Régen is voltak olyan zseniális elmék, akik fantasztikus találmányokat alkottak. Hiszed vagy sem, de a modernnek vélt technológiai vívmányok közül néhány már évszázadokkal ezelőtt is létezett.
A következőkben megnézheted, sok újnak vélt eszközünk mennyire hasonlít a régi időkben is használt tárgyakra.

1. Pinkert-féle vízitricikli – vízitricikli

Ezt a vízi járművet 1890 körül találták fel. A kerekeinek külső oldalára lapátokat rögzítettek. Feltalálója megkísérelt vele átkelni a La Manche csatornán, a francia Cape Gris-Neztől az angliai Folkstone-ba. A távolság a két hely között csak 25 mérföld volt, de nehéz volt irányítani a masinát annak kis mérete miatt.

Nagyon hasonlóan néz ki a tavakon, folyókon, tengereken gyakran használt vízitricikli. A Pinkert-féle modellhez képest azonban ennek használatát nagyban megkönnyíti az innovatív dizájn és a strapabíró anyagok.

2. Szemüveg ágyban olvasáshoz

A Hamblin-szemüveg, avagy a “lusták szemüvege” 1936-ban született meg azzal a céllal, hogy megkönnyítse az ágyban, magas párna nélkül való olvasást. Az első modell nem aratott nagy sikert, azonban a mai változatát bárki kedvező áron beszerezheti.

3. Hordozható szauna

Egyre nagyobb divatja van a hordozható szaunáknak, de valójában ez már egy igen régi találmány. A fenti kép, amin egy férfi olvas a hordozható szaunában, bizonyítja ezt, hiszen 1955-ben készült.

4. Tévészemüveg – VR-szemüveg

A VR-szemüveghez hasonló készüléket Hugo Gernsback már akkor feltalálta, amikor ez még senkit nem érdekelt. 1936-ban alkotta meg tévészemüvegét, de sajnos nem találták kellően praktikusnak. Mégis jóval megelőzte korát, hiszen a VR-szemüvegek ma a legnépszerűbb termékek közé tartoznak.

5. Pedalo – Vízibicikli

A vízibicikli ötletét még Leonardo da Vinci vetette papírra. A legelső fotó egy ilyen szerkezetről 1930-ban készült Stockholmban. A mai változata is ugyanezen az elven működik, és nagyon sokan kedvelik.

6. Autoped – Elektromos roller

A motoros rollert 1915 és 1922 között gyártották Long Island Cityben, az Autoped vállalatnál. 1916-ban szabadalmaztatták ezt a találmányt, ami bár igen hatékony közlekedési eszköz volt, mégsem vált elterjedté.

Manapság rengetegen közlekednek elektromos rollerrel világszerte.

7. Mosogatógép

Az első mechanikus, mosogatásra szolgáló készüléket 1850-ben találták fel és szabadalmaztatták. A gép fából készült, és kézzel kellett hajtani, hogy vízzel permetezze az edényeket. Néhány évvel később, 1865-ben egy másik, nagyon hasonló eszközt is szabadalmaztattak.

Akkoriban viszont még nem terjedt el, mert a használata nem volt praktikus. Manapság viszont már nehéz lenne egy háztartást mosogatógép nélkül elképzelni.

8. Hydrocycle – Vizibicikli

A hydrocycle egy kerékpárhoz hasonló kinézetű vízi jármű volt. Az 1870-es években találták fel, és ugyanúgy pedállal működött, mint a ma használt változatai, amik egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert.

9. Menstruációs kehely

Az 1860-70-es években szabadalmaztatták a menstruációs kehely legkorábbi változatát. Bár a formatervezés innovatív volt, ezek a higiéniai termékek akkoriban nem arattak nagy sikert. 1937-ben az amerikai színésznő, Leona Chalmers tervezte meg és szabadalmaztatta azt a menstruációs kelyhet, ami szinte megszólalásig hasonlít a mai változatokra.

10. Futópad

1913-ban szabadalmaztatták először a futópadot. Edzéshez tervezték, de tüdő- és szívbetegségek diagnosztizálása során is használták.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here