NürnbergNürnberg közel 500000 lakosával Bajorország második legnépesebb városa. A Pegnitz-folyó partján, Közép-Frankföldön elterülő város gazdasági és kulturális szempontból is jelentős. Először 1050-ben említették a nevét, a 13. században pedig II. Frigyes német-római császár szabad birodalmi városnak tulajdonította. Nürnberg hamar az Olaszország-Észak-európai útvonal két legnagyobb kereskedelmi központjának egyikévé vált. A 15-16. század nagy kulturális virágzást hozott, és a német reneszánsz központjává tette a várost.

Számos nagy név született itt, a legnagyobb közülük a kiváló festő, Albrecht Dürer volt. Kiemelkedő művészei mellett azonban nagy történelemmel is rendelkezik. Nürnbergben adták ki a német Aranybullát, itt tartották az új császár első birodalmi gyűlését, a koronázási jelvényeket is a város gondjaira bízták. A harmincéves háború hadszínteréül szolgált, majd a békevacsorára is itt került sor. A 19. században elvesztette szabad birodalmi városi jogait, és a bajor kormány alá került.
A nemzetszocializmus idején a náci propaganda választotta helyszínéül, ennek következtében a 2. világháború alatt jelentős károkat szenvedett, melyeket a háború után igyekeztek helyrehozni. Nürnberg nagy történelmének köszönhetően számos múzeummal, kulturális és gazdasági jelentősége által sok templommal, kastéllyal és más építészeti remekművel nyűgözi le az idelátogatókat.

Reichsparteitagsgelände (Birodalmi Pártnapok Területe)

Reichsparteitagsgelände (Birodalmi Pártnapok Területe)

1933 és 1936 között építette a Nemzetiszocialista Párt arra a célra, hogy a Birodalmi Párnapokat itt tarthassa meg minden évben. A hely kiváló lehetőséget nyújtott a pártnak, hogy megmutassa hatalmát és befolyása alá vonjon új embertömegeket, mindezt hetekig tartó látványos műsorok, beszédek, parádék, népi fesztiválok, sportesemények megrendezésének keretében. A terület három legfontosabb eleme a Kongresszusi Központ (Kongresshalle), a Zeppelin Tribün és a Große Straße. A Kongresszusi Központ a legnagyobb építészeti elem, ami fennmaradt a náci időszakból. 50000 embernek adott helyet, és bár nem lett befejezve, a belső részek bizonyos részei ma is ugyanolyan jó állapotban lelhetőek fel, mint elkészítésük időpontjában. A belsejében található a Dokumentációs Központ (Dokumentationszentrum), ezt érdemes legelőször meglátogatni, mert itt remekül lehet tájékozódni a területen elhelyezkedő összes épületről, illetve az egész párt működéséről. Óriási mennyiségű fényképet, videót és hangfelvételt őriznek benne. A Große Straße 2 km hosszú, 60000 gránitlappal van kirakva, és bár a katonai díszszemlék számára lett építve, nem volt alkalmuk használni, mert csak 1939-re lett kész. Ma egy része parkolásra van fenntartva. A Zeppelin Tribün a Zeppelin-mező északi szélén foglal helyet, a náci szimbólumokat azonban az amerikai csapatok a háború után lebombázták.

Hauptmarkt (Főtér)

A tér, ahol Nürnberg szíve dobog. Színes piaci standok, zöldségek, virágok, helyi specialitások várják a turistákat szinte minden nap. Ezen a helyen tartják a karácsonyi adventi vásárt is, melynek alkalmából piros-fehérbe öltözik a tér, éjszaka pedig égősorok ezrei világítják ki. Megnyitóját a vásárral szemben elhelyezkedő Frauenkirche erkélyéről tartják.

Frauenkirche (Miasszonyunk temploma)

Frauenkirche

Nürnberg főterének legnagyobb látványossága a Frauenkirche. A templom elkészítésével IV. Károly Peter Parlert bízta meg, helyszínül pedig annak a zsinagógának a helyét választotta, melyet 1349-ben pogrom keretében rombolt le. A Frauenkirche az első gótikus stílusban épített templom Frankföldön. Itt keresztelték meg a trónörököst, IV. Károly rövidéletű fiát. A Frauenkirche egyik figyelemreméltó látványossága a Männleinlaufen, egy mechanikus óra, mely az 1356-os Aranybulláról emlékszik meg. Minden nap, pontosan délben kinyílik a kapu órája, és azt a jelenetet tárja elénk, ahogy az uralkodót megválasztó hét személy meghajol IV. Károly előtt.

Kaiserburg

Kaiserburg

Nürnberg újabb nevezetessége a Kaiserburg Kastély, melynek két pontjából, a Freiung szentélyből és a Sinwellturm toronyból lélegzetállító látvány tárul a turisták szemei elé. A Kaiserburg Múzeum, mely a kastély szerkezetéről és történelmi jelentőségéről nyújt nekünk információkat, a vár belsejében található. A főépületben megtekinthetőek az uralkodói lakosztályok, melyben 16. és 17. századi festmények, bútorok vannak elhelyezve, továbbá egy kettős kápolna díszíti az épületet, és a Sinwellturm torony is innen nyílik. A várat homokkőből építették, földalatti pincével, melyben sört tároltak. A várhoz tartozó régi istálló ma ifjúsági szállóként funkcionál.

Albrecht Dürer háza

Albrecht Dürer háza

Albrecht Dürer a német reneszánsz egyik legismertebb alakja, művei világszerte megtalálhatóak a kiállításokon, életét és munkásságát azonban nürnbergi otthonában, egy tető alá összegyűjtve ismerhetjük meg a legjobban. A házban, melyben 1509-től élt, kiemelkedő munkáinak másolatait tekinthetjük meg. A vetítőszobában egyedülálló elbeszéléssel mutatják be a festő munkásságát. A látogatás a ház mind a négy emeletére kiterjed, az idegenvezető pedig egy fejhallgatón keresztül maga a ház asszonya, Agnes Dürer.

Schöner Brunnen (Szép kút)

Schöner Brunnen

Heinrich Beheim 1385-1396 között készítette. A 19 méter magas kőpiramis egy nyolcszögletű medencében áll, a teteje felé három szakaszban szűkül össze, ezzel egy gótikus templom tornyára emlékeztetve. A 40 kőfigura négy sorban van elhelyezve a Német-Római Birodalom világszemléletére reflektálva. Medencéjét reneszánsz rács veszi körül, rajta a híres aranygyűrű található, amelyet ha háromszor megforgatunk, teljesül a kívánságunk.

Állatkert

Állatkert

Ugyan az állatkert nem tartozik a tipikus turista útvonalak állomásai közé, Nürnbergben már csak azért is érdemes belátogatni, mert 2011 óta delfináriumot is működtetnek, és nagyszerű műsorokkal várják az érdeklődőket. Az állatkert aquaparkjában további olyan állatokat nézhetünk meg testközelből, melyekre Magyarországon nincs lehetőség. A családi programok mellett romantikus vacsorára is van lehetőség a Blue Salonban, ahol a vízi világ élőlényeit üvegfal választja el az étteremtől, így falatozás közben lehetőségünk van szembe kerülni akár egy rozmárral is.

Játékmúzeum

Játékmúzeum

Nürnberg a játékok városa. A városban a középkor óta gyártanak játékokat, kezdetben csak kézzel készítetteket. A világ nem mindig olyan játékokkal szórakoztatta a gyerekeket, mint amilyenekkel manapság. Az egyszerű fajátékok és babák azonban lehetséges, hogy nagyobb örömet szereztek a remek képzelőerővel rendelkező gyerekek számára, mint a mostani csörgő-zörgő, színes, műanyag játékok. A kiállításon a játékok evolúcióját ismerhetjük meg. Az épület szintjei tematikusan korlátozódnak bizonyos játékfélékre. A földszinten fajátékokat, az első emeleten babákat, babaházakat és egyéb a témához illő kellékeket láthatunk. A második szint az ónból készült játékok színtere, autókkal, vonatokkal, gőzgépekkel találkozhatunk. A legfelső szinten helyezték el a modernebb játékokat, mint például a Legot, Playmobilt vagy éppen a Barbie-t. A gyerekek szórakozására a múzeum területén játszóházat is kialakítottak, ahol mindenki találhat számára kedves játékszert.

Germán Nemzeti Múzeum

Germán Nemzeti Múzeum

A múzeum 1,2 millió kiállított darabjával a német művészet és kultúra legnagyobb gyűjteménye. Pergamenre írt történelmi dokumentumok, 17000 pecsét, építészeti kollekció, lenyűgöző mennyiségű antik játék és babaház található az épületben, 300000 nyomtatvány, rajz, festmény, amelyek a legnagyobb iskolákat, történeti hangszereket ábrázolják.

Városfal

Városfal

Nürnberg azért is különleges, mert a várost körbevevő, 14-15. században épített, majd a 16.-17. században megerősített fal legtöbb része fennmaradt. Sok kaput és tornyot őriz, melyek közül több látogatható is. A legjobb része a város nyugati részén terül el a Spittlertor és a Maxtor között, a legszebb kilátás pedig a Fürther Torból nyílik.

Közlekedési Múzeum

Közlekedési Múzeum

A múzeumban Németország vasúti kiállítása látható. A rengeteg makett és változatos interaktív bemutatók mellett azért is érdemes ide ellátogatni, mert Európa egyik legrégebbi múzeumaként van számon tartva. Királyi vonatok, hibátlanul felújított gőz,- és dízelmozdonyok, továbbá a legeslegelső német vonat egy működő mása is várja az érdeklődőket.

Szent Lőrincz Templom

Szent Lőrincz Templom

A Lorenzer Platz-on látható az ikertornyos, 14. századi gótikus templom, ami a város legnagyobb temploma. Legszebb elemei közé tartozik a nyugati kapualj felett található nagy rózsaablak, melynek átmérője 9 méter. Belül számos olyan művészeti remekmű látható, mint Veit Stoss Annunciation-je, a 15. századi imaház vagy a Krell-oltáron lévő legkorábbi városábrázolás.

Szent Sebald Templom

Szent Sebald Templom

A protestáns templomot 1225-73 között építették, melynek legfontosabb eleme a káprázatos keleti szentély, benne az Adam Krafft készítette Schreyer-Landauer, illetve a Peter Vischer és fiai által megdolgozott Szent Sebald sírral. A templom tartozéka egy 6000 csővel rendelkező orgona is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here