással, hiszen a turisták számára kihagyhatatlan látnivaló a partok közelében. Több mint 1000 évre visszanyúló, viharos történelmével és 420 ezres lakosságával Szczecin Nyugat-Pomeránia fővárosa. Az Odra-folyó partján kiépült település forgalmas kikötő, fontos közlekedési csomópont, ugyanakkor idegenforgalma is jelentős. A városon halad át a 7 km hosszú Vörös-út, ami elvisz Szczecin legfontosabb látnivalóihoz. Középkori erődjének egyetlen megmaradt részlete ma a Szűz Tornyába beépítve látható. A pomerániai herceg által épített vár a kultúra fellegvára volt, nemcsak a városon, de az egész régión belül. Miután a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, átépítették, ma a kultúrát és a művészeteket népszerűsíti. Az 1187-ben alapított Szent Jakab katedrális szintén a háború áldozatául esett, felújítását csak az 1970-es években kezdték meg, a munkálatok azóta is tartanak.

Krynica Morska

Hamisítatlan üdülőhely, Lengyelország legkisebb városa, ahol alig több mint 1000 ember él. Minden évben több ezer turista szállja meg az apró települést, hogy élvezze a napsütést, a homokos partokat. Ha a külföldiek nyaraláshoz keresnek maguknak úti célt, egyértelműen Krynica Morska számukra a legjobb választás. A Visztula-földnyelven található, tőle északra az Északi-tenger, délre a Visztula-öböl terül el. A Visztula-földnyelv egy erdős, zöld terület, partjainál homokdűnékkel és csillogó, kék vízzel. A tengerparti látkép elsősorban a természet szerelmeseit ragadja magával. A turisták a sekély víz és a friss, tengeri levegő miatt jönnek ide pihenni, de egyre többen vannak azok, akiket a gyógyulás lehetősége hívogat ide. Krynica Morska ugyanis ásványi anyagokban gazdag vízzel rendelkezik, amit hivatalosan is gyógyhatásúnak ismertek el.

Sopot

A Balti-tenger gyöngyszemének is nevezik a Lengyelország keleti partjainál fekvő várost. A Gdanski-öbölben található Sopot legfőbb vonzerejét a meleg tengervíz és a pezsgő éjszakai élet adják, de a város ismert számtalan sport- és kulturális eseményéről is. A Balti-tenger partjának legexkluzívabb üdülőhelye, ahol a világhírű sztárok sem ritka vendégek. Sopot legnagyobb nevezetessége a fából készült, 1928-ban épített móló, ami 511 m-es hosszúságával a leghosszabb Európában. Innen indulnak a hajók, melyek körbe visznek az öbölben és érintik a szomszédos városokat is. A mólóról a város felé indulva lehet végigsétálni Lengyelország leghíresebb fő utcáján, a Monte Cassino Hősei utcán, melynél a nyári hónapokban nehéz zsúfoltabb helyet találni. Az egész utca tele van kávézókkal, éttermekkel, pubokkal és üzletekkel, melyek egyetlen célt szolgálnak, hogy boldoggá tegyék a turistákat.

Gdynia

Gdynia

Nehéz elhinni, hogy a ma kikötőként, üdülőhelyként és üzleti központként is fontos szerepet betöltő Gdynia a század elején még egy apró falu volt. Ez az egyik legfiatalabb lengyel város, melyet 1926-ban alapítottak. Építészetében az 1920-1930-as évek stílusa a meghatározó, ennél régebbi épületek szinte nem is állnak a városban. Két hajó múzeuma és az Oceanográfiai Múzeuma révén a turisták mélyebben is megismerhetik a vidék tengerhez fűződő kapcsolatát. Gdyniaban nagyon sok a szórakozási lehetőség, pezsgő az éjszakai élet. Tengerparti sétányai, hosszú, homokos strandjai és bevásárlóközpontjai miatt Lengyelország egyik legkedveltebb nyaralóhelye.

Puck

A 11 ezer lakosú település már a 7. századtól kezdve kikötőként működik. Egész évben álmos kisváros, kivéve a nyarat, amikor turisták tömegei jönnek, hogy a festői tengerparti környezetben élvezzék a napsütést. Az aktív és passzív kikapcsolódáshoz is ideális hely, különösen azok számára, akik kedvelik a vízisportokat, de jónéhány kerékpáros és gyalogos túraútvonal is fut Puck környékén. A városban több történelmi épület áll, mint a 13. századi, gótikus Szent Péter és Szent Pál templom, az 1720-as években épült barokk kórház, az 1865-ös neogótikus Városháza és a 14. század vár maradványai.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here