BeaufortSemmi sem testesíti meg jobban a klasszikus Amerikát, mint a kisvárosok. Sok turista keresi azt az egyedülálló atmoszférát, színes karaktert, ami ezeket a településeket jellemzi. Forgalmas autópályák és hatalmas repterek közé beékelődve fekszenek ezek a lassúbb életritmust diktáló, de sok szempontból gazdagabb életet élő városok.

A “legelbűvölőbb” természetesen szubjektív fogalom, de az alábbi amerikai települések valamilyen szempontból mégis kiemelkednek a sorból, ezért kiváló úti célok lehetnek azon utazók számára, akik az Egyesült Államok legismertebb nagyvárosain túl az apró gyöngyszemekre is kíváncsiak.

Beaufort – Dél-Karolina

A déli kisváros közel sem annyira ismert, mint a szomszédja, Charleston, de kétség sem férhet hozzá, hogy történelmi jelentősége és szépsége révén is versenyre kelhet vele. A legszebb Amerikai kisvárosok listáján folyamatosan előkelő helyen szerepel a vízparti Beaufort, melynek ékességei a gyönyörű állapotban megőrzött történelmi épületek. Alapítását követően a hajóépítés központja lett, majd az ültetvényekből tett szert jómódra. A 19. század végén egy hurrikán kényszerítette térdre, a város ebből a pusztulásból csak 50 év alatt volt képes újjáépülni. A helybeliek a 20. század első felében ismerték fel, hogy városuk turisztikai szempontból nagy potenciállal rendelkezik, ekkor kezdtek el gondot fordítani a régi épületek és parkok helyreállítására, megőrzésére. Ma Beaufort egy eklektikus város, tele galériákkal, éttermekkel és történelmi helyszínekkel. Az egyik legbékésebb déli település tengerparti hangulattal, gyönyörű környékkel és a meleg déli vendégszeretettel.

Holland – Michigan

Holland

Látott már valaha ezer színben tarkálló tulipánmezőt? Ugye nem is hitte volna, hogy erre Amerikában is lesz alkalma? A michigani Holland városa elsősorban erről és a szélmalmairól nevezetes, melyekből egykor sokkal több volt, mint amennyi ma látható. A kisvárosi hangulathoz nagyvárosi szolgáltatások és gyönyörű, fehér homokos strandok is társulnak. Alapítói holland emigránsok voltak, akik a rossz gazdasági helyzet miatt hagyták el országukat és választották maguknak új hazát Amerikában. A Templomok Városának is nevezett Holland lakóinak nagy része holland gyökerekkel rendelkezik és büszkén őrzi őseinek identitását annak minden részletében. Ez az az amerikai város, ahonnan eredeti holland fapapucsot hozhatunk magunkkal szuvenírként, de az örökség nem csupán ebben mutatkozik meg. Alapvetően meghatározza a város gazdaságát is, hiszen a különböző kulturális rendezvények, mint a Tulipán Fesztivál, rengeteg turistát vonzanak.

Breckenridge – Colorado

Ha becsukjuk a szemünket és elképzelünk egy amerikai téli mesevárost, Breckenridge jelenik meg előttünk. A söréről is híres városban rengeteg első osztályú sípálya található, de az év többi szakában sem lesz unalomra ítélve az, aki ellátogat ide. Az alig több mint 4000 lakosú Breckenridge népszerű nyaralóhely is, sokan töltik itt a tavasztól őszig tartó időszakot. A városka környékén kerékpáros és gyalogos túraútvonalak futnak, a közeli Kék-folyóban evezni és raftingolni lehet, a Dillon-tó pedig a romantikus csónakázáshoz tökéletes. A városban egész évben zajlanak a rendezvények, közülük az egyik legjelentősebb a filmfesztivál, amit 1981 óta rendeznek meg itt. Minden év januárjában tartják a Nemzetközi Hószobor Bajnokságot, nyaranta koncertek és kortárs művészek kiállításai, valamint a július 4-i parádé szórakoztatják a turistákat.

Chautauqua – New York

A különös név ne tévesszen meg senkit, egy tisztán, egyszerűen szép várost rejt. Több mint egy évszázada a keleti part egyik legnépszerűbb nyaralóhelye és mint ilyen, számtalan szép, régi kúriát őriz, melyeket ma is használnak és óvnak. A városka építészeti szempontból is lenyűgöző, vendéglői közül több is az 1900-as évek elején épült házakban található. A keskeny, hosszú tó partján fekvő Chautauqua nyaranta szimfonikus, opera és táncelőadások helyszíne, a tavat gőzhajóval lehet bejárni, a környéket pedig lóháton is fel lehet fedezni, lehetőség van teniszezéssel, golfozással kikapcsolódni. Igazi üdülőparadicsom tehát a kis település, ahol a gyermekkel érkező családok is megtalálják a nekik való programokat.

Camden – Maine

Camden

Bár Maine állam nem tartozik az Egyesült Államok legnépszerűbb úti céljai közé, ez a kisváros mégis nyomós érvként szól mellette. Camden népessége nyaranta megtriplázódik részben a turisták, részben azok miatt, akik itteni nyaralójukban töltik a melegebb hónapokat. A ragyogó tengerparti kisváros kedvelt nyaralóhelye Boston, New York és Philadelphia tehetősebb lakóinak, akiknek egy elit yachtklub is a rendelkezésükre áll. A hegyek lábánál fekvő, kisebb-nagyobb hajókkal teli kikötőjét számos mozifilmben láthattuk már. A kék színű öböl, a környék túraútvonalai, az óceáni panoráma ellenállhatatlanná teszik a várost, ahol a zenei és kulturális rendezvényeknek is nagy múltja van. Camden lakói között sok prominens személyiség akadt és akad ma is, ők pedig a tökéletes kikapcsolódásért cserébe örömmel támogatják szeretett városukat, hogy az még virágzóbb lehessen.

Key West – Florida

A Kagyló Köztársaság egyedülálló keveréke a különböző kulturális hatásoknak. A sziget színes történelme fejlődésről és meggazdagodásról, pusztulásról és újjászületésről mesél. Építészetének különleges elemei a karibi stílusú házak, melyek egyfajta trópusi hangulatot adnak a városnak. Ernest Hemingway, Robert Frost és Tennessee Williams is szerelembe esett Key Westtel és itt vásárolt házat. Szépsége mellett toleráns légköre is vonzza a művészeket, színes utcáin rengeteg ember nézelődik és próbálja magába szívni Key West bájának minden apró részletét. Az év minden szakában ideális a búvárkodáshoz és a halászathoz, a legdélebbi városként Key Westben soha sincs túl hideg a vízparti örömökhöz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here