Kezdőlap Németország 10 látnivaló a Boden-tónál

10 látnivaló a Boden-tónál

0

A Boden-tó Európa harmadik legnagyobb tava. Az Alpok északi oldalán fekvő tavat három ország fogja közre: Ausztria, Svájc és Németország. Éppen ezért az egyik legfőbb érdekessége pont az, hogy egy nap alatt akár három országban is tartózkodhatunk. A Rajna látja el vízzel, 63 km hosszú, 14 km széles és 250 méter mély. A legnagyobb és legmélyebb része az Obersee. Hosszú ideje a vízi sportok központjaként szolgál, emellett pedig gazdag kultúrája, illetve történelme van. Régi kastélyok, középkori városok, csodálatos kertek várják a természetkedvelőket és a túrázni vágyókat.

Minden évszakban érdemes ellátogatni a tóhoz, hiszen minden hónapban érdekes programok várnak ránk. Tavasszal az ébredő természet színessé varázsolja a tájat, és mi a legtökéletesebb alkalom egy túrára, ha nem az erősödő nap sugaraival, a madarak első csicsergésével beköszöntő időszak? Nyáron számtalan fedetlen uszoda, strandfürdő nyitja meg kapuit, de a fürdőzni vágyók kívánságait a tó által kínált természetes fürdőhelyek is kielégítik. Szörfözésre, wakeboardozásra, kajakozásra, kenuzásra és vitorlázásra is lehetőség van, továbbá szabadtéri koncertek is megrendezésre kerülnek. Ősszel pirosba, barnába, narancssárgába öltözik a vidék, a legjobb időszak, hogy a táj kulturális értékeit is kimerítsük. Mivel az ősz például a bor, az alma vagy éppenséggel a tök időszaka, fesztiválokra is sor kerül, amelyeken programok széles kínálatával ünneplik az előbb felsoroltakat. Télen a legnagyobb népszerűségnek a karácsonyi vásárok örvendenek, de a síelőknek és snowboardosoknak tökéletes lehetőséget nyújtanak a síparadicsomok is.

Konstanzi katedrális és a régi város

Konstanz nemcsak a legnagyobb város a tó környékén, hanem fontos kulturális központ is. Gyönyörű, régi épületei közül az egyik legkiemelkedőbb a 11. századi Konstanzi katedrális, melyet a 15.-17. században még bővítettek. A 15. századi főbejáratán át egy szép belső térbe érünk, amely 1460-as karzatokkal, továbbá egy 13. századi Szent Sírral rendelkezik. Ha szeretnénk látni a régi város csodálatos látképét, mely tartalmazza a 15. századi Hohenzollernhaust, a 16. századi Rathaust, sőt a bájos Haus zum Rosgartent is, akkor mindenképpen érdemes felmenni a toronyba, és onnan vetni rá egy pillantást.

Konstanzi kikötő

A konstanzi látogatások fénypontja a kikötő, ahol a Kaufhaus áll. A Kaufhaus egy régi raktárépület, amelyet az Olaszországgal való kereskedelem szempontjából építettek. Később találkozóhelyül szolgált. A kikötő bejáratánál egy nagy szobor áll, amit Imperiának neveznek. A Peter Lenk által készített, 9 méter magas, lenge öltözetű, női szobor a konstanzi zsinatnak állít emléket.

Insel Mainau, a virágok szigete

A Mainauban található, 110 holdas virágsziget a Boden-tó egyik legnépszerűbb turista attrakciója. Évente körülbelül 2 millió ember látogat el ide. A parkok és kertek tömérdek mennyisége, melyekben szubtrópusi és trópusi növények is nőnek, lenyűgöző, színpompás látványt nyújtanak. A leglátogatottabb hely a Pillangó Ház, ahol tarka pillangók százai repkednek, és vízesés, illetve állatsimogató működik szórakoztatásunkra. A szigeten egy kastély is áll, melyet 1746-ban építettek. Nagyrészt a White Hall-járól és a régi bástyatornyáról híres, ahonnan egyébként lélegzetelállító látvány nyílik az egész területre. A szigetre hajóval vagy egy hídon keresztül, gyalog érkezhetünk.

Természetvédelmi területek

A Boden-tó különböző pontjai természetvédelmi területnek számítanak, azzal a céllal, hogy a tájat megőrizzék, eredeti, romlatlan állapotában. A tó Németországban elterülő részén a legnagyobb ilyen hely a Wollmatinger Ried Untersee-Gnadensee, ahol a Rajna az Unterseebe torkollik. A terület a növények és állatok széles fajtáival rendelkezik. Több mint 600 páfrány és virágos növény látható itt, és 290-nél több madárfaj lakik a sűrű nádasban. Ezekről pontosabban a NABU-központban tájékozódhatunk, mely a hely kiállításaként működik.

Lindau

A tó melletti legnagyobb, bajor város. Festői szépségét az adja, hogy egy szigeten helyezkedik el, melyet egy híd köt át a szárazföldhöz. Érdemes a kikötőhöz ellátogatni, mert több látványossággal is szolgál. Az egyik a 11 méter magas világítótorony, a másik a kikötő végében elhelyezkedő, 6 méter magas bajor oroszlán. A világítótoronyból remek kilátás nyílik a városra és az Alpokra egyaránt. A régi város, melyet most már csak gyalogosan lehet megközelíteni, számos barokk, reneszánsz és gótikus házat rejt. A legtöbb látogatót a szökőkutakkal, kávézókkal ellátott Maximilianstraße, a város főútja vonzza. A város további látványosságai még a Régi Városháza, a Szent Péter-templom és a szigeten körbefutó gyalogos út, ami csodás látványt nyújt két régi bástyára, a Gerberschanze-ra, a Sternschanze-ra és a Pulverturmra.

Allgäu, a Boden-tó felvidéke

A felvidéki, hegyes terület autóval és gyalogosan is rendkívül jól bejárható. Az allgäui hegyek vonulatai képezik a határt a bajor és az osztrák területek között. A táj meredek dombjai, káprázatos tavai, csendes lápjai, hatalmas erdői, növényekben gazdag hegyi mezői miatt látványos. Allgäu továbbá jól ismert gyógyfürdőiről és gyógyforrásairól is.

Reichenau

A Boden-tó legnagyobb szigete, Reichenau 1057 holdas területet fed le. A szárazföldhöz egy mólón keresztül kapcsolódik. A szigetet már régóta lakják, erről tanúskodnak legrégebben készített épületei, amelyek közé három templom, a Szent György-templom, a Szent Mária és Szent Márk katedrális és a Szent Péter és Szent Pál templom tartozik. Mind a három egyházi épületnek megvannak a maga szépségei, amelyek által az UNESCO Reichenaut a világörökség részévé nyilvánította. Nádas mocsaras, természetvédelmi területét pillangók és vándormadarak lepik el, így ha van kéznél egy pár gumicsizma, ez is tökéletes úti cél lehet.

A Boden-tó nyomvonala – Bodensee-Rundwanderweg

Kiépítettek egy, a tó vonalát követő ösvényt, mely gyalogosok és kerékpárosok számára szolgál. Az út az egész tavat megkerüli, körülbelül 272 km hosszú. Az ösvény sokszor a Schwarzwaldverein által kitaposott útba tér be. A tó körüli kis falvak többsége, a történelmi városok, mint Lindau vagy Konstanz, illetve a szigetek is bejárhatóak ezen keresztül. A túrázók mellett a helyiek is használják, hiszen könnyű, kényelmes átjárást biztosít egyik helyről a másikra.

Hajókázás a Boden-tavon

A turisták számára a legkényelmesebb mód, ha hajóval közlekednek. Talán nem ér fel ugyanazzal az élménnyel, mintha gyalog sétálnánk vagy akár biciklivel tekernénk körbe, de a hajóutat alaposan kidolgozták, így tulajdonképpen minden főbb látványosság, város, sőt még kisebb községek is szerepelnek az úti célban. Az autókkal érkezőknek járművük szállítására is lehetőséget kínálnak egyik pontból a másikba. A hajóút hossza a saját igényeinkhez szabható, rövidebbek és hosszabbak is választhatóak egyaránt.

Pfahlbaumuseum Unteruhldingen

A szabadtéri múzeum kőkorszaki és bronzkori házak rekonstrukcióival várja az érdeklődőket. 1922-ben nyitotta meg kapuit, és nagyszerűen feltérképezi a tó korábbi lakosainak életkörülményeit, illetve azoknak változásait. Mindezek 6000 évre visszamenőleg datálhatóak.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version