Tengeri kajakozás HorvátországbanA tengeri kajakozás aktív és élményekkel teli kikapcsolódással kecsegtet. Ha itthon csendesebb vizeken próbáltad már a kajakozást és úgy döntöttél, a tengerre is kimerészkedsz, Horvátország csodás lehetőséget kínál a legkülönfélébb vízi sportokhoz.

A tengeri kajakozás kicsit különbözik a hagyományostól, mivel a tenger vadabb terep, más viszonyokhoz való alkalmazkodást kíván. Bár az Adria híres arról, hogy a kajakosoknak és szörfösöknek is bőven kielégíti az igényeit, hiszen a dagály és az áramlások mértéke elhanyagolható, szigetekkel és védett öblökkel sűrűn tarkított, ami egy gyors zivatarnál a biztonságot jelenti és egymástól kis távolságra biztosan találsz lakott településeket. Ezért errefelé akár a kezdőknek is bátran szokták ajánlani a kajakot.

A tengeren használt kajak felépítésében is más vonásokat mutat, hosszabbra és szélesebbre tervezték, hogy ezáltal is jobban tudjon alkalmazkodni a tengeri körülményekhez, mivel így jobban ráfekszik a nagy hullámokra és sokkal stabilabb is. Napi 3-5000 Ft körüli összegért máris tied a kajak egy napra, a szükséges felszereléseket bérlés esetén mindenütt biztosítják.

Dubrovnik a körülötte lévő kis szigetekkel jó választás a tengeri kajakozáshoz. Körbeevezheted a várost úgy, hogy közben a vízről gyönyörködsz az óváros látványában. A közeli szigetek öblei pedig szép megállókat és biztonságos menedéket nyújtanak, ha az idő hirtelen rosszra fordulna. Természetesen nemcsak egyéni, hanem szervezett túrákra is van lehetőség, akárcsak Korcula-n vagy a Mljet szigeten. Hét napos túrán fedezheted fel az Adria legtávolabbi lakott szigetét, Vist és annak környékét, Bisevot, mely Kék Barlangjáról híres. Hvar-szigetet szintén előszeretettel ajánlják a kajakosoknak annak ellenére, hogy a sziget a nyílt tengeren van, de a hozzá közel eső Pakleni-szigeteknél viszont számos öblöt találsz. Hangulatos kajakozásban lehet részed a Zadarhoz közeli kis halászfaluban, Novigradban vagy a Paklenica és a Krka Nemzeti Park vizein. Zadarból célba veheted a Kornati Nemzeti Park száz meg száz szigetét is. Ha valami pluszra vágysz, Crest ne hagyd ki! Itt a kajakozást megspékelheted egy nem mindennapi delfinnéző-túrával is. Cres olyan szerencsés, hogy környékén gyakran látni palackorrú delfinek rajait, ez a kajak-kaland mellett életreszóló élményt tartogat.

Amire figyelni kell az Adrián, az a bora, mely a semmiből képes hatalmas erővel támadni. Legveszélyesebb terep ebből a szempontból a Velebitski-csatorna, Omis és Makarska között. Az Adria ettől eltekintve mégis az egyik legbiztonságosabb tenger a vízisportok szerelmesei számára. Bátran huppanj bele a kajakba és irány a tenger!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here