ZaragozaA régi Aragóniai Királyság székhelye, ma a régió központja, Zaragoza félúton fekszik Barcelona és Madrid között, az Ebro-folyó partján. Számos ok szól mellette, hogy miért érdemes ellátogatni ebbe a nyüzsgő, barátságos, virágzó városba. Több mint 2000 éves történelmének emlékeit római kori, mór, zsidó és keresztény műemlékek őrzik. Színházak, koncertek, kiállítások, fesztiválok, rendezvények, ünnepségek várják egész évben a művészet iránt érdeklődőket és a kikapcsolódni vágyókat.

Zaragoza egyik legmeghatározóbb épülete a Neustra Senora del Pilar bazilika, mely a barokk építészet ékköve. A 17-18. századi épület országos szinten is nagy jelentőséget képvisel, belsejében magas alabástrom oltár és reneszánsz karzat látható. A bazilika nemcsak vallási szerepet tölt be, hanem művészeti központként is működik, ahol különböző korokból származó, értékes tárgyakat nézhetünk meg, többek közt a Goya által készített freskókat és a kupolán látható Regina Martyrumot. Október második hetében a templom egy fesztiválnak is helyszínt ad, mely nagy parádéval, tüzijátékkal, bikaviadalokkal, virágkarnevállal és persze rengeteg tánccal együtt zajlik.

1380-1550 között épült gótikus-mudejár stílusban a lenyűgöző La Seo del Salvador templom és múzeum, mely talán még az El Pilarnal is impozánsabb. Rendkívül gazdag barokk homlokzata különösen szép példája az aragóniai gótikus építészetnek. Figyelmet érdemel főoltára, valamint a múzeumban található, francia és flamand faliszőnyegekből álló gyűjtemény, melynek finom darabjai a 15-17. századból származnak. A templom kupoláját Goya és Bayeu munkái díszítik.

Aljafería Palota, ZaragozaZaragoza szívében található az Aljafería Palota, mely eredetileg védelmi célokat is szolgált. A 11. században épült arab erődként, majd a mór uralom hanyatlásával a keresztény királyok rezidenciája lett. Udvarán sétálgatott Kolumbusz Kristóf is, amikor felfedező útjaihoz kért pénzügyi támogatást Kasztíliai Izabellától és Aragóniai Ferdinándtól, akik szintén a Palotában éltek. Az épület külső és belső pompája, a mudejár stílus látványos elemei tükrözik a királyság nagyságát. Jelenleg itt ülésezik az aragón regionális parlament.

ZaragozaA történelmi látnivalókon kívül Zaragoza környékén az aktív pihenést kedvelők is megtalálják számításaikat. A városon áthaladó Ebro-folyó kanyarulatában található Vízipark a Nemzetközi Kiállítás területe mellett lett kialakítva 120 hektáron, tele zöld területekkel, szabadidős és sportlehetségekkel, szolgáltatásokkal. A Bizi Tour keretén belül kerékpárral járhatjuk végig a folyó partját. A látogatók a Galacho de Juslibol természetvédelmi terület szépségeit is élvezhetik, mely kevesebb, mint 5 km-re található Zaragozától. Nem szabad kihagyni ezt sem a városnéző programból, hiszen felbecsülhetetlen panorámában és érintetlen tájban gyönyörködhetünk. Akárcsak Galacho de la Alfrancaban, ahova az Azud del Ebroból induló kisvonattal juthatunk el.

A városnézéshez a gasztronómia megismerése is szorosan hozzátartozik, főleg egy olyan városban, mint Zaragoza, ahol mindezt már-már művészi szintre emelték. Éttermek, borászatok bárok a legegyszerűbb, házias környezettől az egzotikus és luxus helyekig itt minden megtalálható, már csak választani kell a kínálatból. A tapas híresen jó errefelé, annál is inkább, mivel a helyben termő, Ebro-folyó partján lévő kertekből származó zöldségekkel és gyümölcsökkel, a híres teureli sonkából és aragóniai bárányból készítik. Tavasszal, amint beköszönt a jó idő, Zaragoza bárjainak teraszai megtelnek emberekkel, akik egy pohár ital mellett gondtalanul élvezik a társasági életet. Nyáron mindezt látványos utcai rendezvények teszik még hangulatosabbá.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here