RaftingA vadvízi evezésnek, mint a közlekedés egyik módjának, nagy hagyománya van Horvátországban, hiszen a helybeliek a kezdetektől rá voltak kényszerülve arra, hogy a veszélyesebb vizeket is használják. Extrém sportként azonban a gyökerei csak a nyolcvanas évekig nyúlnak vissza. Ekkor kezdték felfedezni a horvát folyóknak a korábban csak a halászok, és a kajakosok által ismert szépségét a modern kor kalandorai, a vadvízi evezősök.

A Cetina-folyó és az azt övező kanyon felejthetetlen élményt nyújt és kétséget sem hagy afelől, hogy egész Horvátországban Omis a legideálisabb hely a raftingoláshoz, bár inkább a rutinos öreg rókáknak ajánlott, mintsem a raftingolással még csak most ismerkedőknek.
A Cetina-folyót sűrű partmenti növényzet és magas sziklafalak jellemzik. Vize kristálytiszta ugyan, de vízesésekkel tarkított, ezek a tényezők pedig még veszélyesebbé teszik az evezést.

A folyón végigevezni 10 km-es távot és nagyjából 3-4 órás túrát jelent. Akiben van elég bátorság – és persze tapasztalat -, fokozhatja az élményt, ha Zadvarjeből indul, mert a meredek sziklafalak és a keskeny kanyon még nagyobb kihívást és több izgalmat kínál.

Omis egy felkapott üdülőhely, tengerpartja, utcácskái nyaranta zsúfolásig megtelnek turistákkal. A raftinggal nemcsak Omis egy új oldalával ismerkedhetünk meg, de rácsodálkozhatunk mindarra a természeti szépségre, amit a tengeren kívül a hegyek és a Cetina-folyó adhat az aktív pihenésre szavazóknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here