A világ egy nagy és csodálatos hely, ami tele van olyan érdekességekkel, amikről sejtésed sincs. Például tudtad, hogy ha egy vemhes egérnél valamilyen egészségügyi probléma merül fel, a magzat őssejteket küld, hogy meggyógyítsa az anyát, ezzel is növelve a saját túlélési esélyeit?
Lenyűgöző tények következnek a természetről és annak teremtményeiről.

1. A szívverés lelassul, mikor az arcot víz éri.

Emlősként nem tudunk lélegezni a víz alatt. Erre fejlődött ki egy bizonyos reflex, ami lelassítja a szívverést, ha vízzel érintkezünk vagy víz alá merülünk. Még egy arcmosás során is tapasztalhatod ezt. Nagyon jó módszer, ha szeretnél egy kicsit megnyugodni.

2. A gombák hetek alatt képesek lebontani a műanyagot.

Állítólag hamarosan több műanyag lesz az óceánokban, mint hal. Ezért nagyon jó hír, hogy léteznek műanyagevő gombák, melyeknek már kb. 50 faját fedezték fel. Közülük az egyik 2 hónap alatt képes lebontani a műanyagot, ami nagyon ígéretes lehet a jövőre nézve.

3. Az újszülött babák képesek megtartani a saját súlyukat.

Az újszülöttek erősek. Elég erősek ahhoz, hogy apró öklükben tartsanak valamit, de még ahhoz is, hogy a saját súlyukat elbírják. Ezt egy 19. századi kísérlet is bizonyította. Louis Robinson szemtanúja volt, ahogy babák képesek voltak 10 másodperctől 2 és fél percig lógni egy sétapálcáról.

4. A koala ujjlenyomata összetéveszthető az emberével.

Úgy hittük, hogy az ujjlenyomatunk teljesen egyedi, és valóban az is. De a koala – akivel 100 millió évvel ezelőtt közös ősünk volt – ujjlenyomatai nagyon hasonlítanak az emberéhez. Hasonló a helyzet a csimpánzzal is.

5. A csigák 3 éven át is képesek aludni.

Ha eddig azt hitted, a hibernálás mesterei a medvék, ismerd meg a csigát. Ők akár 3 évig is bírnak aludni anélkül, hogy táplálkoznának. Természetesen ez csak egyes fajokra igaz, nem az összes csigára. A medvék viszont csak 4-8 hónapra hibernálják magukat.

6. A lajhár 2 hét alatt emészti meg a táplálékot.

Nem csak a mozgásuk lassú, de az anyagcseréjük is. A lajhárnak még a belső szervei is lassan működnek, hogy energiát spóroljanak, ezért tart neki 2 hétig az elfogyasztott táplálék megemésztése. Ráadásul a legtöbb dolog, amit elfogyaszt, emészthetetlen, ezért a falatokból csak alig-alig tud energiát nyerni.

A skála másik végén a cickány található, akinek az emésztése viszont villámgyors. Percek alatt emészti meg a táplálékot, ezért annak egy jelentős része nem is emésztődik meg teljesen. A cickányok ezért eszik meg a saját ürüléküket is. Ha nem esznek folyamatosan, akár néhány óra alatt éhen halnak.

7. Az agyad nem hajlandó látni az orrodat.

Az orrunk mindig a szemünk előtt van, de az agy erről nem vesz tudomást, hiszen állandó vizuális ingert jelentene számára. Ugyanez igaz azoknál, akik szemüveget viselnek. Egy idő után egyszerűen nem veszik észre azt.

8. Az alkarod ugyanolyan hosszú, mint a lábfejed.

Ha nincs időd felpróbálni egy cipőt, elég, ha hozzáméred az alkarodhoz a csuklódtól a könyökhajlatig, hiszen ez a rész pontosan olyan hosszú, mint a lábfejed. Ez csupán egy a sok emberi testarány közül, hiszen például a combcsontod pontosan egynegyedét teszi ki a teljes testmagasságodnak.

9. A fehérvérsejteket te is látod.

Ha felnézel a felhőtlen, ragyogó kék égre, és izgő-mozgó dolgokat veszel észre a szemed előtt, akkor a kék mező entoptikus jelenséget tapasztalod éppen. A mozgó kis micsodák a fehérvérsejtek, melyek a retina előtt, a szem hátsó részén található erekben mozognak.

10. Az emberi bőr csíkos, de ezt csak a macskák látják.

Az embernek is mintás, egészen pontosan csíkos a bőre. Ezek a Blaschko-vonalak, amiket az őket felfedező tudósról, Dr. Alfred Blaschkóról neveztek el. Hasonlítanak a tigris csíkjaihoz, V-alakban futnak középről kifelé haladva. Ezek a vonalak UV-fény alatt láthatóvá válnak, ezért láthatók a macskák számára is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here