Loch NessAz Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a skót felvidéken található Inverness városa és a szomszédságában lévő Loch Ness.
Akár egy hosszabb nyaralásra, akárcsak egy néhány napos, rövid kirándulásra érkezünk Invernessbe, garantáltan élvezni fogjuk Skócia egyik leggyönyörűbb részét és betekintést nyerhetünk egy kicsit a hely történelmébe, valamint gazdag kultúrájába.

Loch Ness világszerte a legendás loch ness-i szörnyről, Nessie-ről ismert, de ezen kívül a lenyűgöző környezet és a történelme miatt is sok turista választja úti célként.
Inverness tökéletes hely akár egy autós kiránduláshoz, akár egy gyalogos túrához, esténként pedig a színház, mozi vagy éjszakai bárok várják a szórakozni vágyókat. Itt tényleg mindenki talál magának valamit, amit garantáltan élvezni fog. A történelem imádóinak jó hír, hogy a város telis-tele van történelmi gyöngyszemekkel, mint a Cullodenn csatatér, az Urquhart vára vagy a Kaledon-csatorna. Számtalan ingyenesen látogatható hely is van, melyeket abszolút megéri felfedezni, ilyenek a különböző őskori helyek, a vízesések és a természetvédelmi területek.

A skót felvidék azoknak a körében igazán népszerű, akik keresik az izgalmakat, adrenalin függők, valamint természetimádók.
A víz szerelmesei egy pihentető napot tölthetnek el miközben lazacra, pisztrángra vagy épp csukára horgásznak, de a vitorlázást vagy kenuzást is kipróbálhatják.
Rengeteg sétaút van Loch Ness és Inverness körül, a kihívást jelentő, emelkedős sétáktól egészen a hosszú túrákig a Great Glen Way mentén, de akár egy folyó menti sétát is betervezhetünk. Nagyszerű módja ez, hogy felfedezzük a környező falvakat, erdőket és a Kaledóniai-csatornát.

Ha egy kicsit aktívabb üdülésre vágyunk számos sportlehetőség közül is választhatunk, mint például off road quadozás, hegyi kerékpározás, siklóernyőzés vagy akár a síelés. Esős időben pedig egy egész napot eltölthetünk az Invernessi Jégcentrumban és kipróbálhatjuk a jégkorcsolyázást vagy jégkorongozást. Meg kell említenünk, hogy Skócia a golf hazája, így – ha van -, ne felejtsünk el golfütőt is bepakolni!

Inverness Katedrális

Szent András katedrális, Inverness

Az Inverness Katedrális, más néven Szent András Katedrális, a Skót Püspöki Egyház egyik katedrálisa, amely Inverness városában, a Ness-folyó partjához közel található. A Katedrális az év minden napján várja a látogatókat csendes elmélkedésre és imádkozásra.

Cawdor kastély

Cawdor kastély

Ez a pompás, mesebeli kastély az özvegy grófnő otthona. Az alacsony ajtóival, masszív falaival, melyeken ritka tapéták vannak, s a hagyományos konyhájával Cawdor határozottan az a hely, ahol könnyedén a skót történelembe képzelhetjük magunkat.
Cawdor három elképesztő kertjét vétek lenne kihagyni. Rózsákat, rododendronokat, ritka kék mákot, tavaszi hagymákat, kortárs szobrokat és egy vad kertet is megcsodálhatunk. A Cawdor-i erdőben gyönyörű fák között sétálhatunk a tanösvényeken.
A Cawdor kastély golfpályáját, a 25 hektáros gyönyörű parkot 1976 óta használják.
A Cawdor kastélyban három bolt található, az ajándékbolt, a felföldi bolt és a gyapjú bolt, ahol a turisták szuveníreket vásárolhatnak.

Szent Ninian templom

Szent Ninian templom

A Szent Ninian templomot Alexander Ross tervezte és 1853-ban avatták fel. Úgy hiszik, hogy 4. századból származó keresztény kereszt födémet építettek az oltárba, a szentély bonyolult kelta képekkel ellátott szőnyegeit pedig George Bain tervezte. A templom minden egyes nap várja az ide látogatókat.

Urquhart vára

Urquhart vára

A toronyból az egész ikonikus tó látványában gyönyörködhetünk, bepillanthatunk a nyomorúságos börtöncellába, és elképzelhetjük milyen pompás banketteket tartottak a nagyteremben.
A kávézóban ülve egészen elképesztő panoráma nyílik az ikonikus romokra.
A vár egy igazi felvidéki örökség, amely néhány borzalmas, drámai esemény helyszíne volt Skócia történelmében.

Loch Ness Centrum és kiállítás

Loch Ness Centrum és kiállítás

A Loch Ness Centrum és kiállítás garantáltan az egész családnak szórakoztató programnak ígérkezik. A 7 különböző témájú terem, az 500 évnyi történelem, a rejtélyek és legendák amelyek körül övezik a híres Nessie sztorit, biztos, hogy mindenkit lenyűgöznek. A 17 nyelvű fordításoknak és a 11 nyelvű magyarázatnak köszönhetően szinte minden idelátogató turista élvezni tudja a kiállítást. A kiállítás a tó fontosságát tágabb értelemben is bemutatja, ugyanakkor a rejtélyes szörny áll a középpontban.
A Loch Ness centrum és kiállítás hatásos lézerhasználattal, digitális kivetítésekkel és különleges effektekkel mutatja be a szörny történetét, miközben többet tudhatunk meg Skócia geológiai múltjáról, néprajzáról és a különböző kutató munkákról melyeket a tavon végeztek.
Óránként indulnak sétahajók a központból a szezon ideje alatt. A rengeteg vásárlási lehetőségnek köszönhetően pedig biztos, hogy mindenki talál magának valami szuvenírt a skót szoknyáktól kezdve a whisky-ig, de van egy Nessie bolt is, ahol a legendás szörnnyel kapcsolatos tárgyakat vásárolhatjuk meg.

Nessieland

Nessieland

A tudományos, ugyanakkor igazán szórakoztató Nessilandben felkutathatjuk a Loch Ness-i szörnyről szóló legendával kapcsolatos tényeket.
A Nessielandet az egész család élvezni fogja! Saját szemünkkel is láthatjuk a lenyűgöző bizonyítékokat Nessie létezésével kapcsolatban.
A fiatalabb látogatók elámulhatnak a Loch Ness-i szörnyről mintázott szobortól, a Nessie barlangba is bekukkanthatnak, de ami biztos, hogy minden gyereket lenyűgöz, az a Nessieland Kalandpark.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here