Polperro - CornwallAngliának kétségkívül London a legnépszerűbb települése, de a vidék és az ottani falvak szépségét a főváros nagyszerűsége sem tudja beárnyékolni.
A szép kikötők, az évszázados kúriák, a hagyományos pubok és teázók már nemcsak az angolokat, de egyre több külföldit is csábítanak a távolabbi vidékek felfedezésére.

Polperro – Cornwall

Ha Cornwallban járva egy igazán festői falvat keresünk, vegyük az irányt Polperro felé. A kis halászfalu utcái lefelé vezetnek a központhoz, a kikötőhöz, ahol egykor az adózás alól kibújni szándékozó csempészek szorgoskodtak. Róluk és a halászokról, valamint a település történetéről mindent megtudhatunk a helyi múzeumban. A kikötő körül a halászok régi házai sorakoznak, a helyi üzletekben kézművestermékeket és helyben készült édességeket vásárolhatunk, de a falu a friss tengergyümölcseiről és a belőle készített ételekről is híres. Polperro közelében találunk néhány sziklás strandot, ahol fürdeni és napozni is lehet, ezek általában nyáron is szinte teljesen üresek, nem lepi el őket a turisták hada.

Lacock – Wiltshire

Lacock - Wiltshire

Ne lepődjünk meg azon, ha Lacock rögtön ismerősnek tűnik. Számtalan filmben láthattuk már, például a Harry Potter és a bölcsek kövében vagy a Büszkeség és Balítéletben is. Az egész falu a Nemzeti Védnökség tulajdonát képezi, így eredeti hangulatát teljes mértékig sikerült megőrizni. Kevés helyen találunk Angliában ennyi régi házat, melyek között sétálva időutazást tehetünk az elmúlt századokba. A falu eredete a 12. századig nyúlik vissza, hagyományos, favázas és kőből épült házai, kolostora, viktoriánus kertjei, 16. századi sörfőzdéje és botanikus kertje több napra is marasztalják a látogatókat. A fotósok egyik kedvenc helye ez, ünnepek idején és hétvégente rengeteg turista érkezik ide.

Dunster – Somerset

A középkori falu szinte alig változott az elmúlt 200 évben. A hagyományosan gyapjúkereskedelemmel foglalkozó Dunster utcáin sétálva még azok is le lesznek nyűgözve, akiket nem különösebben érintenek meg a történelmi korok hangulatai. A fénykorát a 17. században élő falu központja a nyolcszögletű piactér, az egykori gyapjúvásárok helyszíne. A még ma is működő vízimalom, a 15. századi Szent György templom és a babamúzeum mellett Dunster fénypontja a vár és a mellette elterülő erdő. A falu a West Somerset vasút egyik állomása, mely festői tájakon visz végig. Dunster közelében található a szép, tengerparti üdülőhely, Minehead, melynek barackszínű, homokos tengerpartja miatt megéri kitérőt tenni.

Lower Slaughter – Gloucestershire

Egy klasszikus angol falu képét nyújtja, régi fahidak ívelik át a szelíd patakot, ahol egykor a gyapjút mosták, ma pedig a gyerekek etetik a partról a kacsákat. A Copse Hill Road a falu egyik nevezetessége, nemrégiben Nagy-Britannia legromantikusabb utcájának választották. Lower Slaughter sokak szerint egész Anglia legszebb falva, ezért azt hihetnénk, tavasszal és nyáron elárasztják a turisták, de szerencsére még mindig őrzi viszonylagos érintetlenségét. Kiemelkedő látnivaló Lower Slaughterben nem igazán van a régi malmot leszámítva, ami a 19. századtól egészen az 1950-es évekig működött. A település önmagában egy kis ékszerdoboz, festeni is nehezen lehetne nála idillibbet.

Clovelly – Devon

Clovelly - Devon

A bájos és sokat fotózott halászfalu az UNESCO Világörökségek közé is bekerült. Észak-Devon partvidékén a telek zordak és viharosak, nyaranta azonban Clovelly leginkább egy spanyol kis faluhoz hasonlít. Macskaköves utcái annyira meredekek, hogy régen kizárólag szamarakkal, télen pedig szánkókkal közlekedtek itt. Ennek köszönhetően Clovelly utcáin nem találkozunk autókkal sem, így még közelebb érezhetjük magunkat azokhoz az időkhöz, amikor az élet még jóval békésebb és nyugodtabb mederben folyt. 71 védettség alatt álló épületéből – 7 kivételével a falu valamennyi háza műemléknek van nyilvánítva – 57 a főutcán található. A falu felfedezését érdemes a látogatóközpontban kezdeni, ahol egy 20 perces kisfilmben foglalják össze a település történetét és látnivalóit. Szokatlan módon Clovelly magántulajdonban van, ma, akárcsak az elmúlt 800 évben, három család osztozik rajta, ezért belépődíjat kell fizetni, hogy megnézhessük.

Kettlewell – Yorkshire

Szürke kőházak, apró üzletek, pubok, egy templom – a végtelen zöld dombok és a száraz kőfalak között ezzel fogadja a turistákat Kettlewell. A Dales Nemzeti Park területén több hasonló kis falut is követi egymást, de ez az egyik legszebb közülük és azért is jó választás, mert ezidáig megkímélte a tömegturizmus, ellentétben a közeli Grassingtonnal vagy Malhammel. Korábban Kettlewell postakocsi állomás volt és főként a bányászatból élt. Ma elsősorban kirándulók látogatnak el ide, akik a környéket behálózó, festői falvakat érintő túraútvonalakat követik.

Ayot St. Lawrence – Hertfordshire

Londontól északra kb. 1 óra alatt eljuthatunk ide autóval. A falu egyetlen, 14. századi fogadójáról úgy tartják, hogy kísértetjárta hely, gótikus romja az 1150-ben épült St. Lawrence templom maradványa, mely a 18. század végén semmisült meg. Ayot St. Lawrence legnevezetesebb épülete a Show Corner, ami a világ minden tájáról vonzza az utazókat. Érthető, hiszen 1906-tól egészen 1950-ben bekövetkezett haláláig ebben a házban élt George Bernard Show, az egyetlen, aki Nobel- és Oscar-díjjal is büszkélkedhetett. Háza a Nemzeti védnökség tulajdona, szabadon látogatható, a drámaíró hamvait a kertjében szórták szét. Ma rajongóinak egyik zarándokhelye.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here