Mainau, Boden-tóA Boden-tó Európa harmadik legnagyobb tava. Az Alpok északi oldalán fekvő tavat három ország fogja közre: Ausztria, Svájc és Németország. Éppen ezért az egyik legfőbb érdekessége pont az, hogy egy nap alatt akár három országban is tartózkodhatunk. A Rajna látja el vízzel, 63 km hosszú, 14 km széles és 250 méter mély. A legnagyobb és legmélyebb része az Obersee. Hosszú ideje a vízi sportok központjaként szolgál, emellett pedig gazdag kultúrája, illetve történelme van. Régi kastélyok, középkori városok, csodálatos kertek várják a természetkedvelőket és a túrázni vágyókat.

Minden évszakban érdemes ellátogatni a tóhoz, hiszen minden hónapban érdekes programok várnak ránk. Tavasszal az ébredő természet színessé varázsolja a tájat, és mi a legtökéletesebb alkalom egy túrára, ha nem az erősödő nap sugaraival, a madarak első csicsergésével beköszöntő időszak? Nyáron számtalan fedetlen uszoda, strandfürdő nyitja meg kapuit, de a fürdőzni vágyók kívánságait a tó által kínált természetes fürdőhelyek is kielégítik. Szörfözésre, wakeboardozásra, kajakozásra, kenuzásra és vitorlázásra is lehetőség van, továbbá szabadtéri koncertek is megrendezésre kerülnek. Ősszel pirosba, barnába, narancssárgába öltözik a vidék, a legjobb időszak, hogy a táj kulturális értékeit is kimerítsük. Mivel az ősz például a bor, az alma vagy éppenséggel a tök időszaka, fesztiválokra is sor kerül, amelyeken programok széles kínálatával ünneplik az előbb felsoroltakat. Télen a legnagyobb népszerűségnek a karácsonyi vásárok örvendenek, de a síelőknek és snowboardosoknak tökéletes lehetőséget nyújtanak a síparadicsomok is.

Konstanzi katedrális és a régi város

Konstanzi katedrális és a régi város

Konstanz nemcsak a legnagyobb város a tó környékén, hanem fontos kulturális központ is. Gyönyörű, régi épületei közül az egyik legkiemelkedőbb a 11. századi Konstanzi katedrális, melyet a 15.-17. században még bővítettek. A 15. századi főbejáratán át egy szép belső térbe érünk, amely 1460-as karzatokkal, továbbá egy 13. századi Szent Sírral rendelkezik. Ha szeretnénk látni a régi város csodálatos látképét, mely tartalmazza a 15. századi Hohenzollernhaust, a 16. századi Rathaust, sőt a bájos Haus zum Rosgartent is, akkor mindenképpen érdemes felmenni a toronyba, és onnan vetni rá egy pillantást.

Konstanzi kikötő

Konstanzi kikötő

A konstanzi látogatások fénypontja a kikötő, ahol a Kaufhaus áll. A Kaufhaus egy régi raktárépület, amelyet az Olaszországgal való kereskedelem szempontjából építettek. Később találkozóhelyül szolgált. A kikötő bejáratánál egy nagy szobor áll, amit Imperiának neveznek. A Peter Lenk által készített, 9 méter magas, lenge öltözetű, női szobor a konstanzi zsinatnak állít emléket.

Insel Mainau, a virágok szigete

Mainau

A Mainauban található, 110 holdas virágsziget a Boden-tó egyik legnépszerűbb turista attrakciója. Évente körülbelül 2 millió ember látogat el ide. A parkok és kertek tömérdek mennyisége, melyekben szubtrópusi és trópusi növények is nőnek, lenyűgöző, színpompás látványt nyújtanak. A leglátogatottabb hely a Pillangó Ház, ahol tarka pillangók százai repkednek, és vízesés, illetve állatsimogató működik szórakoztatásunkra. A szigeten egy kastély is áll, melyet 1746-ban építettek. Nagyrészt a White Hall-járól és a régi bástyatornyáról híres, ahonnan egyébként lélegzetelállító látvány nyílik az egész területre. A szigetre hajóval vagy egy hídon keresztül, gyalog érkezhetünk.

Természetvédelmi területek

Nyugati kökörcsin

A Boden-tó különböző pontjai természetvédelmi területnek számítanak, azzal a céllal, hogy a tájat megőrizzék, eredeti, romlatlan állapotában. A tó Németországban elterülő részén a legnagyobb ilyen hely a Wollmatinger Ried Untersee-Gnadensee, ahol a Rajna az Unterseebe torkollik. A terület a növények és állatok széles fajtáival rendelkezik. Több mint 600 páfrány és virágos növény látható itt, és 290-nél több madárfaj lakik a sűrű nádasban. Ezekről pontosabban a NABU-központban tájékozódhatunk, mely a hely kiállításaként működik.

Lindau

Lindau

A tó melletti legnagyobb, bajor város. Festői szépségét az adja, hogy egy szigeten helyezkedik el, melyet egy híd köt át a szárazföldhöz. Érdemes a kikötőhöz ellátogatni, mert több látványossággal is szolgál. Az egyik a 11 méter magas világítótorony, a másik a kikötő végében elhelyezkedő, 6 méter magas bajor oroszlán. A világítótoronyból remek kilátás nyílik a városra és az Alpokra egyaránt. A régi város, melyet most már csak gyalogosan lehet megközelíteni, számos barokk, reneszánsz és gótikus házat rejt. A legtöbb látogatót a szökőkutakkal, kávézókkal ellátott Maximilianstraße, a város főútja vonzza. A város további látványosságai még a Régi Városháza, a Szent Péter-templom és a szigeten körbefutó gyalogos út, ami csodás látványt nyújt két régi bástyára, a Gerberschanze-ra, a Sternschanze-ra és a Pulverturmra.

Allgäu, a Boden-tó felvidéke

Allgäu

A felvidéki, hegyes terület autóval és gyalogosan is rendkívül jól bejárható. Az allgäui hegyek vonulatai képezik a határt a bajor és az osztrák területek között. A táj meredek dombjai, káprázatos tavai, csendes lápjai, hatalmas erdői, növényekben gazdag hegyi mezői miatt látványos. Allgäu továbbá jól ismert gyógyfürdőiről és gyógyforrásairól is.

Reichenau

Szent Mária és Szent Márk katedrális, Reichenau

A Boden-tó legnagyobb szigete, Reichenau 1057 holdas területet fed le. A szárazföldhöz egy mólón keresztül kapcsolódik. A szigetet már régóta lakják, erről tanúskodnak legrégebben készített épületei, amelyek közé három templom, a Szent György-templom, a Szent Mária és Szent Márk katedrális és a Szent Péter és Szent Pál templom tartozik. Mind a három egyházi épületnek megvannak a maga szépségei, amelyek által az UNESCO Reichenaut a világörökség részévé nyilvánította. Nádas mocsaras, természetvédelmi területét pillangók és vándormadarak lepik el, így ha van kéznél egy pár gumicsizma, ez is tökéletes úti cél lehet.

A Boden-tó nyomvonala – Bodensee-Rundwanderweg

Kiépítettek egy, a tó vonalát követő ösvényt, mely gyalogosok és kerékpárosok számára szolgál. Az út az egész tavat megkerüli, körülbelül 272 km hosszú. Az ösvény sokszor a Schwarzwaldverein által kitaposott útba tér be. A tó körüli kis falvak többsége, a történelmi városok, mint Lindau vagy Konstanz, illetve a szigetek is bejárhatóak ezen keresztül. A túrázók mellett a helyiek is használják, hiszen könnyű, kényelmes átjárást biztosít egyik helyről a másikra.

Hajókázás a Boden-tavon

A turisták számára a legkényelmesebb mód, ha hajóval közlekednek. Talán nem ér fel ugyanazzal az élménnyel, mintha gyalog sétálnánk vagy akár biciklivel tekernénk körbe, de a hajóutat alaposan kidolgozták, így tulajdonképpen minden főbb látványosság, város, sőt még kisebb községek is szerepelnek az úti célban. Az autókkal érkezőknek járművük szállítására is lehetőséget kínálnak egyik pontból a másikba. A hajóút hossza a saját igényeinkhez szabható, rövidebbek és hosszabbak is választhatóak egyaránt.

Pfahlbaumuseum Unteruhldingen

Pfahlbaumuseum Unteruhldingen

A szabadtéri múzeum kőkorszaki és bronzkori házak rekonstrukcióival várja az érdeklődőket. 1922-ben nyitotta meg kapuit, és nagyszerűen feltérképezi a tó korábbi lakosainak életkörülményeit, illetve azoknak változásait. Mindezek 6000 évre visszamenőleg datálhatóak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here